lat

Коцкар: Слободни медији су непријатељ број 1 Вучићевог режима


ПОДЕЛИТЕ:

Србија и ове године дочекује Светски дан слободе медија без слободних медија. Већина медијских кућа пристаје да буде пуко средство пропаганде и одмазде у рукама (режима) Александра Вучића, а мали број оних који се још увек опире и инсистира да свој посао ради професионално суочава се са огромним притисцима, како безбедносне, тако и економске природе.

Не можете очекивати да новинари и уредници раде слободно када знају да режим злоупотребљава управо оне механизме који би требало да штите слободу медија, да су преко медија са националном фреквенцијом и највећим тиражом означени као 'страни плаћеници и домаћи издајници' и да им константно прете нереално велики тужбени захтеви и самим тим и таксе,“ изјавила је Алиса Коцкар, портпаролка Демократске странке.

Режим Александра Вучића никада неће својевољно пристати да ослободи медије и да „пусти“ новинаре да обављају свој посао без притисака, јер је свестан да отварање медија у Србији представља почетак краја криминалног режима. Тада би на површину врло брзо испливале све Савамале, Телекоми и Јовањице, а притисак јавности онемогућио би појављивање осумњичених за најгнусније злочине у забавним програмима, релативизовање њихових поступака и останак у политичком животу Србије, као и затварање случајева без кључних доказа, ослобађање криваца, развлачење поступака и изрицање смешно малих казни.

„Управо зато, ми немамо тај луксуз да одустанемо или одлажемо почетак преговора под окриљем Европске уније. Представници режима не могу бити посредници у дијалогу, већ само страна у преговорима, јер су они ти који челичном песницом држе медијску сцену у Србији. Све остало је само представа коју режим кроз своје медије сервира грађанима Србије, како би стекли утисак да живимо у слободној држави и заборавили да је Србија за само 7 година пала са 54. на 93. место на ранг листи слободе медија Репортера без граница, да професионални новинари нису безбедни ни на улици, ни код куће, и да се и сами грађани боје да јавно кажу шта мисле, чак и када су њихови ближњи директно на удару режима,“ закључила је Алиса Коцкар.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ