lat

Дубљанин: Дашићу испуни обећања или простести испред Скупштине града


ПОДЕЛИТЕ:

Новим Просторним планом Републике Србије, који се ових дана налази на јавној расправи, Крагујевац је и дефинитивно избрисан са мапе Србије.

Вишегодишња отворена и неприкривена маргинализација Крагујевца добила је своју потврду и то у најважнијем просторном и планском документу који се доноси у држави.

Упозоравали смо да Српска напредна странка не види Крагујевац као регионални центар. Годинама су га мимоилазили сви најважнији инфраструктурни пројекти и без икаквог оправдања бирани други правци развоја путне, железничке и сваке друге саобраћајне мреже.

Иако је остао изоловано острво, захваљујући индустријској традицији и наслеђеним капацитетима, као и Универзитету, некако је Крагујевац држао нос изнад воде. На жалост то више није извесно.

Центар Шумадије, коме гравитира два милиона становника, изгубио је статус макрорегионалног центра, ранга Новог Сада и Ниша, што је био према претходном просторном плану. Није предвиђен као чвориште путева, не предвиђа му се туристички развој, иако као прва престоница модерне Србије има пуно тога да понуди.

Овакву неправду сигурно види и садашња гарнитура која руководи Крагујевцем, на челу са градоначелником Николом Дашићем. Обећао је први човек Крагујевца да ће искористити везе и утицај и поправити позицију града у Просторном плану. Иако смо много пута били сведоци безочним кршењима датих обећања, од стране локалне власти, ми данас тражимо од градоначелника Дашића, да иступи јасно и гласно против овакве судбине Крагујевца. Није изабран да ћути и клима главом, већ да се бори за град и Крагујевчане. Угрожена је будућност деце која одрастају у овом граду, јер визијом властодржаца у Србији, Крагујевац није предвиђен као град који ће се развијати, већ као град негде у септичкој јами Србије, који са централног нивоа власти може само да добије канализацију.

Упозоравамо градоначелника Николу Дашића, да ако Крагујевцу не буде враћен статус који му по свему припада, Градски одбор Демократске странке ће позвати грађане на протесте испред Скупштине града. Нећемо мирно гледати нестајање града у коме живимо, који је имао грандиозну прошлост а верујемо још увек шансу за светлу будућност.

Иван Дубљанин
Председник ГрО ДС Крагујевац

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ