lat

Ракић: Протести су место где се укрштају грађанско и политичко и сви смо на истом задатку


ПОДЕЛИТЕ:

Нема реформи и нема суштинских промена у једној земљи без учешћа политичких странака. Политичке странке, и удружења грађана, и покрети, и синдикати и појединци, сви ми смо на заједничком задатку.

“Сви ми желимо да живимо у здравој, уређеној и безбедној држави и само су нам методе различите. Организације цивилног друштва раде веома важан посао, оне генеришу експертско знање. Њихове експертизе и стручно мишљење нама у политичким странкама пуно значи. Често радимо заједно и заједно покушавамо да дођемо до најбољих политика, а Српска напредна странка се кроз своје медије служи спином како би дезинформисала, посвађала и поделила грађане. Покушавају да направе поделу на грађанско и политичко, а грађанско и политичко су попут плетенице – имају своје стазе, али се и укрштају. Протести су места где се укрштамо. Протести ће имати ефекта ако нас буде пуно, ако покажемо солидарност. Да се окупимо око заједничког циља. То ће довести до масовности. Заједнички противник је аутократски режим који је разорио институције, уништио друштво и не можемо да идемо напред јер нас кочи што закон не важи за свакога,“ изјавила је потпредседница Демократске странке Драгана Ракић гостујући у емисији Отворени студио на Kаналу 9.

Драгана Ракић је потврдила да и Демократску странку и друге опозиционе странке воде искусни политичари који политику не своде на личне односе, и да су свесни драматичности тренутка у ком се налазимо. Kао најбољи пример навела је то што кризни штаб ниједног тренутка није имао контролу над епидемијом и то што је служио као алатка којом је Вучић пумпао свој рејтинг, а што је резултирало тим да на данашњи дан Србија буде прва у Европи, а друга у свету по броју заражених на милион становника. „Ми државу немамо. У овој држави један човек о свему одлучује и све је у функцији пумпања његовог рејтинга. Поражавајућа је чињеница да је Александар Вучић спреман да жртвује животе и здравље грађана ове земље само да би се одржао на власти. Јавно мњење диктира да ли хоће или неће бити мера.“ Навела је да је од почетка пандемије РО ДС за здравство апеловао на грађане да се чувају, вакцинишу, предлагао је мере, кроз саопштења која нажалост због затворености медија нису могла да допру до великог броја грађана, док са друге стране ова власт не би прихватила ни најбоље могуће решење само зато што оно долази од опозиције.

На питање о учешћу на изборима Ракић је изјавила да да се Демократска странка паралелно припрема и за учешће на изборима и за побуну: „Kада су грађанима ускраћена њихова права потпуно је легитимно да искажете бунт и непристајање да у властитој држави будете грађанин другог реда.“

Да Европа будно прати и она одлично зна шта се овде дешава, став је потпредседнице демократа. То показују и бројна документа која је издала Европска комисија, али и удружења као што су Репортери без граница, Фридом Хаус и многа друга, и по којима Србија на жалост клизи ка дну лествице и већ је сада сврстана у категорију хибридних друштава. Где је сва власт сконцентрисана у рукама једног човека што је неприхватљиво за државу чије је гласвно стратешко опредељење ЕУ. Ова влада за две године није отворила ни једно поглавље. Ми не да не напредујемо, него смо се вратили корак уназад, немамо чак ни шефа преговарачког тима. То вам говори колико је овој власти стало до европских вредности. А те вредности су слобода говора, независно судство, независни медији... Ништа од тога немамо.

Осврнувши се на долазак Ангеле Меркел, Драгана Ракић је подсетила да су за две недеље избори у Немачкој и да партија којој Меркел припада, ЦДУ, не стоји најбоље и да бележи стални пад док највиши рејтинг имају Социјалдемократе, којима је од свег срца пожелела што бољи резултат, и додала да верује да ће однос нове владе према Србији бити далеко праведнији, односно да ће Немачкој и ЕУ бити важна демократизација српског друштва, као и да ће помоћи да грађани Србије уживају у истим вредностима као и грађани држава ЕУ, тј у благодетима демократије.

Драгана Ракић сматра да је јасно да је Ангела Меркел у Србију дошла пре свега да заштити интересе Немачке, да њен посао и јесте да штити интересе своје земље, и да би и нашим политичарима требало на првом месту да буде рад за опште добро свог народа.

„Ми данас нажалост немамо црвених линија у политици. Верујем да је Александар Вучић рекао да пристаје на све. Он се понаша као уцењен човек који пристаје на све, који распродаје национална добра Србије, који обећава, потписује, разговара, преговара са неким људима у свету, а да ми не знамо шта. То не знају чак ни људи из његове странке. Сигурна сам да нико у Србији не зна шта је он разговарао и испреговарао за Kосово,“ потврдила је Драгана Ракић.

По питању 15. септембра, као празника, и додатном изазивању подела међу грађанима, Ракић је изјавила да је све урађено у склопу предизборне кампање Александра Вучића и како би се маскирала суштина, а суштина је да криминалци и криминална власт пљачкају грађане Србије. „Махање заставама никада нам није донело ништа добро и све што је пратило обележавање празника представљало је скрнављење веома важног датума,“ закључила је Драгана Ракић.

На питање о заставама и догађајима у Новом Саду Ракић је одговорила подршком Брајану Брковићу, активисти ССП, и додала Демократска странка одмах одреаговала и пружила подршку том младом човеку. Подсетила је и на напад и пребијање Дејана Багарића, активисте Демократске странке, у кампусу Новом Саду што је оценила као недопустиво. „Kривац за ово насиље је врх власти јер уз врха власти се стално емитује насиље, говор мржње, које се онда мултипликује, иде ка становништву и резултира оваквим појавама. Данас смо толико подељени јер СНС у свима нама који нисмо њени чланови види непријатеље, не види политичке противнике већ непријатеље које треба оставити без посла, које кроз таблоиде треба уништити, уништити им породице и професионалне каријере зато што се плаше дијалога и другачијег мишљења, а ја се радујем,“ поручила је потпредседница демократа.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ