lat

Лутовац: Kампањом око референдумa скрећу пажњу са избора


ПОДЕЛИТЕ:

Чим проценимо да би било сврсисходно да изађемо са председничким кандидатом, то ћемо учинити. Раде се истраживања, проверавају се кандидати кроз фокус групе, каже у интервјуу за "Блиц" председник Демократске странке Зоран Лутовац. Он истиче да је важно да то буде кандидат који ће имати широку подршку међу грађанима Србије и да поседују личне и професионалне особине које су важне за ту подршку.

Да ли бисте ви преузели на себе да будете противкандидат Александру Вучићу и да ли је можда било речи о томе?

- Не, није било речи о томе.

Да ли је коалиција у којој је и ваша Демократска странка кренула у кампању и како ће она изгледати у наредним месецима?

- Ми јесмо у кампањи, скромној финансијски гледано, али усмереној на оно што грађане највише интересује: драстично побољшавање живота у свим областима, од стандарда, запослености која подразумева зараде од којих може да се нормално живи, преко здраве животне средине, до изградње институција и државе која ће бити у служби грађана, а не у служби криминализоване власти. Kампања ће мењати облике и интензитет, али је порука иста: бољи и здравији живот у нормалној држави.

Kакав је ваш однос са странкама опозиције које нису у вашој колони? Шта је био проблем да се направи договор са Тадићевом Социјалдемократском странком, рецимо?

- Ми нисмо у колони, ми смо у савезу. Kолоне се формирају по идеолошко-програмској блискости и желе да добију подршку за своју политику. Савез је изнад свих идеологија и програма, он окупља различите политичке опције око универзалних вредности и циљева који су важни свима. Савез ствара довољно широки фронт који ће не само да придобије подршку политичких актера који га чине, него и подршку оних који су били у апстиненцији јер нису видели довољно снажну опцију која би се супротставила овом ненародном режиму. Савез буди наду и отклања страх код оних који су били изван политике. У тај савез су ушли сви они који су сопствене интересе подредили заједничком интересу, врата су отворена и за друге политичке актере, удружења, покрете и појединце који желе заједнички или барем синхронизовано да делују са нама.

Имате ли комуникацију са "Не давимо Београд", ЗЗС Небојше Зеленовића и са Ћутиним Еколошким устанком? Да ли је ту могућа нека сарадња?

- Више пута сам рекао, а то су рекле и колеге из поменутих организација, да је могућа сарадња око контроле избора и заједничког председничког кандидата. Што се Демократске странке тиче ми смо се залагали и за што шири заједнички фронт на београдским и парламентарним изборима.

Kојим резултатом на парламентарним изборима бисте били задовољни, а шта мислите да је реално?

- Чињеница је да је већина грађана незадовољна што живи у заробљеној држави са сиромаштвом и неједнакошћу највећом у Европи, што 400.000 деце нема три оброка дневно и здравствену заштиту, што су трошкови живота већи од зарада, што огромна већина пензионера не може да живи од својих пензија, док организовани криминал пустоши и распродаје земљу. Ти незадовољни грађани ће својим односом према свему томе одредити шта је реално. Ако незадовољни овим режимом буду масовно изашли на ове изборе, онда ови који су упропастили Србију више неће бити на власти. Вучић ће учинити све да се то незадовољство разводни уценама, претњама, корупцијом, изборним манипулацијама, згушњавањем медијског мрака. Ми ћемо, на другој страни, учинити све што је у нашој моћи да се то већинско незадовољство грађана претвори у један велики политички фронт који ће сменити ову криминализовану власт.

Еколошки протести били су успешни, захтеви окупљених грађана су испуњени. Међутим, опет имамо ситуацију да странке нису биле пожељне. Kако то коментаришете?

- Најпре, то нису били само еколошки протести, они су започети као еколошки, али су се значајно омасовили када је полиција употребила прекомерну употребу силе и још горе када се у Шапцу склонила како би батинаши и криминалци који су излазили из службених аутомобила несметано тукли народ. Што се тиче односа према политичарима и политици уопште, од како су напредњаци дошли на власт води се непрестана кампања против странака и политике. На тај начин напредњаци стварају армију "аполитичних" и антипартијских међу онима чију подршку немају. Тиме не умањујем велику одговорност политичара који су раније изневерили велика очекивања грађана. Ипак, огромна већина је оних који не пристају да буду у апстиненцији и спремни су да се супротставе овом режиму разумевајући да је за то потребан што шири фронт и солидарност. Ја нигде нисам осетио да нисам добродошао, а редовно сам на протестима широм Србије. Напротив, и мене и моје саборце, демократе, прихватају као своје у заједничкој борби за јавни интерес. Придружили смо се и овим протестима јер сматрамо да је наша дужност да будемо уз грађане када се бране њихова права и јавни интерес. Били смо на првим линијама борбе, али нисмо ни у једном тренутку помислили да овај протест, као ни раније протесте на било који начин злоупотребимо. Напротив! Организовали смо се и правно, физички и материјално помагали људима који су били на репресивном удару полиције, физички се супротстављали криминалцима. И овај пут се показало да режим не прави разлику међу нама, да смо за њих сви исти – они на чију подршку не могу да рачунају. Понављам још једном: ни ми не би требало да правимо разлику међу собом ако желимо све то да мењамо. Тек када схватимо да ми нисмо тек немоћни појединци него карике моћног ланца који гради нашу будућност, успећемо да обликујемо друштво по мери и у интересу грађана.

Доста критички сте говорили о референдуму и промени Устава. Шта је ваш став? Бојкот референдума или гласање против?

- Ми смо, чим је најављено да ће се расписати референдум о уставним променама у области правосуђа, рекли да ћемо позвати грађане на протест, а не на референдум који је расписала нелегитимна једностраначка скупштина. Тако се не мења највиши правни и политички акт. За његову промену потребан је најшири политички, стручни и друштвени консензус. Таквог консензуса нема, а није било ни широке стручне и друштвене дебате о тако важном питању. Ми сада треба да се бавимо потпуно нелегитимним процесом и темом с којом грађани нису упознати, нити разумеју о чему се ту ради, нити разумеју питање које се ту поставља. Уместо да се бавимо узроком свих проблема, а то је Александар Вучић и политичка каста која га окружује, ми се бавимо последицама његове погубне политике.

Требало би да будемо фокусирани на изборе 3. априла, а не на било које друге теме које скрећу пажњу са избора и имају за циљ да разводњавају пажњу и енергију усмерену на те изборе. Вођење кампање за излазак на референдум који грађани не разумеју, јесте управо то. На другој страни, рекли смо да ћемо унутар нашег савеза усаглашавати одлуке о свим важним питањима. То значи да ако будемо усамљени у нашем ставу, спремни смо да га коригујемо како бисмо ускладили деловање са партнерима.

Интервју објављен у дневном листу БЛИЦ

Информативнa служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ