lat

Др Чаваљуга: Требало би укинути Кризни штаб и спровести озбиљне мере


ПОДЕЛИТЕ:

Са др Миром Чаваљугом, председником Ресорног одбора за здравство Демократске странке, разговарали смо о актуелној ситуацији у држави, предлозима како би се требало борити против пандемије, улози Кризног штаба, али и теми која је изузетно актуелна у медијима током последњих неколико дана - вакцинацији и ковид пасошима.

1. У светлу најновијих мера Кризног штаба које ће да трају пет дана, како видите тренутну ситуацију и саме мере?

Морам да признам да се уопште не бих освртао на мере тзв. Кризног штаба, јер већ годину дана говорим о раду тог неодговорног и нестручног „органа“, али се његове одлуке, односно мере које доноси, итекако одражававају на укупан живот и рад у земљи. Стога морам да, говорећи о мерама Кризног штаба, сагледам и начин рада тог тела. Две седмице узастопно, тај „орган“ је заседао у петак поподне да би донео мере које важе за тај викенд, што је крајњи безобразлук и неодговорност: људи планирају живот и рад за период који је дужи од неколико сати...

У преводу: како да озбиљан човек, који ради за викенд, планира шта ће радити и да ли ће уопште да ради, ако му то саопште у петак поподне? Не могу да се састану, одгађају састанке, пролонгирају рокове... разлог за то је једноставан: за мере које би хтели да донесу морају имати дозволу са места које је било заузето другим пословима. Тренутна ситуација у земљи, везана за епидемију корона вируса, показује шизофреничне бројке.

С једне стране, имамо велики и пристојан број вакцинисаних грађана, довољно различитих вакцина и рекло би се да полагано стичемо контролу над епидемијом. С друге стране, јуче је објављено да смо прешли цифру од 5.000 новозаражених у једном дану! Очито је да се не ради како треба, а за такав закључак уопште није потребно да будете медицинар - довољно је да упоредите цифре вакцинисаних и заражених.

2. Шта се то, по Вама, не ради како треба?

И ово питање захтева шири одговор. Очигледно је да се мере доносе ад хоц, да немају употребну сврху и да не доносе никакве резултате, односно, епидемиолошка ситуација је, и поред релативно успешне вакцинације, све гора. Кључно питање јесте: чиме се то Кризни штаб бави? Спречавањем епидемије или спашавањем економије? Ако спашавају економију, што је легитиман циљ, онда им тзв. стручни део Кризног штаба и не треба. Ако спречавају и сузбијају епидемију, што је такође легитиман циљ, онда им тзв. политички део Кризног штаба - не треба.

Јасно је да је овде реч о компромисима, који су врло често (у животу), трули и без успеха. Мени је потпуно јасно када лаик каже: упропастиће привреду ова епидемија... То је тачно, и ту једноставно нема помоћи. Али неће комплетно, нигде и никада, а онда је питање математике, и то врло једноставне. Наиме, лечење оболелих такође није јефтино, и може да се лако израчуна колико то све кошта. Не заборавимо и чињеницу да прележана корона врло често (готово увек) оставља трајне здравствене последице, које такође морају да се лече... а тек инвалидитети! Сву ову цену ћемо морати да платимо. Онда се може лако израчунати и колико ће да кошта тотални локдаун у трајању од три недеље (уз интензивну вакцинацију!), затварање граница и слично. Упоредимо те две цифре и видећемо јасно шта треба да радимо.

3. За коју сте Ви варијанту: мере које је јуче донео Кризни штаб или локдаун од три недеље?

Лично сам за ову другу варијанту, уз додатак: држава мора да применом пореских мера олакша живот привредницима који морају да прекину рад.

4. Да им се не наплаћује порез за период када морају да престану да раде?

Наравно, то је цена епидемије. И да се не заносимо: нема безболне и бесплатне борбе с епидемијом! Не само у Србији - нигде!

5. Када кажете да нема бесплатне борбе с епидемијом, мислите ли да ми имамо средства да све то покријемо, тај локдаун и све остало?

Ја сам хирург, а не „финансиста“. Шалу на страну, колико имамо средстава, не знам, питајте одговорне. Знам само да се она могу пронаћи и бар привременим одустајањем од неких, ионако дубиозних инвестиција, попут гондоле, али не само ње.

6. У последње време, неки од чланова Кризног штаба дају изјаве да су за увођење строжијих мера. Како то коментаришете?

Мислим да су закаснили, као и сваки пут до сада. Истина, ова појава може да значи и „опипавање пулса“ пред евентуалне строге мере. Лекари у Кризном штабу су изгубили поверење грађана и више га не могу повратити. Демократска странка је стално упозоравала Кризни штаб и предлагала мере које су они усвајали и са по два месеца закашњења. Наравно, не само Демократска странка, него и остали опозициони политички субјекти, покрети, СЛФС, Лекари у „Борбом против Ковида“, и још многи.

7. Да ли Ви лично имате идеју како наставити борбу против епидемије?

Имам, али сам потпуно сигуран да је нико од „ауторитета“ неће ни размотрити, али ипак ћу да вам одговорим, и то у неколико тачака. 1. Вратити све у оквир закона, укинути Кризни штаб и активирати тело превиђено законом - у њему, осим министра здравља, нема других политичара 2. Одредити шта је циљ борбе, без икаквих компромиса. 3. Увести тотални локдаун у трајању од три седмице, са пореским олакшицама и потпуно затвореним границама за све земље на свету. Нико неће имати право да нам замери на томе, јер то раде и остале одговорне земље. 4. Олакшати приступ и појачати вакцинацију. 5. Тестирати колико је год могуће више, и то ПЦР тестовима. 6. Ништа не скривати и објављивати све могуће податке, без икаквог „фризирања“.

8. Врло често се говори о увођењу „ковид пасоша“. Шта мислите о томе?

Да, и ја сам читао о томе. Како сада ствари стоје, мислим да ће неки облик сертификата да је човек вакцинисан бити ипак неопходан. Видим да се тврди да је то дискриминација, јер свако треба да има право одлуке да ли ће да се вакцинише или не. Та одлука стварно мора бити право појединца. Али, и као свако друго право, и ово је лимитирано правима других. Наиме, ја мислим да свако одлучује да ли ће се вакцинисати или не, али и државе, и установе, и групације, такође имају право да донесу суверену одлуку да ли ће и под којим условима, примати оне који нису вакцинисани. Јер не смемо да заборавимо: свугде постоје људи, у не тако малом броју, који не могу да се вакцинишу због болести које имају... И не смеју да буду таоци. Такође, мислим да ће све за сада произведене вакцине бити валидиране и у широкој употреби. Ако то не буде, онда је то, баш то, дискриминација.

9. Само још једно питање - да ли сте се Ви вакцинисали?

Да, Астра Зенекином вакцином, без икаквих проблема.

Извор: Директно

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ