lat

Никола Тасић: За промене је потребна енергија младих људи


ПОДЕЛИТЕ:

У склопу започетих реформи Демократске странке, прошле суботе одржани су избори за председника Општинског одбора Демократске странке Стари град. На чело демократа стао је млади Никола Тасић. Рођен је 1988. године у Београду, где је завршио правни факултет, радио као адвокатски приправник и бавио се трговином. Једно време живео је и радио и у Лондону, а завршио је мастер из спољних односа ЕУ и политичке комуникације и статегије у Бриселу, где је затим радио у секретаријату Енерџи чартера. Члан је Демократске странке од 2006. године.

Број слика: 2

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

1. Који су били Ваши мотиви да се поново политички ангажујете и кандидујете за председника одбора?

Чини ми се да сам политички ангажован од кад знам за себе. Одрастао сам у Београду 1990их година и нека од најранијих сећања су ми политички скупови од зиме 1996-1997, полицијски кордон у Коларчевој улици и говори Зорана Ђинђића, Весне Пешић и Вука Драшковића. Готово сваки дан сам био на тим протестима, а први пут сам се политички ангажовао у Отпору 2000. године, када сам на приступници написао да имам 14 уместо 12 година, како бих могао да приступим овом покрету. Редовно сам ишао у просторије Отпора, узимао налепнице, шибице и беџеве и делио их својим другарима из одељења у ОШ Дринка Павловић. Када сам напунио 18 година, нисам имао дилему - одмах сам се учланио у Демократску странку.

Што се тиче мотива за кандидатуру за председника општинског одбора, у питању је сплет околности. Из Белгије, у којој сам завршио мастер и радио сам се вратио марта месеца ове године, почетком ковид кризе. Као и немали број мојих вршњака, ни ја нисам био сасвим начисто да ли да останем у иностранству или да се вратим Србију, али када је криза почела, више вођен осећањима него рационалним закључивањем, одлучио сам да у овим тешким околностима треба да будем у својој земљи.

По повратку у земљу, било ми је драго да видим да се ситуација у Демократској странци значајно поправила и да коначно имамо руководство које има визију о томе у ком правцу ДС треба да иде. Истовремено, ситуација у земљи је гора него пре неколико година, па ми је логично било да се у оваквим околностима поново укључим у рад Демократске странке, према којој имам, поред политичког, и дубоко емотиван однос.

2. Како изгледа Ваш план за наредних 6 месеци, односно, годину дана?

То што је Стари град традиционално упориште наше странке нас обавезује на предан рад, тим пре што су у наредних годину и по дана извесни редовни председнички и градски, а врло вероватни и ванредни парламентарни избори. Када су у питању прецизни, временски ограничени планови, није лако износити чак ни оквирне рокове у овим тешким условима пандемије. На првом, другом и трећем месту тренутно нам је здравље грађана, па ћемо и све наше активности прилагодити том приоритету. Морам да напоменем да то не значи неактивност. Постоје бројни начини рада који не доводе у питање безбедност ни наших активиста, ни грађана, а на нама је да вредно радимо на проналажењу нових.

Ситуација са короном на нашој општини је драматична, са тенденцијом да прерасте у катастрофалну. У претходних неколико недеља сам се, у склопу припрема за изборе за општински одбор, телефонски чуо са стотинама чланова наше странке. По мојој слободној процени, између трећине и четвртине наших чланова на Старом граду тренутно или има корону или има члана породице који има корону. Готово да нема веће зграде на нашој општини без неког зараженог станара. Довољно је проћи поред ковид-амбуланте на Топличином венцу и видети редове људи који по киши и ветру стоје на улици чекајући преглед и одмах постаје јасно какво је право стање ствари.

По званичним подацима, Србија је тренутно друга земља у свету по брзини којом се број нових случајева короне удвостручио, после Турске. Власт би требало да престане да криви грађане што су се разболели и да, уместо тога, правовременим и мерама које ће се заиста примењивати, спречи надолазећу катастрофу. Ово је време када политичке разлике треба да се оставе по страни и да се подржи сваки напор који води ка побољшању ситуације. Апсолутни приоритет ове власти мора да буде заштита живота грађана Србије и спречавање даљег ширења коронавируса овом брзином, јер ћемо се у супротном наћи у катастрофалној ситуацији и велики број заражених људи ће бити препуштен сам себи.

3. Да ли припремате неке посебне политике и/или активности за младе? Како подстаћи младе људе да се више политички ангажују?

Одлично питање, то је потешкоћа са којом се данас сусрећу све опозиционе партије. Нажалост, систем партијског запошљавања, за који су, без изузетка, све политичке партије које су вршиле власт криве, је достигао кулминацију за време ове власти. Младој особи је, посебно уколико жели ради у струци, запошљавање без припадности некој од владајућих партија веома отежано, а у неким случајевима се и граничи са немогућим, без обзира на претходно искуство и просек оцена са школовања. Са друге стране, партијска књижица често значи готово инстант радно место.

У постсоцијалистичком друштву, у коме је кога знаш далеко важније од онога шта знаш, велики број младих се активира у владајућим партијама, а далеко мањи број у партијама опозиције. На нама је да урадимо све што можемо да младима вратимо наду у то да политичким активизмом могу да се направе промене у друштву. За промене у нашој земљи је потребна енергија младих људи.

4. Започета је реформа Демократске странке. Како видите оно што је до сада урађено, а како пут који је пред Вама?

Ревитализација Демократске странке се одвија добрим темпом, Статут је ревидиран и побољшан, поједностављен је и застарели делови су унапређени, а озбиљно се ради и на кадровским променама. Демократска странка је, што због програма, што због идеала, што због имена, што због традиције, што због свог историјског значаја, успела да задржи велики број свог старих чланова, од којих су многи били неправедно запостављени годинама. Председник Лутовац је први председник Демократске странке у последњих петнаест година, откада сам ја члан, чија су врата увек отворена сваком члану Странке. Реструктурирање Демократске странке може да буде успешно само ако се овакав приступ страначком раду преслика по вертикали у оквиру странке.

Наш циљ треба да будемо не само другачији, већ и бољи и поштенији од других на политичкој сцени. Демократска странка мора да поново постане странка позитивне енергије.

Информативна служба ДС

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ