lat

Лутовац: Полиција и тужилаштво да хитно реагују поводом напада на студенте


ПОДЕЛИТЕ:

Председник Демократске странке др Зоран Лутовац позвао је вечерас новосадску полицију и тужилаштво да у најкраћем року расветле серију напада на студенте и учеснике протеста „1 од 5 милиона“ у Новом Саду.

Он је упозорио челнике власти у граду, покрајини и држави да не могу ћутати на талас насиља који је захватио некада мирни Нови Сад, у којем су протеклог викенда у два одвојена напада тешко претучена тројица студената.

„Ћутање људи се одувек тумачило као знак одобравања, а ћутање режимских медија као доказ цензуре и забране. Ових дана смо сведоци да најодговорнији људи у земљи и медији под њиховом контролом ћуте о догађајима који сваког нормалног човека морају забринути. Не знам ни ко је ни због чега претукао ове младе људе, али знам да се виновници напада, ма ко да су они, као и мотиви, ма какви да су, морају одмах открити. Без тога, батинаши ће добити сигнал да прабијање људи није кажњиво, а мирни грађани ће изгубити свако поверење у државу и њене институције,“ нагласио је Лутовац.

Председник Демократске странке др Зоран Лутовац присуствовао је вечерас студентском протестном скупу у Универзитетском кампусу у Новом Саду, са кога је такође затражено од надлежних органа да одмах идентификују и правди приведу нападаче на студента Филозофског факултета, активисту Демократске странке и једног од организатора протеста „1 од 5 милиона“ у Новом Саду Дејана Багарића, као и активисте иницијативе „Кров над главом“ и студенте Михајла Николића и Марка Ђелевића. Багарић је претучен у суботу увече непосредно после протеста „1 од 5 милиона“, а друга двојица младића дан раније. Оба напада су се догодила у Универзитетском кампусу, у којем се налазе готово сви новосадски факултети, студентски домови и други универзитетски објекти.

Како је сам објаснио, Лутовац је својим доласком у Нови Сад желео да пружи подршку претученим студентима и искаже солидарност са свим жртвама насиља, без обзира на врсту и мотиве. Како је рекао, насиље је неприхватљиво у сваком облику и на сваком месту, а посебно је забрињавајуће када су жртве млади људи и студенти, на којима сутра треба да остане читаво друштво и земља.

Лутовац се после протеста састао са Багарићем и омладином ДС-а у просторијама градске организације ДС-а у Новом Саду и том приликом им честитао на храбрости и одлучности да истрају у борби за боље и праведније друштво од овог које им старије генерације остављају. Багарић је обавестио Лутовца о околностима под којим је био напaднут и задобијеним повредама, као и поступку опоравка.

Сви су се сложили да је у овом тренутку, ипак, најважније да се Багарић што пре и у потпуности опорави од повреда како би могао да се поново посвети својим редовним студентским обавезама и врати уобичајеном животу.

Информативна служба ДС

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ