lat

Алимпић: СНС очигледно изгубио у Београду, ГИK би да докаже супротно


ПОДЕЛИТЕ:

Члан Градске изборне комисије (ГИK) испред коалиције Уједињени за победу Београда Зоран Алимпић и Kонстантин Самофалов из коалиције "Ајмо људи" оценили су у Новом дану ТВ Н1 да је очигледно да је Српска напредна странка изгубила изборе у Београду, а понашање ГИK-а виде као покушај да се тај резултат некако промени.

Алимпић је, коментаришући изјаву председника СНС-а Александра Вучића да су у Београду „прегледане стотине џакова“ и да је све чисто, оценио да Вучић „очигледно располаже нетачним информацијама или је сам извор нетачних информација“.

„Није тачно да смо отворили на стотине џакова, отворено је пет одсто колико закон то дозвољава. То је 58 џакова, и у 15 је пронађено неслагање са записницима, а сада је ваљда ГИK одлучио да их отвори 300 и то је трајало целу ноћ и свакако ће трајати још дуго“, истакао је Алимпић.

Подсетио је и да је синоћ истекао рок од 72 сата колико је ГИK имао да одлучи о приговорима опозиције, и да нико није тражио да се отвартају сви ти џакови, јер многи приговори немају везе са тим.

"У питању је очигледно једно одуговлачење, и некаква димна завеса чудних постпупака, а све из једног разлога што владајућа странка није победила на тим изборима", поручио је Алимпић.

Да је очигледно да је СНС изгубио изборе у Београду, сматра и Самофалов који је оценио да "сама чињеница да је Вучић ћутао у недељу и ово одуговлачење данима", говоре у прилог томе.

"Они не ммогу да се испетљају све и да некако изборним манипулацијама дођу до тих 55:55 одборника о којима Вучић говори. Он ће морати да прави пактове са рецимо Заветницима и то руши мит о Вучићевој непобедивости", казао је Самофалов.

Тврди да је и коалиција "Ајмо људи" сигурно прешла цензус, наводећи пример једног бирачког места на Звездари да је у записник било унето да су освојили 14 гласова, а поновним бројањем је утврђено да су добили поверење 34 бирача.

"Нама фали 1.800 гласова, да су нам покрали по један и по глас на сваком бирачком месту, ми бисмо били у парламенту, а сигурно је да су крали и другима", оценио је Самофалов.

Подсетио је и да стари закон предвиђао да се поднети приговори по аутоматизму усвајају ако ГИK не одговори на њих у законски предвиђеном року. Иако се у новом законском решењу то не помиње, Самофалов је најаво да ће данас уложити жалбу Управном суду и тражити поништавање избора на свим бирачким местима за које је поднет приговор.

"Ако суд буде део те машиниреје СНС-а, пре или касније ће и те судије морати да одговарају за учешће у изборној крађи", поручио је Самофалов.

Џакови данима били у "Весићевој зони утицаја"

Гости Новог дана су рекли да немају поверење у ГИK и да опозиција није подржала отварање џакова са изборним материјалом, јер су џакови данима стајали у "Весићевој зони утицаја".

"Овде се ради о томе да СНС мора да победи у свим општинамам и бројаћемо и радићемо док то не буде", оценио је Алимпић.

Наводећи неправилности и околности које су изазвале сумњу у изборни процес, Алимпић је рекао да се у бирачком списку за локалне изборе у Београду налази 6.000 људи више него у списку за републичке и парламентарне изборе, као и да су бирачи у недељу узели око 7.000 листића који нису завршили у кутијама.

Самофалов је додао и да већина неважећих листића изгледа тако што су заокружени и СНС и СПС, што, према његовом мишљењу, показује да су напредњаци у свом коалиционом партнеру брутално смањивали резултат.

Извор: портал Н1

Емисију можете погледати на ЛИНКУ

Информативна служба Демократске странкеПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ