lat

Формирана Слободна зона пијаће воде


ПОДЕЛИТЕ:

Синоћ су се грађани Зрењанина још једном окупили како би исказали незадовољство чињеницом да пречистач воде не ради и да је забрана воде за пиће у Зрењанину још увек на снази, упркос бројним обећањима власти. Том приликом формирана је Слободна зона пијаће воде, грађани су доносили флашице са водом, а могли су се њоме и послужити.

Број слика: 3

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Одборница Демократске странке у Скупштини града Зрењанина Алиса Коцкар указала је на то да је локална власт по ко зна који пут слагала и оштетила грађане: „Рекли су да пречистач неће грађане Зрењанина коштати ни динара, а да су сви његови делови нови, дело познатих произвођача и под гаранцијом. Потписали су да је одржавање пречистача обавеза инвеститора и ипак су наши одборници, Зрењанинци, у петак одлучили да наш новац из буџета дају приватном инвеститору, појединцу. Око 70 милиона динара ће из нашег џепа ставити у касу Синертека и Зилио групе, без икаквог стида и срама“. Одборница је обећала да ће заједно са грађанима бити на улици колико год да треба и да ће урадити све што треба, али да ће Зрењанин добити воду и да ће неко одговарати.

Соња Пернат, чланица главног одбора Странке слободе и правде, више пута је указивала на неопходност солидарности међу грађанима и нагласила да је подршка грађана изузетно важна Милану Пернату и Миљану Чичићу, тандему који штрајкује глађу док се цистерне са пијаћом водом не поставе на свим важним местима у Зрењанину: „Ови људи су предузели радикалне мере како би нас покренули и охрабрили и ми смо њима сада једина енергија. Муљ из чесме дебело плаћамо, новцем али и здрављем које нема цену. Ово се тиче нас грађана и морамо сами да се изборимо за воду. Нисмо сви исти, али имамо иста права. Без обзира на то којој партији припадамо, сви имамо право на живот, на воду. Ми смо пре свега људи.“

Прилику да се обрате окупљенима имали су и сами грађани. Поделили су своје бриге са другима. Старији грађанин указао је на то да је за многе апсолутно немогуће да стално купују воду, јер и он сам има пензију од свега 20.000 динара, а барем половину пензије би морао да утроши на воду. С друге стране, један господин је Алиси Коцкар поставио питање зашто одговорно лице не прозове именом и презименом (мислећи на градоначелника Јањића), на шта је одборница одговорила да је то због тога што градоначелник није сам. У том контексту је, наставила је одборница, кривична пријава и поднета прошле године, са жељом да сви актери постану познати јавности и да одговарају за своје поступке, а не да се кривица пребаци на појединца, јер су само у последњих недељу дана у афери учествовали и градоначелник, и председник Скупштине града и сви одборници који су изгласали субвенције ЈКП „Водовод и канализација“ и ко зна ко још.

На самом крају, присутнима се обратио и Милан Пернат и позвао присутне да потпишу петицију којом се од градске власти захтева да поставе цистерне са пијаћом водом док се проблем коначно не реши.

Организациони тим протеста

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ