lat

Зашто држава дозвољава тровање грађана Бора?


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка обавештава јавност да су у протекла два месеца у Бору измерене концентрације сумпор диоксида и честица тешких метала у ваздуху неколико пута веће од дозвољених!

Здравље грађана Бора због тога је озбиљно угрожено, а ћутање Министарства заштитне животне средине и Владе Републике Србије о енормном аеро-загађењу у том граду представља посредан доказ да се штетне честице из погона Рударско-топионичарског басена "Бор" (РТБ) емитују у атмосферу уз сагласност државних органа који би морали да брину о квалитету ваздуха и животној средини. Да је реч о тровању "у присуству државе" види се и по томе што ни еколошка инспекција није зауставила производњу у топионици из које се сумпор-диоксид и честице тешких метала емитују у ваздух који удишу Борани и читав биљни и животињски свет на том подручју.

Демократска странка подсећа на чињеницу да је група инжењера-руководилаца тадашње Топионице и рафинације (ТИР) још пре четири године јавно указала на неадекватно управљање процесом производње бакра и штетне последице које ће из тога проистећи. Сматрамо да је нереаговање Владе Србије на ово упозорење директно довело до ситуације у којој се грађани Бора данас налазе. Чак је и примопредаја нових постројења својевремено извршена пре фактичког завршетка радова како би погон био пуштен у рад баш на рођендан тадашњег премијера и садашњег председника Републике Србије. Параметри рада нове топионице никада нису доказани, фабрика за пречишћавање отпадних вода никада није изграђена, а систем за отпремање гасова ка фабрици сумпорне киселине никада није у потпуности усклађен. Посебно забрињава чињеница да је велики број агрегата на новој пећи готово уништен неадекватним управљањем и жељом да се прикаже што већа производња мада технолошки услови за то не постоје.

Све напред поменуто отвара следећа питања: Да ли је тачно да систем за одвод конверторских гасова у борској топионици више не функционише и да сав конверторски гас одлази у атмосферу? Да ли је тачно да отпадне воде са свим својим отровима и данас одлазе директно у водотокове? Да ли је Влада Републике Србије продајом РТБ-а у бесцење покушала да замаскира лошу контролу и управљање пројектом вредним више стотина милиона евра пре његове продаје кинеском инвеститору? Да ли ће неко из бившег руководства РТБ-а, надзорног органа и Владе Републике Србије одговарати за штету која је нанета Бору и Републици Србији?

Уколико јавност буде ускраћена за одговоре на ова питања, сматраћемо да је Влада Србије као сувласник РТБ-а директно одговорна и за најновије свесно тровање грађана Бора.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ