lat

Весна Ракић Водинелић: Странке наше коалиције су увек биле на страни СУПРОТНОЈ РЕЖИМУ


ПОДЕЛИТЕ:

Имена 24 изборне листе које је Градска изборна комисија усвојила су коментар сама по себи. Необично је то што је ГИК ипак одлучила да такве листе прогласи - каже за „Блиц” Весна Ракић Водинелић, прва на листи „Да ослободимо Београд - ДС/СДС/НС - ЗЕП - Зелени”.

- Када је Закон о локалним изборима поставио озбиљне услове за пријављивање листе, рачунало се да ће се странке, коалиције или групе грађана пријавити ради стварног учешћа у изборима, а не ради изигравања или опструкције избора, или, пак, ради калкулисања са пројектованим изборним резултатима. Не знам да ли су чланови ГИК-а проверавали да ли се ради о злоупотреби права кад су поднете листе са спорним називима. У сваком случају, то је још један феномен који доводи у питање озбиљност избора код нас.

Веома сте активни у кампањи. На шта се Београђани жале, шта траже?

- Неке од тешкоћа које грађани истичу везане су баш за београдске изборе, али има много оних који се жале на проблеме који превазилазе Београд. Најчешћа питања упућена мени била су везана за пензије и њихово незаконито снижење, за тешко преживљавање, чак бедан социјални статус, за бесплатну правну помоћ, нарочито приликом принудне наплате дугова за комуналије, тешкоће око проналажења места у вртићима, за беспотребно трошење новца за новогодишњу расвету.

Према истраживањима јавног мњења, ваша коалиција се креће између седам и осам процената. Чиме бисте били задовољни?

- Не знам која истраживања имате у виду. А чиме бих била задовољна? Уклањањем садашње градске власти са Малим и Весићем на челу, јер су Београду и Београђанима нанели велику штету обесно управљајући градом. То је основни циљ наше коалиције, што подразумева остварење доброг резултата и нас, а и осталих који су јасно и одлучно против начина на који се власт спроводи и у Београду и у Србији.

Зашто би опозициони бирачи гласали за ДС/НС/СДС, а не за неку другу опозициону коалицију?

- Ова коалиција се састоји од странака које су увек биле на супротној страни од владајуће режимске странке, а та странка дубоко верује да се цео политички живот врти око касе. Поред тога, ми се састојимо од политичких странака, а не од ад хок групација. Бићемо ту и кад се избори заврше, и после 4. марта. Не обећавамо куле и градове, који лепо звуче, а не остваре се никад, или само накарадно. Уверени смо да је боље пријатељско људско окружење од насилног грађења под спорним правним, економским и хуманим претпоставкама. Наши приоритети су Београд као културна престоница овог дела Европе, а не Београд естраде и атракција, социјализација града, тј. доступност свима свих градских садржаја, и лицима с инвалидитетом, болеснима, старима, креирање бољих услова да млади стручњаци остану овде уместо да оду.

У случају да математика након избора покаже да опозиција може да формира власт, да ли мислите да ће договор бити могућ?

- Мислим да ће договор бити могућ упркос свему што се догоди кад заборавите ко вам је главни противник, а важно је да то буде добар договор - дакле, не само преузимање власти, већ разградња осионог и коруптивног система управљања градом и успостављање здравог правног и животног окружења.

Бићу одборница, имам снаге

Да ли ћете бити одборница или сте само посудили име због кампање...?

- Нисам посудила име и бићу одборница. Верујем да имам снаге за то, а свакако имам довољно животног искуства.

(Извор: Блиц)

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ