Саопштење ДС Суботица поводом иницијативе г. Маглаија

Поводом извештавања појединих медија о исходу иницијативе Мађарског покрета, којом се захтевало од Скупштине града Суботица доношење решења о разрешењу градоначелника Суботице, дужни смо да у јавности демантујемо наводе г. Маглаи Јенеа председника Мађарског покрета који је у својим изјавама изнео низ нетачних информација.

Пре свега, иницијатива коју је Мађарски покрет поднео предата је Скупштинској служби истог дана када су путем медија најавили њено подношење и пре него што су медији ту вест пренели.

Ниједна опозициона странка која делује у Скупштини града није контактирана да подржи предлог Мађарског покрета, а нису контактирани ни одборници из редова опозиционих странака.

Изостанак комуникације са осталим странкама опозиције нас не чуди јер је господин Маглаи, у периоду док је заједно и уз подршку СНС-а био на челу Суботице, те контакте прекинуо уздајући се у тадашњег коалициног партнера.

Такође, неистина је да је иницијативу потписало 10 одборника Мађарског покрета што је укупан број одборника Покрета за грађанску Суботицу чији је Мађарски покрет део у одборничкој групи. Иницијативу је потписало седам од укупно десет одборника у саставу одборничке групе.

На сличне медијске и скупштинске иступе господина Маглаија никада раније нисмо реаговали у циљу очувања простора за заједничко деловање опозиције у Скупштини града. Тај простор чуваћемо и даље, али у овом случају не можемо прећутати покушај подметања неистина.

Уједно подсећамо и Мађарски покрет и јавност Суботице да смо се одмах по сазнању за инцидент у којем је учествовао и градоначелник Суботице огласили са захтевом за политичку одговорност господина Лабана. Остајући доследни првобитном ставу, одборници Демократске странке предаће свој захтев за проширење дневног реда 11. седнице, заказане за 04.10.2017, како би одборници имали прилику да расправљају о поверењу актуелном градоначелнику.

Саша Вучинић, председник ГрО ДС Суботица