lat

Лутовац: Док се јавност бави бесмислицама, власт спрема нелегалну промену Устава


ПОДЕЛИТЕ:

Председник Демократске странке Зоран Лутовац упозорио је да, док се јавност бави бесмисленим темама које сервирају режимски медији, власт иде у промене Устава Србије у Скупштини, која је "нелегална, јер у њој нема опозиције".

„Амандмани који се нуде неће унапредити правосуђе, него ће и даље омогућити утицај законодавне и извршне власти на правосуђе“, оценио је Лутовац на конференцији за новинаре, констатујући да су промене закона о референдуму „у најмању руку скандалозне“.

Референдум се, додао је он, обесмишљава на више начина, јер ће бити важећи колико год грађана на њега изађе, а још скандалознији је предлог да одлука донета на референдуму има рок трајања од годину дана, а да после тога представници власти могу да је промене.

Лутовац је парламент окарактерисао као „приватну Скупштину Александра Вучића“ и запитао како посланици могу да контролишу његов и рад извршне власти, кад су изабрани захваљујући њему, а исти случај је и са локалним самоуправама.

„Живимо у држави у којој је владавина права на најнижем могућем нивоу – ако је уопште и има. У таквој држави имате прљаву технологије, инвестиције сумњивог, коруптивног карактера“, рекао је он и као пример навео чињеницу да се не води рачуна о екологији, „него о профиту и екстрапрофиту, који се заснива на коруптивним радњама“.

Држава неадекватно реаговала у другим кризама, тако ће реаговати и око отварања рудника

Лутовац је изјавио да, колико ће инвеститори водити рачуна о заштити животне средине зависи и од Уставно-правног оквира, и од тога „да ли имамо државу која то може да спроведе“, поводом најава за отварање рудника литијума у Лозници, односно рудника злата у Жагубици.

Он је рекао да је држава до сада показала да нема адекватне одговоре у неким другим кризама, због чега је изразио сумњу да ће се при евентуалном отварању ова два рудника водити рачуна о стандардима заштите животне средине.

Лутовац је као пример неадекватног одговора државе навео ситуацију са пандемијом коронавируса, где се не уводе строже мере против епидемије, уз образложење да је то „због економије“, због чега се како је навео, крију подаци о броју умрлих од ковида-19.

„И људи су економија. Прича о економији, ако нема истовремено и заштите здравља људи, је потпуно бесмислена“, рекао је Лутовац.

Текст објављен на порталу Н1

Информативна служба Демократске странке


ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ