lat

Србија по корупцији међу првима у Европи


ПОДЕЛИТЕ:

Громогласне изборне поруке које смо слушали од Александра Вучића и његових министара о решености државе да се ухвати у коштац са корупцијом оцењене су као велики неуспех, учињени кораци на њеном сузбијању добили су ниску оцену органа надлежних за процену ЕУ.

Прокламовано није спроведено, законодавна и извршна власт угрожавају независност судских органа, висок ниво корупције у државним предузећима, нејасни прописи, низак квалитет државне бирократије и непромењене тешке економске околности Србију су сврстали међу земље која нису учиниле много на искорењивању корупције.

У Србији, мимо камера и говорница, постоји прилично индиферентан однос званичника према корупцији, грађани су обесхрабрени негативним искуствима  – или не верују да ће пријављивање произвести било какав ефекат, или страхују да ће пријављивање корупције довести до репресије над онима који су је пријавили.

Власт СНС је и на овом пољу постигла резултат због кога нас Европа враћа на поправни. Захтевамо да се препоруке тела Савета Европе (GRECO) уваже и без одлагања спроводе. Није довољно само донети законе, акционе планове и стретегије, него их треба применити и постићи резултате у пракси.

Сматрамо да је веома важно да се јавност у Србији упозна са веома забрињавајућом показатељима, јер најзначајнији антикорупцијски потенцијал сваког друштва представља управо решеност његових грађана да живе у слободном и уређеном друштву.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ