lat

Док власт пуни своје и џепове тајкуна, градски буџет се празни


ПОДЕЛИТЕ:

Председник новосадског одбора Демократске странке проф. др Вељко Kрстоношић изјавио је данас да је за финансијске проблеме са којим се суочава локална самоуправа у Новом Саду искључиво одговорна садашња градска власт коју предводе градоначелник Милош Вучевић, Српска напредна странка и њихови партнери.

Рат у Украјини и поремећаји на тржишту су само "упалили светло" на којем се јасно види истина о десет година њиховог управљања Новим Садом у којем су читав апарат локалне управе ставили у функцију интереса тајкуна, богаћења људи повезаних са влашћу, организованог криминала и намицања гласова на изборима. Вучевићеве последње јавне жалопојке и оптужбе имају за циљ да сакрију ту истину и оправдају предстојеће "кресање" градског буџета и јавно признање да нису у стању да реализују пре избора најављене инвестиције.

"Вучевић сад тражи предлоге опозиције како да реши проблеме у граду, а "заборавља" да је осам година Демократска странка као опозиција у Скупштини града предлагала решења и упозоравала шта ће се пре или касније догодити. Ниједан предлог који смо дали није прихваћен упркос томе што су сви искључиво били усмерени на развој града и побољшање квалитета живота у граду. Вучевић је нпр. одбио предлоге да се започне изградња градске болнице, да се набаве и плански користе мерне станице за контролу ваздуха у граду и све што смо иницирали у вези са побољшањем стања у градским предузећима. Чак смо предлагали и кандидате за директоре градских фирми и институција који су били неупоредиво стручнији од оних које су избрали. За директора Градског саобраћајног предузећа, на које се сада Вучевић највише жали, предложили смо једног од највећих стручњака за решавање транспортних проблема у Србији, а Вучевић је на намештеном конкурсу наметнуо човека који нема апсолутно никакве везе са саобраћајем," објаснио је Kрстоношић.

"Да су наши предлози и упозорења благовремено били прихваћени, сада ових проблема у највећој мери не би ни било. Ипак, за разлику од Вучевића и његове странке из периода када је Демократска странка предводила градску власт, а читав свет тресла највећа економска криза у новијој историји, ми се не наслађујемо невољама садашње власти. Из искуства знамо да се и у најтежим околностима може много урадити. Нека за почетак смене нестручне директоре градских предузећа и чланове Градског већа и на кључна места у систему управљања градом поставе компетентне људе, одустану од новог Генералног урбанистичког плана и казне кривце за аферу са реконструкцијом затвореног базена на Спенсу. Већ то би у кратком року осетно олакшало ситуацију у граду и, што је најважније, значајно повећало способност градске управе да се носи са постојећим и надолазећим изазовима," додао је председник Градског одбора Демократске странке у Новом Саду проф. др Вељко Kрстоношић.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ