lat

Борба не престаје


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка се већ тридесет година залаже за политике родне равноправности. Желимо и даље да се боримо се за стварну равноправност у друштву.

Међународни дан борбе за женска права и еманципацију, 8. март, је за нас у Демократској странци значајан датум. Он представља симбол заједничке борбе за родну равноправност и праведно друштво. Наша борба не сме да престане, јер жене и даље трпе различите неправде, насиље и дискриминацију.

Србија је по извештају организације Freedom house оцењена као делимично слободна земља. Бојкотом предстојећих избора управо желимо да се изборимо за слободу и равноправност свих грађанки и грађана Србије. И ако смо се као друштво изборили за већу заступљеност жена на местима одлучивања и даље многе жене трпе различите врсте уцена, узнемиравања и притиске. Подсетићемо само на случај Марије Лукић и њену борбу против насилника из редова садашње власти.

Насиље према женама не престаје и зато наша борба мора да се настави још интензивније. Свакодневно вербално насиље којим смо засути преко малих екрана се за тили час претвори и у физичко насиље. У дубоко подељеним друштвима какво је наше, додатно су угрожене управо најрањивије друштвене групе. Зато ће борба против свих видова насиља остати наша обавеза.

Овог 8. марта желимо да се осврнемо докле се стигло у борби за женска права, колико је наше друштво одмакло у поштовању равноправности, да се подсетимо историје промена и целовековне борбе за права и слободу жена.

Женска револуција и све жене света, од којих су неке дале и своје животе, су се избориле за то: да жене бирају и буду биране; да се школују; да поседују имовину; да одлучују о рађању; да су равноправне; да одлучују о себи и свом телу; да не трпе насиље и сексуално узнемиравање… На жалост, жене су и даље мање плаћене од мушкараца за рад исте одговорности. Нама је потребно праведно друштво равноправних. Без равноправности свих нас, нема развоја Србије у целини. Само заједно, солидарно и женски упорно за то се можемо и изборити.

Пред нама су избори и 8. март нас увек подсећа да свако од нас појединачно може покренути промену. Поштујући 8. март поштујемо све оне знане и незнане жене које су се бориле и избориле за права и слободе које данас уживамо. У духу 8. марта не пристајемо на изборе без слобода, уз притиске и насиље.

Бојкотом почињемо нову етапу у борби за слободу и равноправност у Србији.

Милош Ђајић

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ