lat

Реакција Ане Брнабић на извештај Европске комисије права слика СНС власти


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка осуђује неодлучност власти у Србији да прихвати објективне оцене о властитој неспособности, недемократичности и неефикасности које су наведене у најновијем Извештају Европске комисије.

Више година за редом Европска комисија оцењује да нема напретка у остваривању права на слободу изражавања, медијском плурализму, да не постоје услови за дијалог у највишем законодавном телу и да нема помака у успостављању владавине права. Председница Владе је својим коментарима доказала да или не зна ШТА је Извештај или се прави да не зна, што је једнако лоше и брука је за Србију. Користећи само пропагандни речник отклонила је сваку евентуалну запитаност да ли је и колико Извештај тачан. Површност сагледавања, паушалност у оценама, одуство самокритике и тенденциозно квалификовање много пута виђено и испробано на митингашким наступима примењено и јуче, доказује да је ова власт искрена само у свом антиевропском наративу.

Власт у Србији не разуме концепт демократије, а сва сарадња са ЕУ одвија се нерадо, аљкаво и без јасног знања о томе каква је природа обавеза међусобно преузетих између ЕУ и Србије. Штета коју тиме праве Србији, држећи је заробљеном у лимбу пропаганде је заједничка и велика. И ЕУ својим извештајем то и неувијено каже. Критика је за одговорне оријентир и коректив, за неодговорне празно слово, необавезна препорука.

Политички критеријуми обухватају рад скупштине и констатује се потпуно одсуство дијалога, злоупотребу процедуре, непостојање надзора над радом Владе и самовоља већине која саму себе опструише. Констатован је и бојкот, који ЕУ никада не подржава, инсистирајући на дијалогу, међутим у условима опструирања дебате урушава се сама срж и садржај парламентаризма. Одговорност за то Комисија приписује владајућој коалицији која је онемогућила скупштинску дебату, а самим тим и контролу извршне власти.

Председница Владе не сме све грађане и грађанке држати као таоце у заробљеној држави, ако недвосмислено и документовано указивање да у Србији нема медијских слобода, да скупштинска већина онемогућава дијалог, да судство трпи притисак моћника и да се успоравају европске интеграције код ње изазивају смех, код нас се ствара оправдана сумња да за актуелну власт Европа није избор и трајни оријентир.

Извештај Европске комисије је права слика стања у Србији а, на жалост, реакција Ане Брнабић је права слика СНС власти.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ