lat

Војислав Јаношевић: Сурчин је данас гори него онај злогласни из деведесетих


ПОДЕЛИТЕ:

Осећам понос због свега што смо као демократе урадили и то не ограничавам само на Сурчин, а тугу јер је Сурчин данас гори него онај злогласни из деведесетих, јер је мафија буџетски легализована.

Плус корупција. Она више не зарађује свој новац са ризиком и страхом. Страх је остао само грађанима.Више од годину дана Сурчин је био облепљен и ишаран реченицом „Војица лопов“ (са неких зидова се још увек назире), сликао сам их како лепе те плакате и та фотографија је објављена, ношење мајица са том реченицом плаћано је 20 евра дневно, а у центру је такав крупан текст био разапет између две бандере. Ја сам знао да нисам крив, али никога нисам у то убеђивао, јер један пријатељ ми је рекао: “Војо, колико те ја знам ти си поштен, а колико те не знам, то види сам“. Никоме се нисам светио и никога нисам тужио. Већина грађана је била и остала уз мене. И ова пресуда оправдава поверење које ми они деценијама указују, описује своја осећања за Данас Војислав Јаношевић, бивши председник београдске општине Сурчин који је ослобођен оптужби да је злоупотребио службени положај од 2008. до 2011. а у вези са исплатом општинских средстава власницима бесправно подигнутих објеката као помоћ за њихово рушење и уклањање. Оптужби су правоснажно ослобођени и сви чланови општинског већа.

Апелациони суд је утврдио да није доказано да је међу њима постојао договор о планирању и извршењу кривичног дела, нити да је постојала свест да поступају противно инетерсима службе, већ су сматрали да раде на решавању локалних проблема и у интерсу грађана.

Јаношевић је ослобођен и оптужби да је оштетио општински буџет, а једној фирми прибавио имовинску корист склопивши анекс уговора, којим се дупло повећава цена радова на копању тврдих површина. Хапшен је два пута, у фебруару и мају 2013. и у Централном затвору је провео четири и по месеца. Kратко каже да су ти доживљаји и последице тема за себе и да је било тешко.

Без обзира на све, Јаношевић је спреман да ДС, чији је председник општинског одбора и члан Главног одбора, помогне у предстојећој кампањи.

– Спремили смо кампању за проналажење нових људи у политици – наводи он.

*Један сте од многобројних чланова ДС који су после смене власти 2012. ухапшени. Шта мислите да је био мотив за ваше хапшење?

– Побеђивали смо их на изборима. Па и те 2012. Демократска странка је за Сурчин урадила више него ико у историји .Доделила општину, изградила школу, дом здравља, мост, петљу, водовод, гасовод, канализацију, паркове, наутичко село, путеве… Моје лично и породично име, опет због доприноса развоју, повећавају број гласова за Демократску листу. Истраживања показују да је то и данас тако. Такав спој су видели као своје политичко безнађе у Сурчину и преостало им је само насиље као средство. А мотиве смо им препознали, као и у целој Србији, кад смо видели и док данас гледамо шта раде. За орјентацију, наш центар се зове “Трг Зорана Ђинђића”, а једна улица “Петог октобра”.

*Отворено сте за нападе на вас 2012. кривили Љубишу Буху Чумета. Зашто вас је Буха нападао и како је то чино? Да ли сте се плашили?

– Усликан је као “извођач радова”, а за мотиве или налогодавце можете питати њега. Личне разлоге не налазим. Иначе око страха мислим да сам само нормалан.

*Kако су напредњаци реаговали на те нападе?

– Нису слали комуналну инспекцију да скида увредљиве транспаренте и плакате. Ангажовали су адвоката који је по цени од 100 евра по комаду исфабриковао 100 пријава против мене. Десет пута дневно су звали полицијског инспектора и урлали :”Хапси Јаношевића, хапси Јаношевића”. СПС је као нова (додуше прилично коришћена) љубавница СНС-а држао полицију и заједно су били логистика свих напада на мене.

*Шта сада мислите о Александру Шапићу, који је као председник Градског одбора за вас и ваше колеге тражио од тада министра полиције Ивице Дачића заштиту?

– Дачић је преко задржао полицију која је под опремом кренула тог 25. маја 2012. да штити демократску скупштину, а кад смо га касније позвали као министра полиције поручио је:”Нећу да долазим, тамо су сви криминалци”. Kао да криминал није у надлежности његовог министарства. Шапићу не дугујемо ништа јер и не знамо за његов покушај заштите нити је заштите било. Поновићу туђе речи: ”Демократска странка се није делила, од ње се само отпадало.”

*Kаква је ситуација данас у Сурчину?

– Kриминал је огољен као и Вучићев, механизми су уходани, рекетира се дивља градња, одузима се део зараде и од фантомских малих пројеката, челници од плате зидају стамбене зграде, понизност према врху СНС-а и одбојност према становништву, пропуштање шанси и наношење штете. Без иницијативе и друштвене храбрости, без визије и комуникације са грађанима, оваква Општина постоји само за потребе насилног узимања гласова становништва.

*Kако гледате на то што надлежни органи не реагују на Пандорине паире и министра Синушу Малог у њим?

– Личи да су он и Вучић међусобно уцењени, само што још не говоре тим језиком. Савамала и докторат са једне, а станови и Београд на води са друге стране. Kоалиција на власти је пуна таквих односа и сигурно ће експлодирати. За Србију ће то бити веома користан прасак. Иначе погледајмо како је мало потребно за оставку у демократским друштвима. У Србији власник скупштинске већине власник је и наших живота. Он нам у лице набраја имена “која не да“, а са којима се “не слаже“. Ови које не да управљају њиме и сами бирају кад ће који део буџета да користе. Он то само као спикер објављује. Ови други су ходајуће мете.

*Kако победити СНС на локалу?

– На београђанима је у априлу велика одговорност за бољи живот грађана Србије. Својим аферама СНС производи добре прилоге за нашу кампању, али мора доћи до привременог јединства опозиције. Та победа ће нам бити охрабрење на превременим локалним изборима.


Интервју објављен у дневном листу ДАНАС

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ