lat

Ивановић: Нема смене режима без јаке ДС


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју Александра Ивановића за Данас

Цело лето обилазим све делове Србије са копредседницима наше уније, Зораном Лутовцем и Небојшом Зеленовићем.

Разговарамо са грађанима, активним теренским радом покушавамо да пробијемо баријере које је поставио медијски мрак у Србији. Радимо на јачању и подизању инфраструктуре уједињене Демократске странке, која једина има капацитет да се супротстави напредњачкој хоботници. Утисак ми је да када грађани угасе ружичасте режимске телевизије, суочавају се са стварношћу у којој живе све горе.

Реалност је да се живи у све већем сиромаштву, неслободи, неподношљивој атмосфери агресије, насиља и егзистенцијалних уцењивања. Међутим, позитиван утисак је да грађани желе промене и да расте енергија која је неопходна да би до тих промена и дошло, каже у разговору за Данас Александар Ивановић, члан Председништва „уједињене Демократске странке“ и функционер Социјалдемократске странке, говорећи о утисцима које је стекао овог лета приликом разговора са грађанима Србије.

* Како функционишу демократе након уједињења ДС-а, СДС-а и Заједно за Србију? Да ли сте се у претходна четири месеца суочили са било каквим проблемима у политичком деловању?

– Све функционише очекиваном динамиком и свакодневно радимо на уједињењу демократа у организацију која ће бити довољно снажна да стане на пут мегаструктури СНС-а. Без уједињене Демократске странке није могуће сменити овај режим. Онолико колико смо свесни значаја јаке Демократске странке за ово друштво, толика је наша одговорност према ономе на чему радимо. Суочавамо се са препрекама функционисања и изградње организације у једном аутократском режиму усмереном на потпуно уништење опозиције. Јачамо организацију у претешким условима за опозицију, али нам такве препреке дају само додатну мотивацију и вољу, јер одустајање и предаја није опција.

* Представљали сте СДС на првом округлом столу о изборним условима. Како гледате на садашњи ток разговора власти и опозиције на ту тему?

– Након тог првог састанка власт је по ко зна који пут показала своју бахатост и агресивност према опозицији. Није то само однос према људима из опозиције, већ њихов покушај да сузбију сваку могућност да се чује истина о начину, резултатима и цени коју плаћамо због аутократског начина владања овом државом већ седам пуних година. То је њихов однос према демократији и према грађанима Србије, не према опозицији. Наставићемо да се боримо против лудила у коме живимо и уверен сам да ако буде слоге да ћемо успети у тој борби.

* Зашто СДС није имао представника на другом састанку на ФПН-у?

– Нисмо видели сврху учествовања у разговору који власт користи само за наставак агресивне кампање против опозиције. Поред тога, док год су ти разговори ван јавности, власт која контролише готово све медије има могућност да их интерпретира и приказује како њима одговара. Учествовањем у тим разговорима на такав начин само дајемо легитимитет бруталној пропаганди која се води против опозиције. На наредним разговорима ћемо учествовати јер ће бити присутни и медији, а медијски услови су и тема наредног састанка, тако да се надамо да ће њихово присуство омогућити већу транспарентност разговора.

* Како гледате на став Странке слободе и правде да ти округли столови морају да буду отворени за јавност од почетка до краја?

– Сматрамо да је апсолутно неопходно отворити разговоре за јавност. Као што сам и рекао у претходном одговору, све друго ставља опозицију у улогу инструмента режимске пропаганде, а не гласа који грађани могу чути. Кључно је да грађани буду упознати са током тог разговора и аргументима обе стране. Уосталом оно о чему разговарамо и због чега разговарамо се управо тиче свих грађана Србије. Наставићемо због тога да инсистирамо на транспарентности тих разговора, јер сматрамо да само тако учествовање у њима може бити смислено.

* Верујете ли председнику Србије Александру Вучићу када каже да је спреман да испуни било који захтев опозиције?

– Сетите се како је Александар Вучић пре протеста говорио да неће испунити ниједан захтев опозиције, па све да нас је и пет милиона на улици. Данас каже да ће испунити све услове и узима учешће у разговорима са опозицијом, додуше ван институција система које је овај режим својим деловањем обесмислио. Не треба гајити илузије да у аутократи можете да пробудите демократу коме је јасно да својим потезима наноси трајну штету нашем друштву. Промена у реторици је уследила пре свега због страха да ће све ово да наруши међународни имиџ Александра Вучића. Нема ту никаквих искрених намера, али то и не треба очекивати од људи који су преварили и сопствене бираче лажним обећањима само да би се домогли власти. Данас ће бити још гори у преварама да би се на тој власти одржали.

* Шта је, према Вашем мишљењу, реалнија опција – да највећи део опозиције бојкотује изборе на пролеће или да учествује у „изборној трци“?

– Најбитније је јединство, шта год да буде коначна одлука. Важно је свету показати да Србија живи у мраку медијских неслобода, мраку урушене владавине права, мраку непостојања независних институција, мраку криминала и корупције, у мраку из кога грађани Србије масовно беже сваке године. Уколико се нешто брзо не промени, остаћемо трајно држава која је црна флека у Европи, погодно тло за нарко-картеле, трговину људима, криминалне и политичке ликвидације. У таквим условима неће бити могуће причати о образовању, култури, економском развоју и свим оним темама које утичу на стварање нормалног живота. Важно је још једном нагласити, нећемо одустати од бојкота ако се нешто суштински не промени. Уколико не буду постојали услови за демократске изборе, опозиција на њима неће учествовати, јер би то било учешће у фарси која има за циљ умивање лица и имиџа Вучићевог режима пред домаћом и међународном јавношћу. Без слободних избора, Србија постаје нестабилна земља која клизи у сукобе.

* Прошло је више од годину и по дана од убиства Вашег стрица, Оливера Ивановића. Верујете ли да ће правда икада бити задовољена?

– Као адвокату ми је јасно након ових годину и по дана да осим медијских спинова, нема искрене спремности да се открије ко је наручио и организовао Оливерово убиство. Моја породица никада неће престати да инсистира да се пронађе ко је тај коме је Оливер због свог политичког деловања толико сметао, па је одлучио да га са шест метака заустави. Ја дубоко верујем да то није само трагедија моје породице, докле год као друштво не будемо у стању да таква лудила спречимо и најоштрије кажњавамо оне који се метком боре против људи који слободно мисле и говоре, бићемо земља из које ће свако нормалан пожелети да побегне.

Неопходна нова генерација политичара

* Шта очекујете од предстојећих парламентарних избора на Косову?

– Биће то полигон на коме ће покушати да популизмом и оштром реториком прикрију реалност да људи јако тешко живе, без обзира да ли су Срби или Албанци. У ситуацији када немате одговор на реалне проблеме као што су економија, здравство, лош стандард живота, када представљате извор корупције, онда се прибегава националистичкој реторици и екстремној политици као што су ове сумануте таксе на производе из Србије. Логика владања „докле год сам део проблема, бићу и део решења“ има превелику цену. Неопходна је нова генерација политичара која није оптерећена ратовима и која ће агресивну реторику заменити темама образовања, економије, бољим условима за живот младих људи који желе да остану да живе на овим просторима. Генерација која ће успети да помири два народа, Србе и Албанце.

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ