lat

Са социјалдемократама у предизборној кампањи у Шведској


ПОДЕЛИТЕ:

Потпредседница Демократске странке Драгана Ракић учествовала је у раду предизборног семинара у Стокхолму који организују Социјалдемократска партија Шведске и Међународни центар "Улоф Палме". Заједно са представницима социјалдемократских странака из 12 земаља, потредседница Ракић је имала прилику да се упозна са правилима изборног система и начином организације и спровођења предизборне кампање у Шведској, али и да размени искуства о политичком раду с колегиницима и колегама из других држава

У склопу семинара "Избори у Шведској 2018" организована су предавања на тему стратегије и планирања кампање, медија и политичког рада путем друштвених мрежа, као и разговори са члановима парламента и посета Изборном штабу Социјалдемократске партије. Будући да је семинар и једна од предизборних активности Социјалдемократске партије за изборе у Шведској који се одржавају деветог септембра, потпредседница Демократске странке Драгана Ракић је заједно са својим домаћинима и њиховим гостима учествовала и у кампањи „од врата до врата“ те подели летака и разговорима на улици са грађанкама и грађанима Стокхолма.

„Социјалдемократска партија је владајућа и највећа политичка странка у Шведској, а најважнији део њене предизборне кампање јесте управо акција "од врата до врата" и позивање грађана телефоном. Наравно, то се ради на суштински другачији начин од оног како то сада раде поједине странке у Србији. Скуп у Стокхолму је био и прилика да се чују и виде колегинице и колеге из социјалдемократских странака са три континента - Европе, Азије и Африке - а нама је било посебно значајно и занимљиво да чујемо шта и како раде социјалдемократе у Македонији и Босни и Херцеговини. Постоји више ствари у њиховом раду које можемо и треба да применимо у будућим активностима и предизборним кампањама Демократске странке“, рекла је Драгана Ракић.

Избори у Шведској за све нивое власти (локалном, регионалном и националном) одржавају се сваке четири године, друге суботе у септембру. Унапред познат датум гласања даје могућност политичким организацијама да на дужи рок планирају и реализују своје активности, али истовремено и онемогућава манипулације са заказивањем избора које су својствене недемократским и ауторитарним режимима попут садашњег режима у Србији. Истовремено, одржавањем избора почетком септембра, политичке партије које освоје места у парламенту Шведске добијају довољно времена да до краја текуће године формирају владу и припреме буџет за наредну годину.

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ