lat

Пешић: Вучићев режим већ 9 година осиромашује и понижава раднике


ПОДЕЛИТЕ:

„Празник рада ове 2021. радници у Србији дочекују са помешаним осећањима муке и стида. Са једне стране, мука им је јер су им џепови празни после поскупљења готово свега од јестивог уља и горива до одржавања текућег рачуна у банци, струје и РТС претплате. Стиде се јер својој породици не могу да приуште достојанствен живот упркос томе што раде прековремено, често и по два посла, и не могу деци да објасне да је златно доба некоме другоме,“ изјавио је Владимир Пешић, председник Ресорног одбора Демократске странке за социјалну политику, рад, запошљавање и борачка питања.

Ове године се са празником рада преклапају васкршњи празници, као симбол буђења радничког покрета и рађања наде да ће радник у Србији поново бити достојанствен, да неће бити приморан да ради у сменама и за празнике, да брине да ли ће бити пријављен или ће морати да „ради на црно“ и да пристане да буде плаћен далеко мање него што његов рад вреди.

„Демократска странка сматра да је недопустиво да се радници у Србији рекламирају као 'јефтина радна снага' и да је неодржив концепт да запослени у Србији буде уједно и најскупљи и најјефтинији радник у Европи. Најјефтинији за послодавца који је добро 'подмазан' за његово запошљавање и ослобођен примене чак и најосновнијих радноправних прописа, а најскупљи за државу која из буџета издваја баснословне субвенције које никаквом економском чаролијом не могу да јој се исплате,“ изјавио је Владимир Пешић и још једном указао на то да је ДС, како идеолошки, тако и на терену, увек уз раднике.

Управо зато, у тренутку преузимања власти и промене система, Демократска странка ће у првом реду тежити да се избори за права радника, будући да та права сматра основом одрживости целокупног друштва од пензијског система и здравства, преко школства до управе и услужних делатности.

„Промена система подразумева ревитализацију онога што је одлазећи режим Александра Вучића у последњих девет година темељно урушавао. Примарно је оснаживање синдиката као партнера и контролног фактора како послодаваца, тако и извршне власти, а потом враћање достојанства инспекцији рада, пооштравање санкција за несавесне послодавце и унапређење рада прекршајних судова,“ закључио је Владимир Пешић.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ