lat

Коцкар: Увођење плаћање такси ограничавање права грађана


ПОДЕЛИТЕ:

"Режим Александра Вучића користи сваку прилику и измену закона да грађанима значајно отежа учешће у политичком животу, ако већ није у могућности да их потпуно искључи. Закон о референдуму и народној иницијативи требало би да омогући грађанима да се њихов глас чује, посебно онда када се не слажу са политичарима на власти, а не да омогући политичарима на власти да контролишу и ућуткају грађане," изјавила је портпаролка Демократске странке Алиса Коцкар.

Демократска странка сматра да је апсолутно неприхватљиво да се за покретаче народне иницијативе законом уведе обавеза плаћања таксе јер се тиме заправо ограничавају права грађана и још једном механизми који треба да штите све постају механизми којима могу да се служе искључиво богати грађани. Електронска иницијатива би формално требало да буде бесплатна, али није искључено да ће је власт кроз уредбе дефинисати тако да заправо велика већина грађана не може да учествује у њеном подношењу. Додатни проблем ствара могућност система да суштински онемогући грађане да покрену иницијативу тако што неће обезбедити довољан број лица за оверу потписа, односно, тако што ће овлашћена лица одбити да потписе прикупљају ван седишта, и тако трошкове иницијативе значајно увећати.

"Потпуно је апсурдно поуздати се у добру вољу режима да ће поштовати вољу грађана и омогућити им да се изборе за своја села и градове, као знамо да је то исти онај режим који је ослабио институције и сву моћ у држави сконцентрисао у руке једног човека. Прва иницијатива која не буде у интересу режима суочиће се са читавом машинеријом режима која ће имати само један задатак – да је дискредитује и онемогући. Зато желимо грађанима да поручимо већ сада да нису сами и да могу да рачунају на подршку демократа из целе Србије," закључила је Алиса Коцкар.

 

Информативна служба ДС

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ