lat

Дејан Николић: Не бојим се да ће ДС изгубити идентитет


ПОДЕЛИТЕ:

Потпредседник Демократске странке и народни посланик Дејан Николић говори за Данас

Демократска странка је странка са најдужом и најутемељенијом традицијом у нашој земљи и политиком која се није мењала од поновног оснивања странке.

Идентитет Демократске странке се није изгубио ни у претходним савезима и коалицијама у којима смо учествовали у 30 година вишестраначја у Србији, тако да се не бојим да ће то сада бити случај, каже у разговору за Данас Дејан Николић, потпредседник Демократске странке и народни посланик, одговарајући на питање може ли се догодити да ДС изгуби идентитет уласком у Савез за Србију и како ће демократе то спречити уколико ће одлуке Савеза морати да поштују све странке које уђу у њега.

* Због чега сте, ипак, Главни одбор ДС заказали за 2. септембар, истога дана када је и оснивачка скупштина Савеза. Како ћете стићи на оба та места? Шта је на вашем дневном реду Главног одбора, јер према неким информацијама управо је дневни ред био камен спотицања на Вибер групи Главног одбора?

– Уколико и буде истог дана када и оснивачка скупштина Савеза за Србију, сигуран сам да ће термини бити такви да ће моћи да се стигне на једну и на другу седницу. Најважнија тачка ће свакако бити извештај председника о раду. Током лета смо са председником странке обишли Србију неколико пута. Разговарали смо са демократама о политици странке и унутрашњим реформама. Постоји пуна подршка одбора из целе Србије за потезе председника и руководства странке.

* На прошлој седници Главног одбора нисте имали кворум за избор председника Извршног одбора. Да ли ће се то ускоро догодити, ко ће бити нови председник ИО ДС и када ћете заокружити извршне све органе? Да ли је тачно да је Радослав Милојичић, председник ИО у оставци, искључен са те Вибер групе јер је негодовао због избора новог Извршног одбора? Да ли сте у ДС спровели неку интерну истрагу како је могло да се догоди да интерна преписка са ваше Вибер групе доспе у режимске медије?

– Превише таблоидних неистина за премало медијског простора које добија Демократска странка. Не можете да немате кворум за тачку која није била ни планирана да буде на дневном реду. Извршни одбор је најоперативније тело странке и потребно је мало времена да се усагласи састав и план рада. Поред редовних састанака у ДС се комуницира и преко свих мрежа и платформа за комуникацију, али што се макар мене тиче садржај остаје унутар ДС.

* Како гледате на могући референдум о Косову који помиње председник Србије Александар Вучић?

– Сагласан сам да ускоро изађемо на референдум, али да грађане пре Косова питамо да ли желе да живе у атрофираном друштву. Да ли желе да живе у држави у којој је говор мржње ораторска дисциплина. Да ли желе да живе у држави чији функционери брутално денунцирају игумана Саву Јањића, по моделу како су то радили Оливеру Ивановићу, само зато што истина ове двојице дира у свете проценте подршке владајућој већини. Прво да избавимо државу из аутократских канџи, па онда о статусу.

* А како коментаришете најаву министра одбране Александра Вулина о враћању обавезног служења војног рука?

– Жалосно је што војска данас служи за поткусуривање „важнијих“ тема, а министру за побеђивање комплекса из младости. Уводе обавезно служење кад год се деси неки потпорни зид, Дина картица или мафија претера у обрачунима на улици. Професионална војска је права мера.

* Савез за Србију још није формиран, а председник Србије и функционери власти готово вас свакодневно нападају. Шта је разлог?

– И функционери и председник знају да су Савез за Србију, заправо, десетине хиљада људи широм Србије који су већ закотрљали грудву, и који не пристају на полуживот и лажна обећања. Страх и узнемиреност власти због формирања Савеза потврђују да се у нашем политичком простору појавила јасна алтернатива.

* Како ћете се борити против оптужби власти ако немате баш никакве могућности да се на медијима одбраните, да се чује ваша реч, док председника у електронским медијима има сваког дана у просеку по пола сата?

– Несразмерност онога што грађани виде на телевизији и таблоидима насупрот онога што свакодневно живе је све већа. Истина је наше оруђе. А у ширењу информација нема много филозофије, има много рада. Упорно табанање од града до града, општине до општине. На друштвеним мрежама и на пијацама, и на политичким трибинама и на улици. Бићемо где год се налазе слободни грађани жељни истине.

* Није се чуло у медијима ни да сте поднели кривичну пријаву против Коридора због рушења потпорног зида. Очекујете ли онда да ће неко из тужилаштва реаговати по вашој пријави?

– Нажалост, политичка и друштвена реалност је таква да свим гранама власти управља један човек. У таквом систему не можете очекивати ништа од институција које би у демократским друштвима требало да представљају брану самовоље власти, а не њихове партнере у злочину над правом и правдом.

„Искључивост парламентарне већине“

* Поједине ваше опозиционе колеге предлажу да у парламенту покренете иницијативу за утврђивање кривца на Коридорима, будући да парламент има и контролну улогу. Може ли опозиција уопште да се договори ако договор није могао да буде постигнут ни око иницијативе за смену Вјерице Радете?

– Ми ћемо наставити да покрећемо иницијативе, а свако нека објасни своје поступке. Брине и то што озбиљни предлози закона не наилазе на подршку у парламенту, само зато што не долазе из редова већине. „Тијанин закон“ је у парламент стигао са преко 160.000 потписа грађана, Предлог закона о несталим бебама и запошљавању младих покушавамо да ставимо на дневни ред преко две године. Таква искључивост већине се дугорочно никада није исплатила.

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ