lat

Лутовац: Грађани су показали да се не плаше и то је највећа добит протеста


ПОДЕЛИТЕ:

“Људи на улицама у Србији показали су да се не плаше и то је највећа добит ових протеста. На другој страни, ова отуђена власт је изгубила моћно средство своје владавине – страх. Речју ово је дефинитивно добијена битка грађана који су протестовали, али о победи се може говорити тек када ауторитарну владавину Александра Вучића заменимо уређеним демократским друштвом у којем ће јавни интерес бити изнад свих посебних и појединачних интереса”, каже у разговору за Данас Зоран Лутовац, председник Демократске странке.

И председник Србије тврди да је испунио захтеве демонстраната “због добробити вечине грађана”, иако му је, како каже, јасно да се тражи његова глава?

Да Вучић мисли на добробит грађана не би радио ово што ради скоро десет година. Закон о отимачини (експропријацији) као и измене Закона о референдум и народној иницијативи које обесмишљавају непосредно изјашњавање само су део институционализације пљачке грађана Србије и добро је што је грађанским отпором спречено да прођу.

Kолико су грађански протести ветар у леђа опозицији пред предстојеће изборе. Може ли се по бројности тих протеста мерити и подршка опозицјии?

Грађани су дали ветар у леђа себи. На опозицији је да такво расположење артикулише на прави начин. Суштинске промене нису могуће без широког савеза грађана и опозиционих странака, покрета, синдиката, удружења, угледних појединаца… Очигледно је да међу грађанима постоји широко распрострањено расположење за промене. Да би се то десило важно је да дође до удруживања снага, ресурса и да резултат свега тога буде изградња једне нормалне државе где ће грађани остваривати своја права кроз институције, а не путем грађанског отпора.

Ни на овим, али ни ранијим протестима, странке нису биле добродошле. Да ли је можда разлог и то што странке, као што је ових дана био случај, покушавају да преузму протесте од самих грађана, проширујући захтеве?

Већ годинама се води бесомучна кампања против странака и политике уопште. То је један од начина ове власти да што већи број људи који је не подржава гурне у апатију и апстиненцију. Наравно, постоји и велика одговорност политичара који су раније изневерили велика очекивања грађана. Ипак, огромна већина је оних који не пристају да буду у апстиненцији и спремни су да се супротсаве овом режиму разумевајући да је за то потребан што шири савез. Нигде нисам осетио да нисам добродошао, ни у Београду, ни у Шапцу, нити било где у Србији. Напротив, грађани ме прихватају као свог у заједничком послу борбе за јавни интерес. Тако је и са другим демократама широм Србије. Ми смо се придружили протестима и позвали наше чланове и симпатизере да нам се придруже, јер сматрамо да је наша дужност да будемо уз грађане када се брание њихова права и јавни интерес. Били смо на првим линијама борбе, али нисмо ни у једном тренутку помислили да овај протест злоупотребимо, нити да га “преузимамо”. Напротив! Организовали смо се и правно помагали људима који су били на репресивном удару полиције, физички се супротстављали криминалцима. Полиција је долазила на кућне прагове демократа, али и активиста и обичних грађана како би их застрашивала. Овај режим не прави разлику међу нама. За њих смо сви исти – они који их не подржавају. Ни ми не би требало да правимо разлику међу собом ако желимо све то да мењамо.

Зашто опозиција није повела протесте које је дуго најављивала него су то морали покрети да чине?

Разлога за протесте има много од како су напредњаци дошли на власт. На другој страни, узурпирајући све институције, медије, репресивни апарат, цео јавни простор водећи прљаву кампању против свих који би се критички односили према њима, напредњачки режим је простор за грађанске протесте и отпор оградио бодљикавом жицом. Међутим, то је мач са две оштрице. Kада страх промени страну онда ће тај скучени простор бити тегобан за оне који су га створили. Људи нису на дугме, па да их неко позове да протестују или да престану с протестима. Догађаји окидачи некада буду наизглед безазлени, а у стању су да покрену акумулирано незадовољство различитих врста и порекла. Ови протести су почели као протести против ова два закона и због заштите животне средине, али су се омасовили када је режим деловао репресивно и када се полиција у Шапцу склонила да би се криминалци обрачунавали са грађанима који мирно протестују. Много је било мотива, али су се сви сливали у грађански отпор пљачки, загађењу и репресији. Kада је власт халапљиво јурила профит не осврћући се на здравље људи и када су путем измена Закона о референдуму и народној иницијативи ударили на право гласа, а Законом о експопријацији на имовину.

Четири месеца је остало до избора, а јавност још није сазнала ко је ваш председнички кандидат. Није познато ни име кандидата за градоначелника. Због чега у свему касните и када мислите да кренете у кампању у којој су напредњаци већ месецима?

Не бих рекао да се касни. У оваквим околностима, под оваквим изборним условима, са оваквим медијским мраком прерано објављивање кандидата може бити погрешно. Један блиц-криг са добрим кандидатима и добром кампањом могао би бити добитна комбинација. Напредњаци су у сталној кампањи од како су на власти, али ни они још увек нису објавили своје кандидате за председника и градоначелника. Ако Вучићу рејтинг буде овако стрмоглаво падао као у последње две недеље питање је да ли ће се уопште кандидовати. Ни кандидата за градоначелника још нису објавили. Да ли ће то бити Шапић који преласком у СНС није донео раст подршке или ће то бити Весић којег би због оног што је учинио за Београд радије видели за кандидата својих противника него као кандидата своје листе.

Kо су ваши кандидати?

Биће то кандидати за које ће моћи да гласају људи различитих политичких опција, идеологија, људи различитих погледа на свет, јер ће то бити кандидати које красе универзалне људске вредности – част, поштење, професионална оствареност, посвећеност јавном интересу и добробити свих грађана.

Kада званично и одакле крећете у камању и како би она требало да изгледа? Да ли ће у кампању све странке вашег савеза ићи заједно, или одвојено, обзиром да вам је тешко било и да се договорите око заједничког изкаска на изборе?

Већ смо у кампањи. Финансијски скромној, али у понуди одговорној. Направити савез није увек лако јер се усклађују различите идеологије и програми. Различити су сензибилитети људи који предводе странке, покрете, удружења… Ипак, као што су истраживачи јавног мњења рекли, разлике међу бирачима чланица савеза су много мање него међу лидерима који их предводе, што је био веома важан допринос постизању договора.

Да ли ћете сарађивати са осталим опозиционим колонама којих ће изледа бити и више него што се могло претпоставити ?

Ми смо савез, а не колона, као што сте и сами рекли. Наша одговорност је највећа јер смо се зарад јавног интереса окупили да бисмо грађанима дали врло јаку и респектибилну политичку понуду. Окупили смо се да бисмо отворили довољно широк фронт који може да се супротстави пропагандној, финансијској и организационој машинерији Александра Вучића која се искључиво бави одржавањем на власти. Наш циљ је да отклонимо страхове и пробудимо наду да су промене могуће. Окупили смо се у савез да се енергија не би разводњавала у међусобна надгорњавања, него да се фокусирамо на оно што је животно важно за грађане и за стварање државног оквира у којем ће то бити могуће. Сарађиваћемо са свима за које смо сигурни да ни под којим условима неће правити коалиције, нити подржавати СНС. Верујем да ћемо са другим опозиционим листама постићи договор. Тема око које би било корисно да се усагласимо јесте, пре свих, контрола избора. Било би добро да се договоримо и око заједничког кандидата за председничке изборе.

Интервју објављен у дневном листу ДАНАС

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ