lat

Предлог мера Кризног савета ДС-а заштите од коронавируса за особе са инвалидитетом


ПОДЕЛИТЕ:

Особе са инвалидитетом у редовним друштвеним приликама представљају једну од најугроженијих и најрањивијих друштвених група. У ситуацији проглашене пандемије вируса Covid 19 од стране Светске здравствене организације и проглашене епидемије у Републици Србији, неопходно је информације о мерама заштите и поступања прилагодити и учинити доступним за особе са инвалидитетом.

Имајући у виду да по проценама у Србији живи око 800.000 особа са инвалидитетом потребно је урадити следеће:

- Све кампање јавног информисања, информације и упутства надлежних институција омогућити и на знаковном језику, како у време редовних информативних емисија (нпр. Дневник РТС у 19.30) тако и у периоду свих ванредних обраћања и саопштења. То подразумева и омогућавање приступачног формата дигиталних технологија, титловање, релеј сервисе и смс поруке.

- У оквиру мера доставе основних животних намирница, лекова и средстава за дезинфекцију и заштиту (маске, рукавице) ОСИ издвојити као приоритетне као што су то лица старија од 65 година.

- Омогућити логистичку подршку удружењима у смислу обезбеђивања довољног броја волонтера који нису особе са инвалидитетом.

- Издавање дозвола о кретању после 20h персоналним асистентима ангажованим у вези са негом ОСИ.

- У сарадњи са удружењима омогућити издавање одговарајућих потврда персоналним асистентима или другим лицима ангажованим око особа са инвалидитетом, које би користили у апотекама и прехрамбеним радњама због немогућности стварања залиха или недостатка материјалних средстава да плате трошкове кућне доставе.

- Предузети све додатне мере опреза и заштите особа са инвалидитетом које су на институционалном смештају, посебно имајући у виду респираторну осетљивост код одређених облика инвалидности (неуромишићних болести, итд).

- За родитеље особа са инвалидитетом, без обзира на узраст, омогућити рад од куће односно накнаду зараде у пуном износу који иначе остварује.

- У сарадњи са удружењима а у зависности од врсте инвалидитета омогућити приступачне сервисе за психо-социјалну подршку особа са инвалидитетом.

- Конципирати кампање јавног информисања на начин да јасно истакну степен угрожености ОСИ као што је то урађено са лицима старијим од 65 година.

- Омогућити исплату свих материјалних давања на кућну адресу.

Кризни савет Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ