lat

Коцкар: Подршка радницима Фијата, треба нам широки фронт борбе за радничка права


ПОДЕЛИТЕ:

Портпаролка Демократске странке Алиса Коцкар изјавила је данас да ДС пружа пуну подршку радницима Фијата који су за данас најавили наставак протеста и блокаду аутопута Крагујевац-Чачак. Изразила је и забринутост што, иако се бројна људска права крше пуну  деценију, изостаје солидарност са проблемима радника у Србији. 

„Пред раднике Фијата стављен је избор да остану без посла или да оду у иностранство, избор са којим су се до сада суочиле хиљаде радника у Србији и са којим ћемо се тек суочавати у будућности. Због тога је изузетно важно пружити им подршку у њиховој борби и инсистирати да држава преузме свој део одговорности за ситуацију у којој су се нашли, али и томе да се истина чује и на јавном сервису. Ово није избор пред којим ће се наћи иједан радник у развијеној, европској држави, већ је резервисан за осиромашене, корупцијом и организованим криминалом ослабљене државе, државе попут Србије,“ закључила је Алиса Коцкар.

Портпаролка демократа је истакла и да, заједно са синдикатима, као друштво имамо обавезу да се изборимо за поштовање закона, како приватне стране фирме не би пословале као држава у држави и како би институције штитиле права и гарантовале безбедност радника.

„Држава мора да преузме одговорност, као и сви они који су давали лажна обећања радницима. Морамо да створимо заједнички фронт, који се неће обазирати на то ко за кога гласа или из ког је града, већ ће бити фокусиран на борбу за бољи положај радника, почевши од борбе за плате од којих заиста може да се достојанствено живи па до пристојних услова рада и заштите на раду. Надам се да ће проблем са којим се данас суочавају радници Фијата бити иницијална каписла и да ћемо ускоро заједно стајати и уз њих, и уз раднике Јуре из Лесковца и уз раднике Лингонга из Зрењанина и уз сваког радника коме су ускраћена радничка права,“ поручила је Алиса Коцкар.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ