lat

Коцкар: Вучић наставља да уназађује Србију


ПОДЕЛИТЕ:

„Србија већ годинама заузима све лошије позиције на свим листама повезаним са слободом, људским правима, транспарентношћу и изборима. Управо зато, најновија информација да је Србија у годишњем извештају Фридом хауса назадовала не само у области демократске владавине, него и изборног процеса, не може никога да изненади,“ изјавила је Алиса Коцкар, портпаролка Демократске странке.

Србија је још једном сврстана међу хибридне режиме, режиме у којима постоје избори, али не поштени избори у којима грађани могу слободно да гласају. Режимски медији помажу Српској напредној странци да дискредитује све потенцијалне опоненте, долазили они из опозиционих странака, покрета, удружења или из других држава, док се провладином пропагандом ствара слика живота у златном добу и председнику спасиоцу. Последице по такве државе су јасне – странке на власти имају огромну већину, у парламенту нема опозиције, а држава се све лошије котира на репрезентативним, светским ранг листама.

„Извештај је такође потврдио да су медији под све јачим притиском јер се правни и економски алати користе за гушење медија и сузбијање сваког извештавања са критичким освртом на ситуацију у земљи. Због тога су преговори под окриљем Европске уније од велике важности. То је, вероватно, и последња шанса за успех и регуларност предстојећег изборног процеса. Демократска странка неће учествовати у покушају фингирања отвореног, демократског изборног процеса. На учесницима међустраначког дијалога је велика одговорност, а имајући у виду начин на који овај режим функционише, улога представника ЕУ је од кључног значаја,“ закључила је Алиса Коцкар.


Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ