lat

Лутовац и Ивановић: Уједињени за демократску Србију


ПОДЕЛИТЕ:

Др Зоран Лутовац гостујући у емисији „Нови дан“ која се емитује на Н1, најавио је за уторак одлазак у Књажевац у знак протеста што је у Србији део свакодневице постао обрачун са политичким неистомишљеницима, при чему се физичка сила и насиље сматрају легитимним средством.

Ово није први случај да се на мети нађе неко само због различитих уверења, имали смо, нажалост прилике да видимо како локални моћници изабрани са листе Александра Вучића своје суграђане малтретирају и понижавају, подсетио је др Лутовац.

Брус, Гроцка, Житорађа, Неготин – места су у којима је демократија истеривана песницама и бруталношћу. Немиле догађаје и страхотне насртаје на људе пратила је перфидна пропаганда. Користећи контролу која постоји и над локалним медијима, жртве су претваране у насилнике, навео је председник Демократске странке. У Књажевцу Савез за промене почиње и нови вид представљања садржаја и платформе на којој је могуће у условима слободе градити ново друштво и односе.

„Када се толика количина мржње и насиља излије по местима широм Србије, ово постаје контаминирана зона на мапи Европе, сузбија се и могућност и нада у нормалност“ - рекао је Александар Ивановић, члан Председништва Уније и додао – „насиље се мора прогнати. Не само сузбити, казнити, већ потпуно елиминисати„.

Лутовац је на питање о разлозима уједињења навео: "Дошло је време тој идеји, раније је било покушаја, али су другачије биле околности. Ово су околности уједињења, да се створи један фронт који ће се супротставити самовољи једног човека. Успели смо својом доследношћу и безусловношћу у супротстављању накарадном систему да грађане и грађанке уверимо не само у снагу идеја које заступамо, већ и нашу одлучност да разлике превазиђемо, конфронтације оставимо иза себе и сконцентришемо се на обједињавање, укрупњавање. Променили смо и перцепцију људи о нама. Нисмо означени као они који бесплодним трвљењима слабе себе, раширили смо перспективу о оснажили основу”.

Никада нисмо прихватали начин на који о политици и будућности земље размишља Александар Вучић, поновио је др Лутовац и објаснио да демократе нису неистомишљенике и опоненте производили у непријатеље, инсистирањем на дијалогу и увођењем политичке културе у саобраћање настојали смо да афирмишемо наше вредности. Евидентно је, међутим, да се у Србији у протеклих седам година систематски врши насиље над људима, над медијима, над институцијама, над правом, над законима, зато и одговор мора бити снажан, недвосмилен и јасан, а то пружа уједињена Демократска странка. Ми доказујемо своју конструктивност деловањем и у оквиру Савеза за Србију и реализацијом програма уједињења.

- Ово није пројекат за једне изборе. Ово није изборна коалиција са ограниченим дометима и временским трајањем. Ово је пројекат будућности – констатовао је Александар Ивановић и као приоритете назначио дубинско повезивање људи и оспособљавање за борбу против система који подсећа на хоботницу. Свако ко је повређен, ко је понижен, ко је дискриминисан само због своје различитости, мора знати да у нама има потребну снагу и заштиту, поручио је Ивановић.

Колико су неистините тврдње политичара на власти о томе да је Србија постала просперитетна и да се налази у златном добу, др Лутовац је илустровао само једним егзактним податком који указује и на суштинску разлику у третману вредности. Наиме, у земљи се за културу издваја тек нешто више од 0.6% националног буџета, док су у Шапцу, једном од неколицине градова у којима локална самоуправа није под влашћу СНС, издвајања за културу десетоструко већа. Показатељ третмана није само видљив на овом нивоу, већ и на садржајном.

Повратак у Парламент није на дневном реду. У јавности се пласира прича о томе да постоји нејединство у гледиштима. У тренутку доношења одлуке о изласку из Парламента, а што је и део Споразума са народом, највише законодавно тело у земљи било је паралисано и спречено у спровођењу Уставом дефинисане улоге. Ништа се није променило. Не постоји дебата, не постоји поштовање процедура, не постоји равноправни третман. “Скупштина је изгубила легитимитет и због тога смо из ње изашли, а не због дневног реда, тако да лицитирање око тога да ли нека тема завређује ревидирање одлуке је бесмислена и непринципијелна, оценио је др Лутовац.

"Имамо јаку опозициону групацију која је друга по снази и релевантан противник овом режиму, уједињена Демократска странка се није затворила него раширила руке према осталима који хоће да се боре за циљеве и вредности које су непобитне: слободу, солидарност, модерну, европску Србију", закључио је др Зоран Лутовац.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ