lat

Лутовац: Вучића ће историја памтити по владавини лоповлука


ПОДЕЛИТЕ:

Вучића ће памтити по владавини лоповлука, лажи и превара, по безакоњу, по богаташима у његовом окружењу и сиромаштву становника Србије, по неједнакости, масовном исељавању из Србије, по криминалу и корупцији, по медијском мраку.

Опозиција, по свему судећи, званичну кампању започиње после Нове године. Да ли ћете имати доволино времена, ако знамо да је ваш противник у перманентној кампањи?
 
Опозиција је одавно у кампањи. Ако под „званичном кампањом“ подразумевате именовање кандидата за председника и градоначелника онда о томе не бих говорио док се не договоримо на нивоу нашег савеза и са другим политичким актерима. У оваквим околностима прерано објављивање кандидата може бити лоше по заједничког кандидата и све нас који га подржимо, али пре свега за грађане. Видели сте каквој медијској тортури су изложени сви они који се усуде да изнесу критичке ставове. Можете мислити каквој ће тек тортури бити изложен онај ко се усуди да прихвати председничку кандидатуру опозиције.
 
Не престају разговори и спекулације о вашем заједничком кандидату за председника. Kолико сте близу договора? Сада се помиње и професор Зец као могући избор?
 
Добро је што постоји заинтересованост новинара и јавности за заједничког кандидата. То указује на озбиљне шансе заједничког кандидата да победи на изборима. Верујем да неће бити проблема да се усагласимо око кандидата који може да победи. Професор Зец је јако добар кандидат. Он може да добије веома широку и снажну подршку грађана, јер је професионално остварен и поседује личне особине које се очекују од председника. За њега могу да гласају бирачи који се различито идеолошки и програмски позиционирају. Он о животним питањима која највише занимају грађане говори јасно и убедљиво.Све то га квалификује као кандидата који може да победи на председничким изборима, ако добије подршку опозиције.
 
Јесте ли ви из Демократске странке предлагали својим колегама нека имена?
 
Јесмо, али није суштински важно ко је предложио ког кандидата. Важно је да кандидат који има потенцијал да добије већинску подршку грађана претходно добије заједничку подршку унутар опозиције.
 
Шта се дешава са носиоцом листе за Београд? Имате ли нека имена?
 
Постоје и кандидати за Београд. Верујем да ћемо се усагласити око кандидата који ће допринети да добијемо већинску подршку Београђана.
 
Kоји резултат на изборима ће за вас представљати успех? Верујете ли у победу у Београду?
 
Створили смо широки опозициони савез како бисмо грађане мотивисали и охрабрили да изађу на изборе и узму одговорност у своје руке - и победе.
 
На основу чега опозиција базира свој оптимизам ако знамо да је у готово свим истраживањима СНС на или изнад 50 одсто подршке?
 
Да су се грађани ослањали на истраживања јавног мњења Тома Николић никада не би победио на председничким изборима.
 
Хоћете ли ви бити посланик? Планирате ли да будете на листи?
 
Ако будем на листи свакако да ћу бити посланик, а да ли ћу бити на листи зависи од консултација са страначким колегама.
 
Kако је могуће дебатовати о важним питањима за земљу у Скупштини, ако су с друге стране људи који вас свакодневно вређају и таргетирају као непријатеље државе?  Има ли сврхе боравити у истој сали са њима?
 
Врло тешко, видели сте и сами. Зато и постављате овакво питање. Велика већина њих никада не би ни била у парламенту, а неки би имали и забрану приласка парламенту, да имамо владавину права и слободне и поштене изборе.
 
Дуго је трајао сукоб са делом чланства који није прихватао одлуке руководства ваше странке. Напослетку се све завршило њиховим искључивањем из организације. Kакво је сад стање у ДС?
 
Није ту било сукоба са чланством, него са „вечитим функционерима“ који нису могли да се помире са чињеницом да више немају страначке и државне функције. Само њих четворица је искључено, остали су се сами избрисали из чланства јер су организовали, подржавали и учествовали на „изборима“ које није организовала Демократска странка и који су изнедрили нову политичку организацију.
 
Демократска странка је сада узорна политичка организација у којој је јавни интерес изнад личних амбиција. Отарасили смо се терета прошлости, не негирамо да су прављене грешке, извинили смо се грађанима за оно што смо лоше радили или за оно што нисмо урадили, а требало је да урадимо. На сопственом примеру показујемо како се ради у интересу грађана. Ми смо сада странка са највећим коалиционим потенцијалом на опозиционој политичкој сцени и носимо са собом највећи синергијски ефекат. Демократска странка више не дели опозицију, него је окупља.
 
А како тумачите критике да вам је “Вучићево министарство” омогућило да победите у спору са Браниславом Лечићем око тога ко је председник?
 
Та критика је кредибилна толико колико су кредибилни и они који је износе, а то су управо они који су од „Вучићевог минстарства“ тражили немогуће – да им додели Демократску странку. Ја сам подршку тражио и добио од чланова и чланица ДС-а, а Лечић од “Вучићевог министарства”. Иако је Лечић имао наклоност и подршку режима, ипак не постоји правник који иоле држи до своје дипломе који би могао да то и назове спором, а камоли да Демократску странку против воље њених чланова испоручи режимском љубимцу.
 
Председник Србије недавно је прихватио захтеве демонстраната и повукао спорне законе због којих су настале блокаде. Да ли вас је изненадила његова реакција?
 
Ништа ме није изненадило. Није први пут да једно говори, а друго ради. Није први пут ни да подлеже притиску. То је једини језик који врло добро разуме. Он је спреман све да учини за рејтинг, а због протеста је почео драматично да му се крњи. Зато је то и учинио.
 
Ускоро ће се пуних десет година од кад је СНС на власти у Србији. Председник тврди да је његов циљ да га историја памти. Па, по чему ће га памтити?
 
Сигурно не по ономе по чему се нада да би га могла памтити. Памтиће га по владавини лоповлука, лажи и превара, по безакоњу, по богаташима у његовом окружењу и сиромаштву становника Србије, по неједнакости, масовном исељавању из Србије, по криминалу и корупцији, по медијском мраку.

Интервју објављен у дневлом листу "НОВА"

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ