lat

Јаковљевић – Ваљево заслужује боље


ПОДЕЛИТЕ:

Зоран Јаковљевић, кандидат за председника Градског одбора Демократске странке у Ваљеву и некадашњи градоначелник Ваљева, говорио је за наш сајт о својим мотивима за кандидовање и повратак у активно бављење политиком, рефрормама које су пред ваљевским одбором и Демократском странком, али и тренутној политичкој ситуацији и плановима за будућност.

1. Овог викенда се у Градском одбору Демократске странке у Ваљеву одржавају избори за ново руководство. Који су били Ваши мотиви да се поново политички ангажујете и кандидујете за председника одбора?

Дуго је та одлука тињала и сазревала у мени, до тренутка када сам је коначно донео. Мој једини политички избор увек је била Демократска странка. Преломни тренутак за поновно активирање био је када сам препознао искрену намеру председника странке др Зорана Лутовца да направи резове у странци и да на демократски начин рашчисти ситуацију у чланству, како би они који су истински и искрено посвећени принципима и вредностима ДС-а добили прилику за деловање.

Такође, када погледам шта и на који начин ради актуелна градска власт, као што је пример најаве локалне самоуправе да на место главног урбанисте Ваљева постави особу која није из Ваљева и која нема референце неопходне за такву функцију, схватио сам да је моја обавеза и одговорност да се поново ангажујем. Ваљево има дугу традицију у урбанизму и много изванредних стручњака из те области. Овим, а и другим потезима градска власт свакодневнопоказује невиђену бахатост, која је им је тренутно најдоминантнија особина. Сматрао сам да није у реду седети и ћутати, поготово то не би требало да радимо ми - са животним, професионалним и политичким искуством. Ваљево заслужује боље. Такође, желео бих да кажем да су на моју одлуку позитивно утицали и чланови и чланице странке који су од 2012. године до данас одржали активност ваљевског одбора, а посебно онима који су били ту док је наш одбор био у статусу повереништва. Ти људи ће чинити костур нашег Градског одбора.


2. Да ли вештина “обезбеђивања чланарина” која је у прошлости односила превагу у избору руководства (на разним нивоима) више није “на цени”? Да ли је дошло време да се у странци поново цене честитост,образовање, озбиљност и посвећеност?

Прекинули смо са лошим праксама из прошлости и трудићемо се да се држимо управо оних вредности које су поменуте у самом питању - честитости, образовања, озбиљности и посвећености. Предстојећи избори ће бити доказ таквог новог става у изборном поступку и биће јасна порука дасу се ствари у Демократској странци промениле, да је дошло неко друго време. Желимо на свом примеру да покажемо да су промене могуће и да су оне добре за све,и за саму странку иза грађане и друштво у целини.

3. С обзиром на прилике и актере на политичкој сцени Ваљева, како процењујете простор за деловање Демократске странке?

Простор за деловање је велики. Демократска странка мора и може поново да буде главни мотор модернизације, промотер европских вредностии у Ваљеву и целој Сбији.Ваљевске демократе успеле су да иу статусу повереништва одрже странку активном, учешћем у организацији протеста “1 од 5 милиона”, константним пружањем подршке нашем суграђанину, узбуњивачу Александру Обрадовићу.Прикупљали смо потписе за његово пуштање из кућног притвора, организовали смо преко двадесетак трибина, активно учествовали у кампањи бојкота… У неким од ових активности смо имали партнере, и у нашем и њиховом интересу је да се и они више активирају. Не мислим само на други политичке актере у Ваљеву, већ и на грађанске покрете и удружења грађана, који су спремни на сарадњу. Сматрам да је потребно удруживати се у природне коалиције,а не на силу и по цену свега, јер нам је досадашње искуство показало да то није увек било добро.

4. Демократска странка је била кључни актер великих промена, али и великих разочарења. На који начин планирате и мислите да би Демократска странка могла да поврати изгубљено поверење? Да ли се у Демократској странци препознају “научене лекције”?

Демократска странка је научила лекције, суочила се грешкама из претходног периода и данас својим деловањем показује да је свесна тога, али и да је промена могућа. Демократска странка је као кључни актер учествовала у готово свим важним друштвеним променама. Очекивања грађана су била понекад нереално велика, нисмо увек давали добре одговоре и зато је и долазило до разочарења.Пристајали смо на компромисе, као што је било “помирење” са СПС-ом, имали смо лоша кадровска решења, грађани су то препознали, дали свој суд на изборима и више нас, нажалост, не перципирају као носиоце промена. Али, ја верујем да се перцепција јавности и реалност разликују и борићу се да се то промени. Поверење можемо да вратимо само стрпљивим радом и деловањем које ће показати грађанима да смо спремни да се мењамо на боље. Радимо на томе да се странка организационо усредсреди на активније деловање и бољу комуникацију с грађанима, да истински чује грађане, да буде отворена и за оне који нису чланови странке.

5. Где је данас база гласача Демократске странке и где мислите да би у будућности могла да буде? Ко су грађани којима се Демократска странка обраћа?

Највећа база гласача ДС-а била је у великом броју грађана проевропски орјентисани, али они сусе нажалост,и врло често оправдано, разочарали потезима врха странке од 2008. године, па на овамо. Верујем да реформе које је покренуо председник Лутовац, могу вратити разочаране грађана.Морамо им послати поруку да се промена у Демократској странци догодила, да нам поверују у искреност наших намера, да покушамо да их убедимо да сепоново активирају и дају свој допринос променама на боље у Србији. Верујем да ће овакав приступ вратити и чланове који су се пасивизирали, али такође верујем да ће доћи и нови људи. То је дуг процес и чека нас огроман посао. Мораћемо јасније да се позиционирамо као социјалдемократска странка чију базу представљају радници у привреди, здравству, образовању, култури, адмнистрацији, средњи слој друштва, али и интелектуалци, као и радници, земљорадници, мали привредници. Оваквом, партократском друштву, неопходна је снажна странка социјалдемократске оријентације.

Извор: Директно

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ