ћир

Nikolić: Pošto su posadili mržnju, podele i nasilje, neka sada žanju bojkot


PODELITE:

O razlozima napuštanja najvišeg zakonodavnog tela, atmosferi nasilja koja se nezadrživo širi i podstiče, genezi urušavanja institucija i obesmišljavanja demokratskih tekovina, kao načinima na koji vlast vrši upliv i kontrolu izbornog procesa, razgovoralo se na tribini Saveza za Srbiju u Valjevu.

- Autokratija se ne stvara tako što neko napravi par pogrešnih koraka i loših odluka – konstatovao je Dejan Nikolić, potpredsednik Demokratske stranke i narodni poslanik, uz napomenu da se ona ne uspostavlja slučajno, već da je posledica ozbiljne strategije i surove akcije.

Naveo je da je Parlament bio primer tome. Debata je i ranije bila živa. I ranije je dolazilo do incidenata, ali su se oni uvek završavali na nivou incidenta, opisao je Nikolić. Poslednjih 7 godina se ne radi o incidentima, već o planu uništavanja institucija koji je u osnovi strategije stvaranja autokratakog režima, jasan je u oceni Nikolić.

U pogledu perspektive eventualnog dijaloga o samim izbornim uslovima, potpredsednik Demokratske stranke ne gaji iluzije.

- Ne znam da je neki autokrata pristao na izborne uslove koji su ga kasnije oborili sa vlasti. Zato ne mislim da će pristati da poštuju zakone. Oni ne znaju kako da pobede u normalnim izbornim uslovima. Navikli su da opozicija na izborima ima vezane ruke i noge i povez preko očiju, primetio je Nikolić i dodao:

Pa, pošto su posadili mržnju, podele i nasilje, neka sada žanju bojkot!

Bojkot otvara vrata do fer izbora. U slučaju izbora pod njihovim uslovima ta vrata bi bila zatvorena još minimum 3 godine, do predsedničkih izbora 2022.

- Izborni dan koji ćemo bojkotovati mora da bude i snažan početak drugog dela organizovane kampanje koja treba brzo da dovede do ponovljenih izbora. Uspeh zavisi od spremnosti svih opozicionih organizacija i pojedinaca da političke interese podrede zajedničkom cilju – stav je Dejana Nikolića koji je pozvao građane da nastave sa protestima i otporom aktuelnoj vlasti.

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE