lat

Лутовац: ДС није играоница, фер избори или побуна


ПОДЕЛИТЕ:

Председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац, изјавио је данас да је решење Министарства за државну управу којим се одбацује захтев Бранислава Лечића за преузимањем странке било очекивано, али да је намерно донето с великим закашњењем како би се нанела штета ДС-у.

Лутовац је у интервјуу агенцији Бета казао да је Министарство морало одмах да одбаци "фалсификате" појединих бивших функционера и чланова ДС који су покушали да преотму странку.

"Одлука Министарства се односи на Бранислава Лечића и све који су му помагали у организацији и промоцији нелегалних радњи. Они више нису у ДС-у и за нас више нису тема. Надам се да после ове одлуке неће бити ни медијска тема", рекао је Лутовац.

Додао је да је сада чланство и руководство ДС-а хомогенизовано и да ће још одлучније кренути у реформу странке и прекинути са старим праксама које су "удаљиле бираче" од странке.

На питање Бете да ли ће сада бити обновљен процес стварања уједињење Демократске странке, Лутовац је рекао да је ДС покренула ту иницијативу и није одустала од процедуралних и програмских принципа који су били договорени.

"Остајемо отворени, пре свега, према градјанима, удружењима и организацијама које су спремне да се на тим принципима уједињују", навео је он.

Лутовац је казао да је ДС сачувана од насртаја споља и изнутра, и да су се "раздвојили" од оних који би "наставили по старом".

"Обнављамо одборе широм Србије, припремили смо измене Статута које ће нам омогућити да будемо мобилнији и ефикаснији, ресорни одбори раде пуном паром, налазимо се у првим редовима свуда где градјани траже своја права, прилазе нам нови људи жељни борбе суштинске промене", рекао је председник ДС.

Упитан да ли постоји могућност да се у ДС врате чланови који су у претходном периоду били уз Бранислава Лечића, Лутовац је казао да "странка није играоница у коју улазиш и излазиш како ти се прохте".

"Постоје правила и прописи који се морају поштовати. Сви они који су искључени из странке или ће бити искључени зато што су организовали, активно учествовалии, подржавали и промовисали лажне изборе у странци кренули су неким својим путем наносећи велику штету ДС-у и нису више пожељни", објаснио је он.

Говорећи о припремама за предстојећи дијалог власти и опозиције око изборних услова, Лутовац је рекао да је најважније да опозиција синхронизује своје деловање и јединствено се супротстави "вербалном, правном и физичком насиљу овог режима".

"Позивам и апелујем на све да јавни интерес ставимо испред страначког и појединачног. Позивам и удружења, покрете, иницијативе да се у потпуности посветимо градјанима. Најпречи јавни интерес у овом тренутку је да се што пре промени овај клептократски режим који је опустошио Србију", истакао је лидер ДС.

Он сматра да није од кључне важности да опозиција наступи с једном патформом у преговорима с влашћу.

"Мада би добра порука била да се већ у овој фази борбе за нормалну Србију постигне што већи степен јединства", оценио је Лутовац.

Коментаришући предлог Народне странке да опозицију у дијалогу с влашћу представљају нестраначке личности попут Бојана Пајтића и Слободана Самарџића, Лутовац је казао да је то питање "изведено".

"Другим речима, тек када се усагласимо шта је оно што заступамо и ко у томе учествује можемо да се договарамо о томе ко ће да буде преговарач", казао је председник ДС.

На питање Бете да ли и под којим условима постоји могућност сарадње са странкама које нису бојкотовале изборе, Лутовац је рекао да медју тим странкама и даље постоје они који сматрају да на изборе треба изаћи без обзира какви ће бити услови.

"Сарадња са њима није потребна, јер се не боримо за исту ствар. Сарадња са њима била би губљење времена", оценио је лидер ДС.

Додао је да медју онима који нису бојкотовали изборе постоје и они који сматрају да је то била грешка и да је важно изборити се за слободне и поштене изборе.

"С њима је сарадња могућа јер се јача преговарачка позиција важна за остварење тог циља", објаснио је Лутовац.

На питање Бете да ли у дијалогу с властима око изборних услова постоји црвена линија преко које ДС неће прећи чак и по цену још једног бојкота избора, Лутовац је казао да ако се не испоштују Устав и закони може доћи не само до бојкота него и до побуне.

"Црвена линија је да се поштују Устав и закони ове државе који гарантују градјанима да се слободно и тајно изјашњавају, без притисака и уцена и да имају право на потпуно, истинито и благовремено информисање. Ако тога нема, нема ни слободе, ни владавине права. И ту се не ради више о бојкоту него о праву на градјанску непослушност, па и побуну", закључио је Лутовац.

Извор: Бета

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ