Неадекватан третман војвођанског здравства

- A +
Демократска странка Нови Сад, 5. маја 2017.

Крајње је време за активирање црвеног аларма због одласка огромног броја здравствених радника из Србије, посебно из Војводине, и сасвим је јасно да ће изостанак јасне стратегије за побољшање њиховог статуса довести до ситуације да неће имати ко да нас лечи кроз неколико година. Услуге специјалисте моћи ће себи да приуште само они који то буду могли да плате.

Покушај да се запошљавањем здравствених радника побољша ситуација представља први корак, иако су критеријуми по којима су предвиђена нова радна места нејасни и на штету Војводине.

Војводина данас има сразмерно најмањи број здравствених радника на територији Републике Србије. Просечан број лекара у Републици је 288 на 100.000 становника, а у АПВ је тај број 255 на 100.000. Најмањи број лекара се налази у Сремском округу, свега 188 на 100.000 становника.

Из ових разлога крајње неразумљиво делује најава Министарства здравља да ће у само две здравствене установе у Војводини бити одобрено отварање нових радних места.

Оваквим приступом дефицит здравствених радника у Војводини се продубљује и не обезбеђује се ни проста замена оних који су отишли. Додатно забрињава чињеница да је 69% специјалистичког кадра у Војводини старије од 45 година, а ништа се не чини на подмлађивању.

Домови здравља у Војводини нису добили ни једно радно место, иако се зна да се ту решава 70% здравствених проблема грађана. Последице ће бити затварање амбуланти и још слабији обухват превентивним прегледима.

Зато благовремено апелујемо и упозоравамо Министарство здравља да предузме конкретне мере на заустављању одласка здравствених радника, а од Покрајинског секретаријата за здравство да обезбеди адекватан третман здравствених установа на територији АП Војводине приликом запошљавања медицинских радника.

Ресорни одбор за здравство Покрајинског одбора ДС за Војводину

Контакт

Покрајински одбор ДС за Војводину

Адреса:
Булевар Михајла Пупина 28
21000 Нови Сад

Телефон:
021 2100 400, 557 563

E-mail:
vojvodina@ds.org.rs

Http:
www.vojvodina.ds.org.rs
www.facebook.com/dszavojvodinu

Друштвене мреже

Импресум

Званична интернет презентација
Покрајинског одбора Демократске странке
за Војводину
www.vojvodina.ds.org.rs

Контакт

Адреса:
Булевар Михајла Пупина 28
21000 Нови Сад
Тел. +381 (0)21 2100 400, 557 563

vojvodina@ds.org.rs
www.vojvodina.ds.org.rs
www.facebook.com/dszavojvodinu