lat

Лутовац: Савез је потребан јер живимо у заробљеној држави


ПОДЕЛИТЕ:

Живимо у заробљеној држави у којој су заробљене институције, јавно мњење, а партије немају могућност да исказују своје посебности, и да имамо такву државу савез опозиције не би ни био потребан, рекао је председник ДС Зоран Лутовац.

Лидер Демократске странке је, говорећи о Косову, казао да је потребна нормализација, али да питање статуса не треба решавати "преко колена".

Говорећи о првом округлом столу опозиције о стварању услова за фер изборе, он је рекао да је већ велики помак и први велики корак да се окупила опозиција и сагласила се да је то неопходно и да је то учинила много времена пре избора.

Са закључком о условима потребним за одржавање слободних избора, који ће формулисати радна група савеза, Савез за Србију ће наступити као један блок, као опозиција.

"Са тим захтевом идемо у институције, очекујемо да сви станемо иза тога, не само сва странке, већ и медији којима је такође у интересу то што ће опозиција тражити, у интересу је и грађана, то је општи интерес, а када га сви препознају он ће имати много већу снагу", објашњава.

Он је рекао да у савезу има места и за Нову странку и друге странке, и да списак није закључен.

"Савез је поставио вредносни оквир који омогућава свима да оно што је неспорно буде заједничка платформа. Прецизно смо утврдили око чега смо се окупили. Окупили смо се око универзалних вредности", казао је.

Упитан о ставовима Двери о 5. октобру, Лутовац је рекао да је оно што је лидер те странке Бошко Обрадовић говорио о 5. октобру његова прошлост, а да се странке у савезу нису окупиле око његове прошлости.

"Он је тако говорио тада, сад прихвата да је неопходно да се окупимо око прецизно дефинисаних вредности и циљева који су универзални који се тичу стварања нормалне државе", додао је.

Како је рекао, живимо у заробљеној држави где зу заробљене институције, јавно мњење, где партије немају могућност да исказују своје посебности.

"Да имамо такву државу, савез не би био потребан, ми немамо такву државу и савез је зато потребан. На првом смо кораку, а први корак је створити претпоставке за нормално функцконисање, а тек други истицање посебности и стварање коалиција", закључио је Лутовац.

Вучићев договор о Косову трајаће колико и његова владавина

Не може бити било каквог договора о Косову, каже Лутовац и додаје да је договор који се очекује договор о нормализацији свакодневног живота, слободан ток људи, робе, капитала, али питање статуса је нешто друго и то питање мора да се решава кад добијемо праве услове.

"То је питање за демократију, кад остваримо неке стандарде. Оно што би требало да се дешава јесте да најзад ослободимо заробљену државу, имамо нормалне институције, услове за нормалан живот, где ће политичари моћи слободно да износе своје ставове, онда долазите у позицију да решавате тако крупне проблеме. До тада, све што ради само један човек без консултација не само са опозицијом, већ ни са сарадницима, то је проблем. Његов договор ће да траје колико и његова владавина. Свако ко дође на власт после може да постави питање таквог договора, зато је потребно да се не прескаче парламет, да имамо расправу", казао је он.

Кад ствари решавате ка нормализацији свакодневног живота, питање статуса није горуће и сазрева, сматра Лутовац.

"Морате да се припремате за то питање, а не да га решавате преко колена. Доношење споразума о Косову ван свих процедура, ван скупштине - то није договор, то је приватни аранжман човека који је узурпирао све полуге у Србији", закључио је он.

(Извор: Н1)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ