lat

Лутовац: Бићемо оштра опозиција Вучићевом режиму


ПОДЕЛИТЕ:

Oчекујемо да тема Шолцовог разговора са Вучићем неће бити само наше усклађивање са спољном политиком ЕУ, него и напуштање политике подршке стабилократије у Србији. Очекујемо нову страницу у односима према Србији и подршку за изградњу владавине права, слободе медија и демократских институција.

1. Судећи према порукама које долазе од европских и светских званичника од Србије се очекује да након формирања Владе уведе санкције Русији. Очекујете ли да се то деси?

Да, очекујем да ће се то десити, осим ако се нешто драстично не промени у ставу ЕУ према санкцијама или према самој Србији. Вучић већ неко време медијски припрема грађане за то, мада му не иде лако после толико година јаке про-руске кампање.

2. Став социјалиста и десничарских странака је да Москви не треба уводити санкције. Да ли бисте у Скупштиини подржали одлуку Владе Србије да се приклони санкцијама, уколико до тога дође?

То није питање за Скупштину, него за Владу. Влада треба да доноси одлуке које воде европским интеграцијама јер је то већ утврђени државни стратешки приоритет. У парламенту можемо да расправљамо евентуално о томе да ли желимо да мењамо стратешко опредељење ка европским интеграцијама, а не о томе да ли да се спроводи то, већ утврђено, стратешко опредељење. Став ДС је познат и више пута јавно саопштен: наш спољнополитички приоритет је ЕУ, осудили смо агресију на Украјину и подржавамо санкције против одговорних за агресију. Санкције којима б се Србија придружила имају смисла, пре свега, као израз спољнополитичког опредељења.

3. Очекујете ли и да та Влада, како је Вучић најавио, буде формирана у јулу?

Било би стварно велико изненађење да Вучић испуни нешто што је најавио или обећао. Једино што ту најаву може чинити кредибилнијом јесте да је то исто обећао западним партнерима.

4. Избори су одржани 3. априла, а ви никако да седнете у скупштинске клупе. Како то објашњавате?

У Мађарској и Словенији избори су одржани у исто време кад и у Србији. Они већ имају формиране нове владе, а ми ни после два месеца још нисмо ни окончали изборни процес. Због чега још увек чекамо да се оконча изборни процес? Формално: због неправилности на једном бирачком месту од око 1000 бирача. Суштински: јер се закон користи за опструкцију изборног процеса. Одуговлачење, развлачење је део политичке игре Александра Вучића. Вучић и овим жели да покаже да други ионако нису важни, да је он тај који је једини битан у Србији и да Србија може да функционише и без парламента и без владе, али не и без њега.

5. Кад је реч о опозицији, доста тога се променило након избора, поготову у коалицији чији сте били део. Да ли сте данас ближи групи око ССП, ПСГ и ПЗП, Народној странци или странкама и покретима које су чиниле коалицију Морамо?

Демократска странка има свој идентитет, традицију и програмски је профилисана као проевропска социјалдемократска странка. На другој страни, донели смо декларацију о опозиционом деловању у којој смо јасно рекли да нема сарадње са СНС-ом и да ћемо оваквој власти бити оштра опозиција. То су неки оквири у којима се крећемо. Демократија у Србији је девастирана ауторитарном влашћу, институције су уништене или обезвређене што нас обавезује да сарађујемо са свима који желе да суштински мењају Србију: и са онима који су нам блиски идеолошко-програмски, али и са онима који то нису, али се залажу за универзалне демократске вредности, медијске слободе и људска права.

6. Да ли желите да буду расписани нови београдски избори?

Опозиција је по природи ствари увек за изборе. Нови београдски избори треба да буду расписани најпре зато што изборни процес није био ваљан и демократски, а потом и зато што су Београђани већински гласали за оне који не чине садашњу власт. Али ти нови избори морају бити одржани у сасвим другачијим околностима: са слободним медијима, демократским процедурама, без притисака и уцена и без фантомских бирача, „бугарских возова“, и низа других неправилности које су омогућавале досадашњој власти да остварује знатно бољи резултат него што је стварно расположење грађана.

7. Имали сте састанке са "зеленим блоком";. Да ли то значи да размишљате о некој ближој сарадњи и да ли бисте с њима правили коалицију на тим београдским изборима?

Разговарали смо са многима, па и са представницима чланица коалиције Морамо. Наша је обавеза да тражимо начин и пут стварање алтернативе овом режиму који је уништио Сбију. ДС годинама делује интегративно на опозиционој политичкој сцени како би смо створили демократски савез за изградњу нормалне демократске државе и солидарног и праведног друштва. Јавни интерес на првом месту – то је наш мото и спремни смо да сарађујемо са свима који то исто желе.

8. Какав је у овом тренутку ваш однос са лидером ССП Драганом Ђиласом?

Увек смо имали коректне односе, и кад смо се слагали и када се нисмо слагали.

9. Да ли сте уопште разговарали од избора и шта су вам биле теме?

Poslednji put smo razgovarali posle njegove najave da bi se mogao videti sa Vučićem. Tu se nismo složili. Mi u DS-u smo smatrali da to nije dobro i više puta smo obrazložili zašto tako mislimo.

10. Најављен је долазак немачког канцелара Олафа Шолца за 10. јун. Он је из СПД-а, странке која је чланица Европских социјалдемократа, као и ДС. Хоћете ли имати сусрет с њим том приликом? Да ли је било неких контаката?

Са немачким СПД-ом имамо блиске односе и добру сарадњу. Имали смо разговоре са ниховим парламентарцима и високим страначким званичницима. Очекујем да ће се та сарадња продубљавати и ширити. Очекујем да ћу се видет и са канцеларом Шолцом, ако не овом, онда неком другом приликом. На основу досадашњих разговора са пријатељима из СПД-а очекујемо да тема Шолцовог разговора са Вучићем неће бити само наше усклађивање са спољном политиком ЕУ, него и напуштање политике подршке стабилократије у Србији. Очекујемо нову страницу у односима према Србији и подршку за изградњу владавине права, слободе медија и демократских институција.


Интервју објављен у дневном листу Нова

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ