lat

"Здравствени систем пао на испиту организовања борбе против короне"


ПОДЕЛИТЕ:

Нисмо заборавили апсурдне и бедне реакције разних руководилаца, посебно у почетку епидемије, да не причамо о односу према Синдикату лекара и фармацеута и већ чувеној изјави министра здравља - одмакните се од здравства! Зашто? Мама му га оставила, па је његово? Наравно, није здравство ни власништво Демократске странке, већ народа Србије, а ми и те како припадамо том народу, и никакав министар нам то неће одузети, нити ће нас "одмакнути". За промену, нека се он лично "одмакне". Не верујем да ће здравство пропасти због тога - каже у интервјуу за Директно.рс, прим. др Миро Чаваљуга, председник Ресорног одбора Демократске странке за здравство.

У интервјуу за наш портал Чаваљуга је говорио о актуелној здравственој ситуацији у Србији, процесу вакцинације и разлозима зашто и даље велик број грађана избегава да се вакцинише, али и о нелогичностима и статистици, одговорности Кризног штаба и здравствених ауторитета уопште и плановима како ресорног одбора на чијем је челу, тако и целе Демократске странке.

Стиче се утисак да је тема епидемије коронавируса, али и тема рада целокупног здравственог система, појавом најновијих афера помало гурнута у страну? Делите ли такво мишљење?

- Утисак није тачан, мада стална појава афера, као начина живота у коме смо већ дуго времена, повремено засени неке важне теме. Најновији догађаји, по свом карактеру, неки су од најгорих који су нам се уопште догодили, али су они само парадигма оног у чему иначе живимо. Нажалост. Међутим, епидемија је ту, нигде није отишла, и не сме да се занемарује.

Каква је, по Вашем мишљењу, општа ситуација везана за епидемију, у овом тренутку?

- Општа ситуација је у тренду благог побољшања стања. Ништа епохално, али судећи по бројевима новозаражених и преминулих, ситуација се полако, али константно помало побољшава. Надам се да су бројеви тачни и благовремено изнети. За сада не сумњам у те бројеве, јер не видим посебне разлоге да нису тачни, нити имам икакве доказе за тако нешто. Да закључим: постепено, благо побољшање стања.

Зашто сте посебно апострофирали тачност података?

- Одговор је врло једноставан. У не тако давној прошлости смо имали ситуацију у којој се јасно видело (али и било доказано) да се изнетим бројкама није могло веровати. Чак су и припадници тзв. Кризног штаба признавали да је ту било "извесних проблема".

Када већ говоримо о подацима, како коментаришете податке са којима је Републички завод за статистику изашао у јавност да је проценат преминулих грађана Србије у периоду јануар-март ове године већи за скоро 30 одсто у односу на проценат у периоду од јануара до марта прошле године?

- Републички завод за статистику је, због својих "иновативних" метода прављења разних статистика, институција врло чудних особина. Но, да јој поверујемо овај пут. Цифра од 30 одсто повећања смртности говори не само о преминулим од короне, него и оболелим од других болести, који нису адекватно или нису никако третирани, а то јесте једно од кључних питања за здравствене власти: шта су уопште радили на том плану? По мени, врло мало, готово ништа

Како вам изгледа ситуација с вакцинацијом?

- Већ сам говорио о томе и раније. Иако је за грађане Србије набављен довољан број различитих вакцина, па су грађани имали прилику чак и да бирају коју вакцину желе да приме, на основу изнетих чињеница (опет бројке), општа ситуација на пољу вакцинације против Ковид-19 вируса није задовољавајућа. Једноставно, још смо далеко од цифре од 70 процената ревакцинисаних становника, што би нам омогућило релативно нормалан живот, којег смо готово заборавили.

Због чега је недовољан одзив на вакцинацију?

- Постоје различити разлози за тако нешто. Пре свега, званична промоција вакцинације у државним медијима је, као кампања, почела касно, за разлику од неких других кампања, које стартују промптно. Велики број потпуно нејасних ликова у медијима и друштвеним мрежама и даље несметано прича тоталне бесмислице (увек са елементима светских завера свих врста), и слуђује грађане. На моју велику жалост, у то су укључени поједини припадници моје професије, и то не само она "позната" ТВ лица. Неки су ишли толико далеко да су своје пацијенте звали телефоном да им препоруче да се не вакцинишу. На моју још већу жалост, струковна лекарска организација (комора) ништа није учинила да такве, потпуно немедицинске активности, адекватно и јавно санкционише.

Знате, сви смо ми студирали медицину по истим програмима, и сви знамо каква је благодет вакцинација. Говорити против ње јесте знак да нисте савладали градиво и да не можете да се бавите медицином, без обзира на титулу коју имате. И не – то није слобода говора. Заклањати се иза сопствене титуле и дезинформисати јавност, није никаква слобода говора, већ нешто сасвим друго. Оно што треба санкционисати. За то треба да одговарају и они који треба да такве лекаре позову на одговорност. У противном: чему такви органи уопште служе?

У Србији је прилично јак антиваксерски покрет?

- Уморио сам се од објашњавања колико је важна вакцинација. Прихватам и поштујем слободу избора за сваког појединца, али све има своје границе. Антиваксери су одговорни, или ће то бити, за заразу оних који објективно не могу да се вакцинишу и оних који, иако вакцинисани, нису у стању да створе имунитет. То је њихов став према другима, и није коректан, у најмању руку.

Шта је са здравственим ауторитетима?

- О њима сам говорио често и много. Признајем да је набавка вакцина једна добра и велика ствар, мада мислим да је то пре урадила држава, а не здравствени систем као такав, па њему (руководиоцима тог система) за то и не одајем признање. Једноставно, пали су на испиту ефикасног и благовременог организовања система за борбу против епидемије. Сваку важнију одлуку су доносили са закашњењем и након бројних критика (рачунајући и наше). Чињеница да су и у другим земљама здравствени ауторитети "лутали" у тој борби ме не занима. То нека решавају они, а ми овде имамо своју земљу и свој здравствени систем, који је, не претерано давно, био многима за узор.

А тзв. медицински део Кризног штаба?

- О тој фикус групи сам и раније говорио. Требало је да раде тако што би, на основу научних сазнања и података са терена, препоручивали јасне мере, не обазирући се на ставове власти. То је требало да чине јасно и јавно, а онда нека власти преузму одговорност (због те одговорности и јесу власт) уколико одлуче да те мере не примене. Овако су правили труле компромисе; мере су биле нејасне и недоречене, а трајање епидемије (и све што уз то иде) непотребно је продужено. Поновићу: борба против епидемије нигде и никада није била бесплатна, а цена се, без обзира на све, мора платити. Руковођење том борбом на добар начин значи и да се та цена што више умањи.

Да ли је због тих компромиса о којима говорите Србија друга на свету по броју медицинских радника који су током последњих пет година отишли у Немачку?

- Нисам лично упознат са чињеницом колико је здравствених радника у Србији отишло у Немачку, од којих неки и у доба епидемије. Једно је сигурно: нису отишли само због бедних плата, иако је то једна од најважнијих ствари. За остале разлоге треба да одговарају они који руководе здравственим системом. Нисмо заборавили апсурдне и бедне реакције разних руководилаца, посебно у почетку епидемије, да не причамо о односу према Синдикату лекара и фармацеута и већ чувеној изјави министра здравља - одмакните се од здравства! Зашто? Мама му га оставила, па је његово? Наравно, није здравство ни власништво Демократске странке, већ народа Србије, а ми и те како припадамо том народу, и никакав министар нам то неће одузети, нити ће нас "одмакнути". За промену, нека се он лично "одмакне". Не верујем да ће здравство пропасти због тога.

Да ли Демократска странка има идеју шта би учинила након "дана Д", тј. промене власти, за реформу здравственог система?

- Демократска странка нема само идеје о томе, Демократска странка има већ израђен читав програм по којем ће то урадити. Услов за то је, наравно, промена власти. На програму којег ћемо представити када за то дође време, радили су врло озбиљни и стручни људи. Нико од њих не припада садашњем здравственом естаблишменту. Укључено је све: од реформе здравственог образовања свих нивоа, до организације установа и њихове мреже. Наравно, посебан акценат је стављен на избор руководилаца у будућем здравству. Много тога неадекватног у овој епидемији је учињено из разлога некомпетентности баш руководилаца у систему здравства.

Извор: Директно

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ