lat

Лутовац: Што је мрак у Србији гушћи то су издвајања за лажи већа


ПОДЕЛИТЕ:

Приликом гостовања на ТВ Наша председник Демократске странке др Зоран Лутовац говорио је о стању у Србији, ситуацији у ДС и односима у Савезу за Србију.

Председник Демократске странке је истакао да се медијски мрак, угрожавање владавине права и атмосфера страха и подела индукује са највишег места у држави и преноси језиком мржње на цело друштво.

- Што је мрак гушћи то су издвајања за лажна бљештавила већа – закључио је Лутовац и констатовао да нас је обавио мрак „ у коме ништа не видите само чујете оног ко је најгласнији“.

Није производ нека наше посебне емотивности и носталгичности, већ објективности у сагледавању када упозоравамо да смо раније имали бројне емисије и текстове у којима су се неговала култура дијалога и полемике, уз међусобно уважавање учесника.

- Седам година протиче како један човек око кога се све врти, који је фактички све узурпирао, а никада и нигде није изашао на тв дуел, само се расправља са новинарима или са самим собом.

- Слика стања не може се променити нечијом изјавом па био аутор изјаве Александар Вучић сам. То је оно што је свима нама пред очима, сви слику видимо, неретуширано – објаснио је Лутовац.

- Актуелно упињање режима да захтев за преиспитивањем начина извештавања појединих редакција и новинских кућа представе као репресију над медијима и гушење слободе, Лутовац је назвао још једном заменом теза уз подсећање да суштина улоге медија није повлађивање власти, већ критичког сагледавања, пропитивања и објективне анализе.

- Медији су коректив власти. Власници телевизија са националном фрекцвенцијом имају одговорност и обавезу која је Уставом дефинисана, они су дужни да представе плуралитет друштва. Обавезни су на испуњавање у раду минимума професионалне коректности. Ово не задире у уређивачку политику, тиче се поштовања елементарних стандарда – рекао је председник Демократске странке у осврту на медијску сцену у Србији.

- Одговорајући на новинарско питање о опозицији унутар саме странке и незадовољства чланства уласком у Савез за Србију, Зоран Лутовац је недвосмилено потврдио да је у бројним разговорима вођеним са члановима и симпатизерима изражена недвосмислена подршка сарадњи са странкама у оквиру Савеза, да проблематизовање овог питања никако не представља приоритет , већ настојање да се ревитализује странка и пронађу ефикасни начини за деловање Савеза у пуном капацитету као реално друге по величини снаге у Србији.

- И краткорочно и дугорочно наши циљеви су трасирани и магистрални правац води ка борби за државу у којој постоји владавину права, у којој институције нису обесмишљене, Устав се поштује, а медији не стављају у службу једног човека – нагласио је Зоран Лутовац

Информативна служба ДС

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ