lat

Тридесет година Демократске омладине


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска омладина данас прославља свој тридесети рођендан. 

Иза нас је 30 година борбе за демократију, поштовање човека, његовог достојанства, права и слободе, борбе за истину, наду и осмех. Борили смо се за бољи живот младих, ученика и ученица, студената и студенткиња и младих радника и радница. Једнакост, праведност и слобода се за нас не подразумевају. Слободе које смо тада освајали, свакодневно бранимо. Вредности на којима смо настали, данас чувамо.

Иза нас су и порази, године велике борбе, године искушења, успона и падова. Из те борбе смо пуно научили, највише на сопственим грешкама, али од борбе за европске вредности, слободну и праведну Србију нисмо одустали.

Од самог основања, 12. маја 1990. у позоришту „Душко Радовић“, активни смо у свим грађанским и студентским протестима против режима који су газили нашу слободу и ограничавали наша права. Деведесетих смо слушали „Теразијски дневник“ и уз звуке ЕКВ-а веровали да је ово „Земља за нас“ и да се вреди борити. Код Теразијске чесме 1991. стајали смо пред тенковима, певали „Химну мира“ и са другим студентима и студенткињама приморали владу на уступке опозицији. Учествовали смо у свим студентским протестима као и митинзима коалиције „Заједно“, касније Савеза за промене и коначно Демократске опозиције Србије. Заузимамо јасан став „Београд је свет“ – нема предаје! У оснивању и вођењу студентског покрета „Отпор“ имали смо једну од водећих улога.

Ритам бубњева, звук пиштаљки и храброст да увек будемо ти који ће се борити за правду, не напуштају нас ни после победе 5. октобра 2000.

Без страха устајемо и данас против самовлашћа, претњи, застрашивања, хапшења и пребијања у протестима „Против диктатуре“ и „1 од 5 милиона“. Слушамо исту музику и корачамо истим улицама као они пре нас, и даље истрајни у борби, решени да довршимо започето, али свесни грешака и пропуштених прилика.

Демократска омладина се не боји онога што долази. Знамо вредности на којима смо настали, ставове које бранимо, слободе за које се боримо и знамо ко је све уз нас.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ