lat

Тамара Трипић: Да вратимо наду у наше животе и да 4. марта ослободимо Београд


ПОДЕЛИТЕ:

Са саговорницом портала Gerila.rs Тамаром Трипић, потпредседницом Демократске странке и великим борцем за људска и мањинска права, као и равноправност полова, разговарали смо о актуелним политичким темама.

Како оцењујете досадашњи ток кампање за београдске изборе, не само Ваше коалаиције, него и генерално?

Медијима доминира функционерска кампања, односно отворена злоупотреба државних функција и државних ресурса у изборне сврхе, а сада смо већ навикли на методе Српске напредне странке да се смање пензије и плате да би Српска напредна странка могла да нам за наше паре дели бесплатне лекарске прегледе, пљескавице, брашно, уље, шећер. Ми смо већ неко време земља која живи у име Српске напредне странке, а скроз на рачун својих грађана.

Наравно да је Вучићу у интересу да спусти заинтересованост грађана за ове изборе јер он има одређен апсолутни број гласова капиларних или другим нетранспарентним начинима прикупљену подршку и повећање излазности само њему смањује број одборничких места и укупан проценат освојених гласова. Четврти март јесте тренутак када са најмоћнијим политичким средством, оловком на гласачком месту, све ове проблеме решавамо и ослобађамо најпре Београд, а од 5. марта и све остале општине и градове у Србији.

Активни сте у Демократској странци већ више деценија, учествовали сте на великом броју избора, да ли могу да се повуку неке паралеле између овог гласања 4. марта са оним из 1996. године?

На овим изборима Градска изборна комисија је остала затворена за јавност иако је рад овог органа јаван. Домаћи посматрачи више од месец дана нису добијали акредитације иако је одавно констатовано да испуњавају све услове. Није усвојена ни једна од препорука домаћих и међународних посматрача за унапређење законодавног оквира за спречавање функционерске кампање, злоупотребе јавних ресурса у кампањи, у погледу притисака на бираче и корупцију у изборном процесу као и понашање медија и тиме јесте остављен простор за злоупотребе у изборном процесу. Београд је за њих плен а грађани само средство да плен освоје и плен задрже и зато њихова власт мора да падне на овим изборима.

Те 1996. године ја сам први пут изабрана за општинску одборницу на изборима који су били по већинском принципу где си на своје име губио или освајао гласове, драгоцено искуство у погледу стварања свести о односу и одговорности коју политичари морају да имају према грађанима.

Да ли очекујете да ће у случају пораза, Александар Вучић мирно предати власт у Београду?

Александар Вучић не разуме идеју мирног понашања. Он је прелепљивао Булевар Зорана Ђинђића сликама Ратка Младића када је исти ухапшен, он подржава Мише Вациће и мржњу и насиље који за њима остају, он део својих грађана назива олошима а емисије које су промовисале размену различитих мишљења је одавно угасио. Он својим деловањем оставља утисак човека који не разговара већ наређује, он не уважава туђе мишљење, он га гуши. Не знам какав утисак Вама оставља, али ја се наравно надам и желим да верујем да ће његов одлазак у политичку историју бити миран и цивилизован јер су грађани уморни од агресије и агресивне реторике која је наша стварност већ шесту годину.

Шта су тренутно највећи проблеми у општини Врачар?

Највећи проблем грађана Врачара је што је Српска напредна странка отела општину, што су игнорисали изборну вољу грађана који врло јасно нису указали поверење овој странци. Врачарци им то нису заборавили а најбољи доказ за то је и резултат Александра Вучића и целе његове коалиције која га је подржала на председничким изборима када је освојио вероватно свој најскромнији резултат управо на Врачару.

Други проблем општине Врачар је што су грађанке и грађани Врачара таоци мегаломанских идеја Весића и његових сарадника. Паркове су заменили непрегледни бетони, а конкретне мере помоћи и сарадње са грађанима успостављају се искључиво у складу са изборним календаром а не у складу са нашим потребама. Не разумеју да се са комшијама разговара, а не да се на свако окупљање грађана шаљу агресивни представници ове власти. Врачаром управљају као узурпатори, а Врачарци су сјајни суграђани, спремни увек на разговор и о приоритетима у општини, разумеју када се општина фокусира на најугроженије, имају сјајне идеје и спремни су увек на личну иницијативу и акцију. Весић и његови сарадници су заборавили да се иза тих улица, фасада и непрегледних бетонских конструкција крију сјајни људи, Врачарци и да општина мора поново да постане сервис управо тих грађана.

Говорили сте да Вучић има одговорност у недавном нападу на новинара Н1 телевизије, Николу Радишића. Да ли сте и даље при истом ставу и какав епилог очекујете?

Јуче је Борис Тадић у својој изјави поменуо Метјуа Галиција, добитника Пулицерове награде који је изјавио да је највероватније следећа жртва, медијска жртва на тлу Европе – неко од новинара Србије јер је створена атмосфера криминализације, стигматизације, сатанизације свих оних који се противе овој власти. Промовише се мржња према свима који другачије мисле, аргумент против неког закона и пројекта бране се личним увредима и најбруталнијим обрачунима таблоида са сваким ко се усуди да има другачију идеју о дове власти. Нажалост, за разлику од италијанске мафије, у Србији од таблоидног иживљавања нису поштеђени ни чланови породице.

Обрачуни на улици постали су свакодневица, брутална убиства, вршњачко насиље, ми смо поново земља буре барута и живимо мрачан период међуљудских односа.

На шта сте највише поносни у својој политичкој каријери, а за чим евентуално жалите?

Највише сам поносна на 5. октобар јер је упалио светло у Србији. Колико год сви после причали шта није урађено након 5. октобра, ја се јасно сећам шта смо све успели да урадимо управо након тог 5. октобра. Највише сам поносна на моју странку која је још у сивилу 90-тих веровала у модерну и европску будућност Србије, у владавину права, у државу која је социјално одговорна и која подстиче толеранцију и уважавање свих људских права. Поносна сам јер је Демократска странка вратила Србију и у Уједињене нације и у све важније међународне организације, вратила грађанима достојанство успостављањем визне либерализације и није заборавила да врати све оне заостале дечије додатке, девизне штедње и пензије које је власт 90-тих похарала.

Људи су пожелели да дођу у наш Београд, а када је Ненад Богдановић завршио АРЕНУ, концерти су поново постали део београдских дешавања. Ја сам уживала уз FAITH NO MORE у мом граду јер се Београд вратио на мапу европских метропола.

Жао ми је што смо веровали да ће успостављање независних институција бити само по себи гарант њихове независности и тиме оставили изградњу Србије као недовршену јер се данас снага свих институција у земљи мери снагом утицаја онога који их води.

Бавите се активно, већ дужи низ година питањем људских и мањинских права, као и равноправности полова. Како оцењујете тренутно стање у Србији на тим пољима?

У недељи у којој је једно дете од 9 година себи одузело живот под притиском немаштине, када нас свакодневно преплављују снимци вршњачког и породичног насиља, у години када су се десила два брутална убиства пред центрима за социјални рад а починиоци су од раније познати као брутални насилници, јасно вам је да је стање и више него суморно.

Насилника је увек било али је одговорност државе ако не препозна ризике на време, ако игнорише очај мајке која на крају бива убијена заједно са својим дететом управо пред Центром за социјални рад. Ова власт мора да схвати да власт сама по себи не подразумева само привилегије и константну промоцију на телевизијама са националном фреквенцијом већ велику одговорност и мукотрпан рад како би постала сервис својих грађана, она рука подршке када недаће закуцају на врата.

За крај, Ваша порука нашим чиитаоцима и осталим бирачима пред предстојеће београдске изборе?

Хајде да Београд вратимо нашим грађанима, да га ослободимо од неспособности и вратимо међу најмодерније европске метрополе, да будемо град културе а не извоза културних радника, да наша деца буду поносна на град у ком живе а не на рођаке који су успели из њега да побегну. Хајде да вратимо наду у наше животе и да ослободимо 4. марта Београд, а да већ 5. марта кренемо у ослобађање Србије.

(Извор: Gerila.rs)

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ