lat

Радници Фијата уцењени - или ће да се селе из Србије или ће да остану без посла


ПОДЕЛИТЕ:

Градски одбор Демократске странке у Kрагујевцу исказује пуну солидарност са радницима компаније Фиат аутомобили Србија (ФАС), који су почетком недеље, од руководства, добили обавештење, које није понуда већ најобичнија уцена: уколико се не пријаве за рад у иностранству, у „Фијатовим“ фабрикама у Словачкој, Пољској, Италији и Немачкој добиће отказ и бити проглашени технолошким вишком.

Сматрамо да су оваквим потезом руководства ФАС-а, поново пале маске и опет срушена Потемкинова села која Вучић гради по Србији. Наиме, пре само неколико дана, учинило се да је коначно стигла добра вест за све Kрагујевчане, посебно за запослене у ФАС. Председник Србије је најавио нов модел аутомобила и више посла у фабрици, а када су угашене камере режимских пропагандних гласила уследио је „хладан туш“ за запослене: обавештење да већина, практично, остаје без посла. Довођење овако великог броја радника пред свршен чин, по принципу „узми или остави“, уз достављање обавештења које је у потпуности незаконито и у супротности са важећим прописима Републике Србије, а којима су јасно прописани услови које послодавац мора да испуни да би упутио запослене на рад у иностранство, права су слика политике актуелног режима и односа према радницима, али и према владавини права. Оно не само да је незаконито већ је и по свом садржају неморално.

Посебно указујемо на то да у уговорима радника крагујевачког Фијата не постоји одредба која предвиђа да запосленом који одбије рад у иностранству следи отказ, као и да за утврђивање технолошког вишка постоји јасна процедура прописана Законом о раду, па обавештење пословодства ФАС-а није само незаконито, већ и неморално, јер запослене раднике третира на недостојан начин, који није примерен једној европској држави у 21 веку.

Додатно је узнемирујућа чињеница да највећи број запослених који су погођени овом одлуком руководства ФАС-а јесу млади људи, који би морали бити у посебном фокусу сваке власти и предмет нарочите заштите и помоћи, а не третирани као некакав „вишак“ и „оптерећење“ за буџет, којег се најбоље ослободити тако што ће бити „отерани“ ван ове земље.

Демократска странка, као социјалдемократска организација, којој су права радника један од приоритета у деловању, пружа пуну подршку радницима Фијата у њиховој борби, протестима и данашњој блокади. и ставља на располагање све своје стручне, професионалне и политичке капацитете. Наш правни тим на располагању је свим радницима крагујевачког Фијата а одбор сервис за све што је радницима неопходно у овој борби за очување својих права и личну егзистенцију.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ