lat

Пауновић: Нова „бесплатна“ легализација због објеката нових тајкуна


ПОДЕЛИТЕ:

Некадашњи председник општине Параћин и члан председништва Демократске странке, Саша Пауновић изјавио је данас да се најава нове, „још бесплатније“ легализације незаконито подигнутих објеката може тумачити једино као помоћ тајкунима и онима који су нелегално стечен новац улагали у некретнине подизане без грађевинске дозволе и као још један шамар државе онима који су градили поштујући закон.

Наиме, легализација је већ практично бесплатна за легализацију стамбених објеката "обичних" грађана и по постојећим законским решењима. То значи да најављеним изменама закона о легализацији сем бесправнх градитеља нових квадрата за тржиште и пословних објеката у Београду, на Копаонику и сличним дестинацијама, нико други ништа неће добити. Посебно ће на штети бити сви који су градили поштујући закон и плаћајући допринос за изградњу.

Оправдање за доношење новог закона које је у јавност изнео председник Србије Александар Вучић, да ће се новом легализацијом повећати наплата пореза на имовину је такође бесмислена, јер се већ деценијама порез на имовину плаћа и на нелегалне објекте који су у употреби.

"Порез се до сад плаћао и на нелегално саграђене објекте, тако да најављене измене закона, које се доносе у великој журби и без јавне расправе, ништа неће променити. Ништа ново неће добити ни грађани који су без грађевинске дозволе градили куће за своје породице, јер су они и до сад могли у поједностављеној процедури да реше питање легализације. Најављене измене закона уз ’бесплатну легаизацију’ за све, погодују само тајкунима и другима који имају проблем са вишком нелегално саграђених некретнина и мањком доказа о легалности прихода из којих су ти објекти грађени,” закључује Саша Пауновић.

После девет година искуства са садашњом влашћу, нема никакве сумње да то није случајност и да је најављена општа „бесплатна“ легализација још један "дил" садашње власти са најбогатијим људима у земљи, а на штету државе и свих осталих грађана.

“Нисам против легализације објеката који су безбедни за употребу на локацијама које нису сметња у урбанистичком смислу. Али свака ’бесплатна’ легализација објеката грађених за тржиште и пословних објеката је чист криминал и корупција. Поново они који су градили са дозволама и плаћали допринос за изградњу бивају губитници, још ће им бесправни градитељи бити нелојални конкуренти на тржишту, уз помоћ државе. Легализујте, али свако ко је градио за тржиште и за пословне потребе нека плати пуну цену,“ поручио је Саша Пауновић.

 Информативна служба ДС

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ