lat

"БЛИЦ" ИНТЕРВЈУ - Зоран Лутовац (ДС) о предизборима, опозицији председничким кандидатима


ПОДЕЛИТЕ:
FOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Демократска странка је отворена за све предлоге који нас воде ка победи над криминализованим режимом. Предизбори би могли да буду добар начин да дођемо до онога што је нужно за победу, а то је јединствен наступ опозиције, на чему ДС упорно ради. Ово у интервјуу за “Блиц” каже Зоран Лутовац, председник Демократске странке.

Он истиче да би предизбори имали смисла само уколико испуне два услова.

- Да исход страначког дијалога уз посредство европских институција буде позитиван, односно да имамо услове за слободне изборе и да на предизборима учествују све релевантне опозиционе странке и покрети. Ми смо спремни да предизборе озбиљно размотримо заједно са свима осталима који желе промену власти, али нисмо спремни да учествујемо у било каквој свађи на тему предизбора.

Да ли разговори које сте до сада водили са људима из Европског парламента обећавају?

- Пре свега, обећавајући је извештај Европског парламента у којем стоји све оно што је потребно грађанима Србије, а што смо ми тражили у нашим захтевима за слободне и поштене изборе. Досадашњи разговори са евроарламентарцима указују на то да ће они бити озбиљно посвећени својој мисији, но не зависи све од њих. Да ли ће преговори о слободним и поштеним изборима бити успешно завршени, нажалост, у највећој мери зависи од Вучића и оних које он контролише. Они су заинтересовани да не буде било каквих промена или да оне буду козметичке, односно да не угрожавају њихов привилегован положај, контролу медија и свих релевантних институција.

Шта су кључни услови које ће власт морати да испуни да би Демократска странка изашла на изборе?

- Укратко: Да се грађанима обезбеди слободно и тајно изјашњавање на изборима. То подразумева да нико не сме да присиљава, уцењује грађане како ће да гласају, нити да од њих тражи потврду за кога су гласали; Да се спречи злоупотреба државних и јавних ресурса у политичке сврхе; Да се ослободе медији, како би грађани могли да буду потпуно, истинито и благовремено информисани, а политички актери равноправно представљени; Да се успоставе стручна тела која контролишу предизборни и изборни процес и брзо реагују на све неправилности. То су захтеви око којих не може бити преговора. Оно о чему можемо разговарати јесу начини, механизми и процедуре који ће све ово омогућити.

Демократска странка након бојкота избора нема средства из буџета, изгубили сте просторије... Како обезбеђујете средства за функционисање странке?

- Демократска странка је највише нападана и сатанизована од стране режима и то сваки грађанин Србије може да види. Ипак, Демократска странка је преживела и није дозволила да на њене одлуке утичу било какве уцене, притисци нити интереси, који би били изнад јавног интереса, попут борбе за очување просторија. Демократску странку чине пре свега људи, њени чланови и њена политика, а тек потом просторије. Док год је чланова и пријатеља странке биће и просторија. Када нам ускрате просторије, ми нађемо нове и сами их финансирамо. Све већи број људи нам прилази јер су видели да смо сада потпуно окренути грађанима и јавном интересу. После дуго година унутар странке смо постали изузетно солидарни, колико год то споља, због бруталне кампање режимских медија, изгледало мало вероватно. Пандемија и покушаји отимања странке, које смо савладали, померили су реализацију нашег плана о превазилажењу дугогодишње финансијске блокаде. После радне и изборне страначке скупштине, коју ћемо организовати чим окупљање више стотина људи буде могуће, успоставићемо другачији, до сада код нас непримењен, за јавност потпуно отворен систем финансирања странке, чиме ћемо, верујем, поставити нови стандард на политичкој сцени.

У истраживањима стојите лоше, не појављујете се ни код једног истраживача. Како планирате да то промените?

- Демократска странка стоји много боље у релевантним него што се то представља у медијски експонираним “истраживањима”. Занимљиво је да када су се на ДС вршили притисци да се разбија јединство опозиције и да се делује у корист режима Александра Вучића - да се ДС по тим “истраживањима” котирао изузетно добро, а када је истрајавао у принципијелној антирежимској борби да је постао “безначајан”. Тако је било и уочи прошлих београдских избора када је рејтинг био преко 7%, а резултат, испоставило се, заједно са још три странке свега 2,2% или када су покушали да преотму странку и разбију бојкот тврдећи да ДС заједно са ПСГ-ом има двоцифрен рејтинг, чак 14-15%. И онда када је бојкот успео, одједном нема више тог рејтинга... Све су то показатељи манипулација којима жели да се утиче на формирање ставова, а не одраз стварног стања ствари. Најозбиљнија претња овом режиму је управо ДС, отуда стална потреба режимских креатора јавног мњења да се ДС представи слабијом него што јесте и да се медијски маргинализује. Но, у реалности ствари стоје сасвим другачије: Демократска странка се у потпуности ревитализује, отворила је простор за нове људе, организационо-технички се реформише, бирају се нови одбори, формирани су окружни одбори, нико нема такав Политички савет какав има ДС, ресорни одбори су освежени и покретач су развоја и разраде програмских идеја, формиран је Привредни клуб, окупили смо 50 врхунских интелектуалаца, пријатеља и поштовалаца странке са којима дебатујемо о свим важним политичким и друштвеним питањима... Не постоји место у Србији где нема демократа. Све већи број људи нам се прикључује јер препознају оно што радимо: боримо се за јавни интерес, грађани су нам у првом плану, а не личне амбиције појединаца, враћамо поверење грађана јер смо с њима и када протестују и када је потребно показати солидарност и када се боримо за здраву животну средину.

Мање од годину дана остало је до избора. Ко су пожељни коалициони партнери за ДС?

- Демократска странка ради на једниственом или барем синхронизованом наступу опозиције. Опозиционо опредељени грађани у огромној већини то и очекују од свих нас сматрајући, с правом, да је то најефикаснији начин да се победи овај режим. У борби против криминализованог режима који је узурпирао државу и друштво потребни су нам сви који желе добро Србији и њеним грађанима.

Треба ли опозиција да иде на председничке изборе с једним кандидатом или са више њих?

- Када говоримо о томе, требало би поћи од тога шта је јавни интерес. Нема пречег јавног интереса од смене ове штеточинске власти која је ојадила грађане Србије и у финансијском и у културном и у моралном смислу. Искоренили су стид, оробили грађане и онда им од опљачканих пара деле милостињу, заробили државу и друштво и онда изигравају демократију, окупирали медијски простор, шире лажи и пропаганду не дозвољавајући критичку мисао... Било би добро да сви који желе суштинске промене стану у заједнички фронт суштинских промена, промена које би Србију учиниле уређеном демократском државом, државом у којој би грађани могли да живе нормално од својих плата и пензија, слободно и достојанствено. Заједнички кандидат свих који то желе би могао бити најбржи начин да до тога дођемо.

Јесте ли чули коментаре да Србији треба неко попут Војислава Коштунице својевремено, повучен, одмерен и да такав може да победи Вучића? А неретко се каже да управо ви одговарате том опису.

- Србији је потребан неко ко је сушта супротност Вучићу: неко ко поседује личне особине достојне такве функције, неко ко поштује Устав и законе и пре свега своје грађане, неко коме је јавни интерес изнад свега, а не остваривање личног интереса и интереса политичке касте која га окружује. Никада не бих себе поредио са Коштуницом нити било ким другим, нити бих се икада самопрепоручивао за било које место или функцију у јавној сфери. У политику сам ушао чистих мотива и часних намера да се борим за јавни интерес, а то могу да радим и као председник Демократске странке, и као њен обичан члан, али и као обичан грађанин.

Закони су посао за легитимну скупштину

Да ли бисте потписали закон о истополним заједницама?

- Тај закон, нити било који други закон не треба да доноси нелегитимна једностраначка или боље речено лична Вучићева скупштина, него права, легитимна скупштина изабрана на слободним и поштеним изборима, после јавне расправе и дискусије. Такав закон и на такав начин је потребно донети.

Извор: Блиц

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ