lat

Лутовац: Грађане не интересују наше разлике


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју Зорана Лутовца за Радио Слободна Европа

"Савез за Србију је нужан политички пројекат који су од нас тражили грађани, као алтернативу актуелном режиму Александра Вучића. За то нам је потребна и десничарска опција на политичкој сцени. Оставили смо разлике по страни и сагласили се око најмањег заједничког садржаоца. Ван тога, нико не може да искаче", каже у Интервјуу недеље Радија Слободна Европа (РСЕ) лидер Демократске странке, Зоран Лутовац.

Лутовац говори о опозиционом блоку који је и формално основан на иницијативу бившег градоначелника Београда Драгана Ђиласа, а чини га десет партија и покрета. Уз Демократе, у Савезу за Србију су и Народна странка Вука Јеремића, Левица Србије Борка Стефановића, али и десничарски покрет Двери, који заговара поништавање Бриселског споразума, прекид пута Србије ка Европској унији и Русију као главног спољнополитичког партнера.

Управо учешће овог покрета, те став о Косову и непомињање европских интеграција у 30 тачака заједничког програма Савеза, питања су која су изазвала највише полемика и критика.

"Морамо да схватимо у ком тренутку и у којим околностима се налазимо. Савез је нужност, а не нечија добра воља. Сама реч савез указује на ширину. То значи нешто више од идеолошко-програмске коалиције. То значи да морате да захватите и ту десничарску опцију на политичкој сцени. А нема великог избора. Двери су те које нису под директном или индиректном контролом постојећег режима, тако да је то просто изнуђено, и решење које се наметало само по себи ако желимо довољно респектабилну снагу која би се супротставила владајућем режиму и представила се грађанима као алтернатива", наводи Лутовац.

РСЕ: Упркос противљењу десетак истакнутих чланова странке попут једног од оснивача Драгољуба Мићуновића и како, пишу поједини медији, Вашег претходника Драгана Шутановца, Виде Огњеновић, Гордане Чомић... добили сте већину за овакву одлуку. Како је протекла седница Главног одбора ДС-а, Мићуновић вам замера изостанак дебате?

Лутовац: Било је дебате и на самом Главном одбору, и много пре Главног одбора. За три месеца сам обишао Србију уздуж и попреко и управо разговарао о Савезу. Готово никад у историји ДС-а није било толико разговора и дебате поводом једне одлуке. Гордана Чомић је гласала за Савез, и у медијима се појављују различите дезинформације о томе како је текла та дебата. Дебата је била отворена.

РСЕ: Реците нам ко није гласао за улазак у Савез.

Лутовац: Професор Мићуновић није гласао, и он је образложио зашто то није учинио. Такође, бивши председник Шутановац, Милојичић Кена такође, Милан Крстић Крцко. Дакле, то су неки од угледнијих који су гласали против. Али је било много угледних на другој страни који су гласали за. Њих 180 наспрам 10, 11, не знам тачно колико. Али, када се погледа расположење широм Србије, тај однос је много више у корист оних који су за Савез.

И ја и моји противкандидати само заступали опцију да се о Савезу одлучује на унутарстраначким изборима. Па потом на Главном одбору јуна месеца смо такође донели једногласну одлуку, уз један глас уздржан, да се крене у формирање. И најзад, након дебата широм Србије, на овом Главном одбору је потврђено да ДС треба да буде један од оснивача Савеза за Србију.

РСЕ: Да ли су тачни наводи поједине штампе да седници нису присуствовали Александра Јерков, Маја Виденовић, Балша Божовић и Горан Ћирић?

Лутовац: Горан Ћирић је био у првом реду. Маја Виденовић и Александра Јерков су биле на међународној конференцији у Скопљу и јавиле су се. Балша Божовић је касније допутовао и дошао је на оснивачку скупштину Савеза.

РСЕ: Јесу ли Вас сви подржали?

Лутовац: Сви они подржавају Савез, као и Душан Милисављевић који није био присутан, али је у Нишу на дебати јавно пред свима подржао Савез. Огромна већина посланика јесте за Савез.

РСЕ: Зашто у програму нема јасно зацртаног европског пута Србије, није ли то превелики уступак? Ипак је Ваша странка та која је започела процес интеграција.

Лутовац: Нема никаквог уступка. Ниједна од 30 тачака не доводи у питање европске интеграције. Ниједна једина.

РСЕ: Можда не доводи у питање, али није једна од тачака.

Лутовац: Свака од тих тачака нас приближава Европској унији. Дакле, оно што представља тих 30 тачака јесте да смо се сагласили око неке политике. Да смо се договорили, не само око неких великих, универзалних циљева, него и око онога око чега нема разлика да можемо заједнички да наступамо. То подразумева да ће свако од нас задржати свој идентитет и програмску оријентацију. Договорили смо се шта је најмањи заједнички садржалац и око тога нема дилеме. Ниједна од тачака не доводи у питање програмску оријентацију ДС-а, нити европске интеграције. Напротив.

Ако остваримо циљеве које смо зацртали бићемо знатно ближе ЕУ него што смо то данас. Када нормализујемо Србију, грађани ће бити ти који ће одлучити да ли идемо у ЕУ или не. И убеђен сам и тврдим да ће, када остваримо те циљеве, грађани бити много више расположени него што су данас да ипак идемо у ЕУ.

РСЕ: Рекли сте да ће се све одлуке доносити консензусом. Како ћете са Дверима, оштрим противницима евроинтеграција, постићи консензус?

Лутовац: Питање европских интеграција је процес који ће трајати. Савез за Србију има тачно дефинисане и орочене циљеве. Ти циљеви подразумевају да успоставимо независно судство, слободне медије, владавину права и слободне, фер, поштене изборе. Када добијемо те изборе Савез са Србију ће бити тај који ће формирати прелазну владу у којој неће бити лидери Савеза. То ће бити влада стручњака на челу са нестраначком личношћу, и она је дужна да у року од годину дана обезбеди услове неопходне за слободне изборе.

На тим слободним изборима ћемо ићи са својим посебностима. Са својим програмима. И ако добијемо подршку грађана као ДС, или са другим странкама европске оријентације, наставићемо убрзано тим путем. Али свакако је да ће Савез за Србију допринети остваривању тих универзалних циљева који нас знатно приближавају ЕУ.

РСЕ: Могу се чути оцене да вам је, упркос усаглашеним тачкама програма, једини мотив и циљ удруживања рушење актуелне власти и председника Србије Александра Вучића.

Лутовац: Многи грађани су хтели Савез као једну респектабилну политичку алтернативу овом режиму и њима је сасвим довољно да смо управо то поставили као циљ. И није им било потребно било шта друго. Међутим, ми смо као одговорни политичари покушали да нађемо најмањи заједнички садржалац и да понудимо грађанима још нешто. Савез је тај који пружа наду онима који су апатични, којима је доста наших подела. Они су нам, и то показује истраживање јавног мнења, јасно рекли да желе алтернативу овом режиму. И да их не интересују наше посебности, наши сјајни програми, оно по чему се разликујемо.

РСЕ: Да ли су у праву они који кажу да покушавате да рушите Вучића на питању Косова?

Лутовац: То апсолутно није тачно. Ово је савез за, а не против. Ово је савез за Србију и питање односа према Косову је јасно дефинисано. Под један, дијалог са косовским Албанцима, под два, уважавање нашег Устава, под три, уважавање међународног права и под четири, сходно овом претходном, НЕ столици у Уједињеним нацијама.

РСЕ: Из Европске уније је јасно поручено да међусобно блокирање чланства у међународним организацијама кочи евроинтеграције. Кажете да ДС наставља да се залаже за чланство. Како ћете ово помирити?

Лутовац: ДС се залаже пре свега да ми имамо државу владавине права. Не кочи нас однос са Приштином. Кочи нас то што немамо владавину права, што немамо независно судство, што немамо нормалну државу.

РСЕ: И односи са Косовом су једна од тачака која кочи.

Лутовац: Јесте. А да ли би кочила да имамо нормалну државу? Да ли ауторитарна власт може да доноси тако крупне одлуке као што је одлука о статусу (Косова)? Имамо ауторитарца, владавину једног човека, који не пита ни за шта. Не пита парламент о томе када разговара о Косову. С друге стране, имате ентитет који жели да постане међународно призната држава који уважава свој Устав и свој парламент. То вам је фактичко стање. Ми се залажемо за решавање животних питања одмах.

Ако решимо животна питања са Приштином, а то подразумева да нико никога не малтретира на граници, да је слободан проток људи, капитала и робе, нико неће постављати питање што нисмо решили питање статуса. Питање статуса је питање за демократску државу, а не за владавину једног човека.

РСЕ: Шта хоћете да кажете када поручујете да нећете да питање Косова решавају "ауторитарци"? Тако називате Александра Вучића. Да ли то значи да се не слажете са начином решавања или је проблем у његовом лику и делу?

Лутовац: Нажалост, у нашем случају је то интегрисано једно у друго. Код нас је један човек систем. То је суштина проблема што ми немамо државу. Имамо једног човека који одлучује о свему. Не пита никога ни за шта. Није контролисан, доноси самосталне одлуке. При томе ми не знамо ни о чему он говори, а камоли да имамо неку дебату о томе. Постојале су неке фингиране дебате, тзв. унутрашњи дијалог који нема везе са животом. То питање није разматрано у Скупштини. Можете да замислите државу која не разматра тако важно државно питање у парламенту? То показује природу овог режима, природу наше државе.

РСЕ: Вучић каже да конкретног решења још нема на столу. Шта мислите о предлогу који се чује све гласније, а тиче се размене територија?

Лутовац: Предлог не постоји и он то сам каже. То кажу новинари, и Ваше питање показује сву апсурдност ситуације јер ја треба да коментаришем нешто што не постоји.

РСЕ: Коментаришу међународни званичници.

Лутовац: Да, али то је њихов посао. Они су људи који морају да објасне ситуацију, да приморавају две стране да се изјасне о нечему што не постоји. Али ми као одговорни људи, како да се изјаснимо. Дакле, не постоји предлог и само један човек зна о чему разговара у овој држави. И то је кључни проблем.

РСЕ: Ваша странка, односно тадашњи председник Србије Борис Тадић, је тај који је 2011. године започео процес дијалога. У ком бисте га Ви правцу водили да сте остали на власти, и шта је то што бисте радили другачије у односу на Вучића?

Лутовац: Косовом се бавим још од 90-их година и већ почетком 90-их сам имао предлог за стварање суштинске аутономије за Косово и Метохију. То значи да они који живе тамо треба да управљају сами собом, а не да им се намеће администрација одозго. То је такође значило да ми уважавамо, с једне стране, државу као такву а, с друге стране, наше грађане, без обзира ког су етничког порекла.

Када су се промениле околности, после Дејтонског споразума, предложио сам стварање два ентитета по угледу на Босну и Херцеговину и то у време када је доле била и српска администрација и војска и полиција, те када односи још нису били нарушени међусобним сукобом. Прошло је након тога неколико година, добили смо и ОВК (Ослободилачка војска Косова), оружане сукобе, мењале су се околности и сваки пут смо били у лошијој политичкој ситуацији.

Онда сам био Ђинђићев саветник, и ми смо управо покушавали да изађемо из тог зачараног круга у који смо били увучени. С једне стране, од Србије се тражило да реши тај проблем а, с друге стране, када смо кренули да га решавамо, ЕУ је та која је рекла прво стандарди, прво постаните нормална држава, па ћете да решавате статус. И онда су, из не знам ког разлога, изгубили стрпљење и одустали су од свог принципа. И сада када се ми позивамо на принцип који су они установили, они кажу не, ипак је важније да се то учини сада.

Мислим да је много важније да успоставимо нормалну комуникацију између Београда и Приштине. Нормалан живот. А питање статуса је питање које се решава темељније, и које се решава у демократској држави где ће парламент о томе да расправља. И где ће грађани на јавном сервису моћи да чују разне аргументе за и против. А не да причате да сте за решавање проблема, а да онда у таблоидима које контролишете дижете тензију против оних са којима наводно треба да се договорите.

РСЕ: Рекли сте да се Савезу замера разнородност, а да "нико не поставља питање о томе како онај који влада може у свом окриљу да има и оне који су за војни савез са Русијом и оне који су за НАТО". На кога мислите када кажете нико? Је ли то Ваша циљна група и зашто мислите да управо они то не замерају актуелној власти?

Лутовац: Када кажем нико, мислим на критичко јавно мњење које нема простор. Вероватно има доста људи који то замерају, који би о томе могли и хтели нешто да кажу, али немају где. Ви сте један од ретких медија у Србији где може на овај начин да се говори. Постоји огромна разлика између савеза на власти и Савеза за Србију. Они су се окупили око сопствених интереса и ту имате људе који су отворено за савез са Русијом, за евроазијске интеграције, и имате људе који су за европске интеграције и НАТО. То је један мишмаш који нико не доводи у питање јер нема где да доведе у питање.

Не постоји слободно критичко јавно мнење. Ми морамо да имамо слободне медије и слободни јавни сервис где ће постојати дебате. А не да доведете четири човека из режима и једног из опозиције где сви причају углас и ништа се не чује. Људима се смучи и окрену да гледају ријалити шоу.

РСЕ: У програму се и Ви залажете за "очување независности и суверености Србије, изградњу достојне позиције земље на међународној сцени". Шта то тачно значи? Какву би спољну политику грађани могли очекивати уколико Савез, како сте најавили, формира владу стручњака на годину дана?

Лутовац: То није класични програм са разрађеним тачкама, него програмски циљеви који приличе једној организацији која се назива Савез. Сви ми као политичке организације и странке у својим програмима имамо решења како ће се то дешавати и то ћемо кандидовати када буду први слободни избори.

Ово је један начелан програмски циљ који каже да ћемо, уважавајући рационално нашу позицију, водити рачуна о томе да у комуникацији са међународном заједницом избегавамо оно што смо имали до сада – а то је да се они који су бахати према својим грађанима понашају врло сервилно у међународној заједници. Чак и према најобичнијим чиновницима, а не само према политичарима.

РСЕ: Дакле, не можете да говорите о томе каква би се политика водила ако дођете на власт?

Лутовац: Прелазна влада је ту да обезбеди услове за програмски циљ који ће касније остваривати она политичка групација која добије подршку за то на слободним изборима.

РСЕ: Стварање услова за фер изборе, медијске слободе, борба против криминала, нова економска политика, борба против сиромаштва. Јесу ли усаглашени конкретни предлози и планови како то постићи? Конкретно, како ћете радити на "стварању услова за фер изборе"?

Лутовац: Постоји низ мера које ће се предузети. Када постанемо релевантни, можемо да имамо политичку снагу да нешто захтевамо, да нешто формулишемо и да се постављамо као релевантан политички чинилац. Овако расцепкани, појединачно, сви са рејтинзима испод цензуса, смо безначајни. И то за шта се залажемо потпуно је неважно.

РСЕ: Мислите да је грађанима неважно за шта се залажете и каква решења предлажете?

Лутовац: Грађанима је веома важно да њихов глас буде уважаван, да се гласови броје поштено, да нема куповине гласова, да нема малверзација. Да се оно што је стварна воља преточи у изборни резултат. То је оно што ћемо захтевати, предлажући разне конкретне мере. Мислим да је чак потребно направити и промене у изборном систему које би значиле ближу везу између бирача и оних које бирају.

У Србији је, као и у многим развијеним државама, дошло до продубљивања јаза између грађана и оних који треба да их представљају. Мислим да у први план треба да ставимо људе, а не отуђене политичке организације. То значи да грађани могу да утичу, не само на то која ће листа да победи, него и који ће људи на тој листи бити.

РСЕ: То је, дакле, нешто што ви обећавате уколико добијете подршку бирача.

Лутовац: Тако је, а тражићемо минимум фер, поштених избора. Ако таквих не буде, постоји алтернатива да се врши и ванинституционални притисак. Или једна врста опструкције избора, бојкота или на неки други начин. Углавном, приморати их да у једној фер, поштеној утакмици покушају да остваре резултат који имају.

РСЕ: И бојкот избора је опција?

Лутовац: Да, такође једна од опција.

РСЕ: "Неговање и развој посебних веза са Републиком Српском", "неговање најбољих вредности наше традиције и културе, уз стратешки приступ развоју културне политике и заштити ћирилице". То су неке од тачака усаглашеног програма. За исто се залаже и актуелна власт.

Лутовац: Чини вам се, то је само реторички. Када погледате у пракси, имате неке потезе који желе да привилегују ћирилицу у односу на латиницу. Ми желимо нешто друго. Желимо да ћирилица буде равноправна са латиницом, а не привилегована.

РСЕ: Односи са Републиком Српском?

Лутовац: У складу са Дејтонским споразумом, са поштовањем и Сарајева и Бањалуке. У складу са поштовањем добросуседских односа.

РСЕ: То каже и Вучић.

Лутовац: Питање је коме се верује. Он говори о европским интеграцијама, а спроводи антиевропску политику и то је огромна разлика. Једно је реторика, а једно је пракса. Неки чак у ДС сматрају да је он преузео нашу политику, па ето изговора да се сарађује са њим. Не, он је реторички преузео нашу политику. У пракси спроводи све супротно од оног за шта се ДС залагала откако је основана.

РСЕ: Да ли имате проблем са различитим ставовима када је нпр. реч о суочавању са прошлошћу и ратним злочинима? То је нешто на чему су Демократе, у опозицији свакако инсистирале. Хашки осуђеник Ратко Младић је Трибуналу изручен за време владавине ДС-а. За лидера Двери Бошка Обрадовића, он је херој. Мислите ли да ова чињеница није важна делу бирачког тела коме се обраћате?

Лутовац: Поновићу, ми смо се сагласили код најмањег заједничког садржаоца. Тамо где се нисмо сложили, остали смо на различитим позицијама. Савез је један нужан политички пројекат јасно дефинисаних циљева и то је оквир нашег деловања. Ван тога, ДС и свака друга странка задржава право на своје ставове по разним питањима. Договорили смо се о тачно одређеним питањима и ван тога нико не може да искаче.

РСЕ: Ближи се и Парада поноса. И овде ће Савез бити подељен. Бошко Обрадовић је организовао "породичну штењу"? Шта тим људима поручујете?

Лутовац: Поновићу још једном. Договорили смо оно што је заједничко. Оно што није спорно је да желимо владавину права. Ако желимо владавину права онда ћемо да поштујемо Устав у свакој тачки. И када је у питању Косово, и када су у питању људска права. И ту нема дилеме.

РСЕ: Постоји ли бојазан да ћете на овај начин одбити део бирача којима тежите или их плански препуштате, барем за сада другом опозиционом блоку – Саше Јанковића који се залаже за евроинтеграције и чланство Косова у УН-у?

Лутовац: Ми се залажемо за европске интеграције, ту нема никакве разлике. Поента је у томе што ми сматрамо да у овом тренутку претполитичке ситуације, у околностима када немамо нормалну државу, питање идеолошко-програмских организација или коалиција треба да сачека други корак. Ми смо на првом кораку. Први корак је да добијемо нормалне услове, нормалну државу. Када то добијемо, онда стварамо јасне идеолошко програмске оријентације.

РСЕ: У Савезу су Ђилас, Јеремић и Стефановић, чији су односи не тако давно били обележени озбиљним јавним сукобима, међусобним оптуживањима. Зашто мислите да се та врста разилажења неће догодити и сада?

Лутовац: Зато што мислим да су они, као рационални људи, схватили да морају да ставе по страни личне односе или, чак ако постоје, и анимозитети и разлике у политичком смислу, како бисмо остварили нешто што је виши циљ. Они су ступањем у Савез јасно ставили до знања да су спремни то да ураде.

РСЕ: Уверавате да на овај начин ДС неће изгубити идентитет. Шта је то што ћете радити када је реч о опоравку странке, којој то од пораза 2012. године не успева?

Лутовац: ДС ће задржати свој идентитет у оквиру Савеза, а изгубиће га они који не разумеју околности и тренутак у коме се налазе. Изгубиће много више од идентитета. Изгубиће смисао и сврху свог постојања. Ако сте ви политичка странка која инсистира на неком идентитету у оваквим околностима, осуђени сте на маргинализацију, када сте маргинални, губите сврху постојања, зашто постојите ако се ваш глас не чује, ако не може да утиче на било какве промене у друштву?

Имали смо идеолошко-програмску коалицију која је добила подршку од 2,2 посто (на београдским изборима 2018. године). То је била недвосмислена порука бирача – не интересује нас ваша посебност, супериорност ваших програма.

РСЕ: Или су незадовољни вашим досадашњим учинцима?

Лутовац: Такође и то. Ми смо на тим београдским изборима имали убедљиво најјачу листу по саставу људи. Али они су били у сенци управо оних људи који су одговорни за пад рејтинга. Нико ту није видео Жарка Требјешанина (психолог), Зорана Ивошевића (бивши судија Врховног суда), па се чуде, зар су они били на листи? Људи не знају јер је била сувише велика сенка оних који су оборили тај рејтинг.

Ми смо сада разумели да нам бирачи поручују – добро је што сте ви такви какви јесте, учинили сте много, али није довољно. Морате да нађете заједнички језик са другима и да постанете релевантни. И као такви, добићете нашу подршку и подршку оних који нису излазили на изборе.

РСЕ: Ко ће бити стожер Савеза?

Лутовац: Имамо осниваче који у Председништву доносе одлуке консензусом и равноправни смо. Ниједна одлука се не може донети против воље било које чланице. Ко ће бити стожер ће показати рад на терену. Они који окупљају, који имају добре људе и који су у стању да анимирају грађане и добију подршку и поверење ће бити стожер. Мислим да је најрелевантније и најбоље за све да сви будемо препознати као Савез, а већ ће људи знати да препознају ко је из које странке.

Суштина је да покажемо да уважавамо једни друге, да уважавамо грађане и да смо спремни да неке наше посебне интересе оставимо по страни због општег интереса.

РСЕ: Рад на терену је већ почео. Хоће ли први тест бити локални избори у Лучанима?

Лутовац: У Лучанима би Савез свакако требало да учествује. Битно је да пронађемо добре људе и оно што је још Љуба Давидовић у ДС-у говорио, а мислим да мора да постане принцип, да бирамо најбоље. Ако ДС нема најбољег, подржаћемо неког другог као заједничког кандидата. У Лучанима ћемо покушати све што је у нашој моћи да спречимо малверзације које су се дешавале у Мајданпеку и свуда где долазе батинаши и утерују страх.

Покушаћемо да се организујемо и да им се супротставимо, да покажемо да они постоје, да позовемо тужилаштво, полицију да ради свој посао. Да укажемо на то да не би људи сами узимали правду у своје руке. Као што је госпођа пуцајући у лажног инвеститора, који се хвали својим везама у судству, полицији и међу политичарима, малтетирао, не само њу, него и све остале. Та жена је зато у јавном мњењу препозната као жртва.

РСЕ: А не би требало.

Лутовац: А не би требало. Она је убила човека. Али она није пуцала само у њега као у човека који јој је претио него је пуцала у систем. Она је пуцала у правосуђе, пуцала је у тужилаштво, у полицију, у политичаре који све то толеришу и подстичу.

РСЕ: Очекујете ли да ће Вучић на нове парламентарне изборе?

Лутовац: Управо то питање показује природу овог режима. У нормалним државама се зна када су избори. Када им дође време. У Шведској се чак зна датум када ће бити следећи избори. Код нас се ништа не зна. Све зависи од добре воље ауторитарца, човека који одлучује о свему и ако је расположен можда неће бити избора.

Али ако буде нерасположен или просто расположен за нове изборе, он ће то урадити и то је природа режима који мора да се мења. То је кључни разлог зашто је потребан Савез, зашто је потребно да се удружимо, како бисмо били алтернатива таквом систему.

(Извор: Радио Слободна Европа; ауторка: Ива Мартиновић)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ