lat

Пет минута с Татјаном Манојловић


ПОДЕЛИТЕ:

Потпредседница Демократске странке Татјана Манојловић каже да би учешће опозиције на предстојећим изборима било бесмислено уколико се не обезбеде гаранције да ће изборни услови бити једнаки за све учеснике. Манојловић за Нови магазин оцењује да би на председничким изборима опозиција требало да наступи с једним заједничким кандидатом, док за парламентарне изборе оставља могућност изласка у више колона. Она верује да већина бирача у Београду жели смену актуелне власти.

Да ли и на који начин Демократска странка може да поврати углед и популарност који је некада имала?

-Подршка коју међу бирачима има Демократска странка (ДС) у овом тренутку није на тако ниском нивоу како то представља режимска пропаганда. Улажемо напоре да ревитализујемо странку, формирали смо нове локалне одборе, учланили више стотина људи, отворили простор за рад новим, махом млађим људима. Минималан простор који имамо у медијима искористили смо да отворимо важна питања попут изборних услова, корупције у власти, неразјашњење смрти Владимира Цвијана... Очекујемо да наша залагања буду препозната као доказ искрене бриге о општем добру и интересима грађана.

Да ли ће и под којим условима Демократска странка учествовати на предстојећим изборима?

-Кључни услов је да имамо слободне и поштене изборе. Није много, а није ни неоствариво ако будемо доследни у залагању за такве изборе и упорни у отпору лажним и унапред намештеним изборима. Ми смо бојкотовали претходне изборе и било би бесмислено да на следећим изборима учествујемо, ако је све остало исто к'о и лани, или је у појединим сегментима изборног процеса стање још горе.

Ако власт испуни захтеве опозиције који би гарантовали поштене и фер изборе, како би опозиција требало да се појави на тим изборима у једној или више колона?

-Све срећне демократије личе једна на другу, а свака несрећна аутократија је несрећна на свој начин. Не постоје универзални рецепти за обарање аутократских режима и промену политичког система у једној земљи. Тако је и са бројем колона. Власт у Србији је 2000. промењена тако што је опозиција направила заједнички фронт. У Црној Гори је опозиција лане наступала у три "колоне" и тако успела да освоји већину у парламенту. Зато одговор ДС-а на питање са колико изборних листи треба да наступи опозиција у Србији 2022. године гласи: Са онолико колико је неопходно да би се постигао најјачи синергијски ефекат и остварио најбољи резултат, односно обезбедила ненапредњачка већина у Скупштини Србије.

Како ће се опозиција супротставити Александру Вучићу на председничким изборима?

-У општој какофонији која влада у нашој политичкој јавности, чини ми се да једино нема спора управо о томе да је „невучићевој“ Србији потребан један, заједнички, председнички кандидат. До сад нисам чула никог релевантног, разумног и добронамерног ко мисли да би опозиција на тим изборима требало да има више кандидата. При том под опозицијом не подразумевам само опозиционе политичке партије, већ све који не подржавају садашњи режим.

На чему се заснива оптимизам већине опозиционих политичара да ће актуелна власт сигурно изгубити изборе у Београду?

-У Београду је већина грађана, или против режима Александра Вучића, или није за режим Александра Вучића. Намерно кажем баш тако, јер не би било тачно рећи ни да је већина за опозицију, ни да је већина против садашње власти. Судећи по предизборној кампањи коју већ увелико води, режим је тога свестан и зато чини све да се та већина не појави на биралиштима, односно да не дође до приближавања и спајања те две велике групе грађана којих несумњиво има више него оних који ће гласати за садашњу власт.

Како видите борбу против организованог криминала, заправо, зашто се у оптужници против криминалне групе Вељка Беливука не истиче спрега с највишим представницима власти?

-Група Вељка Беливука је формирана у време садашње власти и успела се на врх пирамиде моћи на стадиону Партизана и на улици захваљујући управо томе што је била интегрални део садашње власти. Како је то недавно приметио председник ДС-а Зоран Лутовац, у време претходне власти, тај Беливук чак није ни навијао за Партизан. Сва та силна галама и дрека, сви ти "спинови" и подметања, све те досетке и фотомонтаже, све то што сада ради и говори ова власт - све је у циљу да се истина о Беливуковој групи сакрије од грађана.

Да ли ће успети у томе?

-На жалост владајућег режима, тај циљ је неостварив. У многим местима, од Београда, Новог Пазара, до Владимираца, остављени су и докази и трагови како су ти људи радили по налогу власти. Зато из те оптужнице и званичне истраге нећемо сазнати зашто је пукла Беливукова веза с владајућим режимом. Према сведочењу министра одбране, а донедавно министра полиције, ствари су кренуле по злу за садашњу власт када им је амерички ФБИ доставио податке о Беливуковој групи. Да парафразирам реплику из познате телевизијске серије, свега овога не би било да ФБИ није "отишао" у полицију.

Активни сте у еколошким акцијама, како коментаришете упорност власти да по сваку цену одобри експлоатацију литијума?

-Велики је новац у игри и сигурно је да ни страни инвеститор ни корумпирана власт неће лако и брзо одустати од могућности лаке и добре зараде.

Како оцењујете Информативни програм РТС-а у последњих десетак година? Шта Вам највише засмета када гледате Дневник РТС-а?

-Информативни програм РТС-а никада није успео да се ослободи бремена комунистичке прошлости И до трансформације у јавни медијски сервис грађана није дошло у сегменту информативе - управо из тог разлога. Други Дневник је стуб ауторитарног режима, који даје фризирану слику стварности, са недовољно или ни мало критичких садржаја, а са огромним утицајем на креирање јавног мњења. Све док информативни програм РТС не буде пружао објективне, правовремене и целовите садржаје, не можемо говорити о нормалним условима за формирање ставова бирачког тела и фер, демократским условима за одржавање избора.

Ви сте дугогодишњи новинар, да ли у РТС-у имате проблема због страначког ангажовања?

-Не, игноришу ме. Бавим се документарном репортажом, емисије које припремам емитују се у сегментима програма са клизном програмском шемом, самим тим – мање видљиве.

Често сте на Косову и Метохији, како бисте оценили однос Приштине и Београда према српском народу у покрајини?

- Ова власт и не покушава да реши косовски проблем, већ се тај проблем злоупотребљава за очување власти и јачање култа личности врховног вође. Погрешни су мотиви с којим се власт упушта у покушаје решавања проблема, па су погрешни и резултати. Оно што сада имамо је заправо пузајућа независност која, изгледа, одговара властима и у Београду и у Приштини, па и међународној заједници. Једино не одговара српском народу. Ми не знамо о чему се преговара у Бриселу, шта предлаже наша страна, за шта се залаже, на шта је пристала. Вучић сам води преговоре и нити кога извештава, нити се с било ким консултује. Кад преговара о Косову, он нам прича како су му понудили девет

Информативна служба ДС

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ