lat

Лутовац: Ниједан будући партнер СНС-а неће помоћи да нова Влада буде проевропска


ПОДЕЛИТЕ:

Председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац оценио је данас да ниједан партнер који са Српском напредном странком (СНС) буде формирао нови сазив Владе Србије, „неће учинити да та Влада буде проевропска“.

Он је навео да су им из европских странака социјалдемократске оријентације, са којима ДС сарађује, рекли да више у Србији „неће толерисати недемократију, аутократију, неслободу медијску, зарад стабилократије“ и објаснио да су те приче релативно нове, од промене власти у Немачкој.

„Раније ви то нисте могли да чујете јер сте имали Ангелу Меркел и њену странку која је блиска по неким идеолошким основама владајућем СНС-у и они су жмурили на оба ока на то шта ради Александар Вучић у својој земљи, само очекујући да усклађује очекивања у погледу његове политике према споља“, казао је он.

Лутовац је истакао да је тим европским партнерима рекао и да усклађивање спољне политике Србије и ЕУ „за грађане не значи ништа, ако нема усклађене и унутрашње политике“.

Нагласио је да председник Србије Александар Вучић са те позиције не може да води спољну политику земље, већ да би то тебало да чини влада, али и да Вучић не може на ту тему да преговара са опозицијом.

„Влада Србије мора да примени оно што јој је обавеза, а обавеза је да своју спољну политику усклади са спољном политиком ЕУ. Ако ћете ви до тог тренутка (уласка у ЕУ) да водите супротну политику, онда нећете ни бити на том путу“, рекао је председник ДС.

Говорећи о рату у Украјини, Лутовац је поновио да је то кршење међународног права, да је у питању агресија, да се солидаришу са украјинским народом, као и да ДС „подржава санкције према онима који су одговорни за то“, али да су против санкција које погађају обичан народ.

Оценио је да су актуелне мере ЕУ према Русији управо окренуте одговорнима за сукоб и додао са Србија са њима треба да се усклади.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ