lat

Зоран Лутовац: Јачи Савез, јачи и ДС


ПОДЕЛИТЕ:

Ауторски текст Зорана Лутовца за НИН

Демократска странка у Савезу за Србију неће изгубити идентитет

Није власт од ДС-а преузела европску политику, она говори о европским вредностима, а спроводи антиевропску праксу. Таквом политиком нећемо ући у ЕУ, али ће наши грађани отићи у ЕУ. Нису у Савезу сви за ЕУ, али смо сви за вредности без којих се не може у ЕУ

Има мишљења да је Савез за Србију десничарски и да ДС-у није место у њему. Та мишљења су, заправо, бојазан да ће ДС изгубити идентитет унутар Савеза. Ни једно ни друго није тачно. Нити је Савез десничарски, нити ће ДС изгубити идентитет унутар Савеза. Напротив. Савез је нужан облик организовања политички одговорних чинилаца који су спремни да своје идеологије и програме подреде универзалном општем циљу: нормализацији свакодневног и политичког живота у Србији.

Изгубиће сврху постојања, смисао деловања сви који буду тврдоглаво инсистирали на посебностима. Инсистирањем на разликама у дубокој сенци испод цензуса. То је перспективна обмана из које неки одбијају, а неки нису у стању да изађу.

ДС као један од оснивача Савеза уважава две битне координате у политичком деловању: тренутак и околности. Јачање Савеза и ДС-а су комплементарни процеси који подстичу један други: што Савез буде јачи, биће јачи и ДС, што ДС буде јачи, биће јачи и Савез за Србију. Ниједна од 30 тачака програмских циљева не доводи у питање идентитет и програм Демократске странке. Нити њену европску оријентацију, нити њену програмску посебност.

Неки кажу да су нам напредњаци преотели политику и да ми због тога не треба да напуштамо своју политику, него да такву политику треба да подржимо. Та врста исказа засигурно није проистекла из неког дубљег размишљања. То је само опсервација на нивоу прве асоцијације, првог утиска, прве реакције на неки надражај. Врло симплификована, површна и нетачна. Или, само немушти изговор.

Нису они од ДС преузели европску политику, реторику су нам преузели. Подржавајући такву политику, ми бисмо подржали све оно против чега смо се одувек борили. Не смемо наседати на изговоре да треба сарађивати са влашћу. Јесте лакше и удобније, али не бавимо се ми политиком да би нам било лако и удобно, него да бисмо набоље мењали Србију. Подржавајући владајућу политику, нећемо ући у ЕУ, али ће наши грађани у ЕУ отићи, остављајући у Србији само немоћне под њиховом владавином.

Ова власт, наиме, има веома оригиналан приступ европским интеграцијама: својом политиком послаће огромну већину грађана у ЕУ, и тако, политиком свршеног чина, приморати Брисел да нас интегрише. Шалу на страну, наши грађани одлазе у развијене земље ЕУ док ова власт говори о европским вредностима, а спроводи антиевропску праксу.

Јесу ли европске вредности то што један човек контролише све у држави и друштву? То што су сви који мисле и говоре другачије проглашени непријатељем? То што власт јавно исказује немоћ пред хулиганима и криминалцима, а демонстрира бахатост наспрам сопствених грађана? То што је партијска књижица важнија од тога да ли знате нешто да радите? То што се о трошку свих грађана финансира њихова пропаганда? То не да нису европске вредности, то су антиевропске, антицивилизацијске, дехуманизујуће праксе. Нема ту никаквих вредности.

Нису сви у овом Савезу за ЕУ, али смо сви за вредности без којих се не може у ЕУ. Ове вредности баштине све демократске државе, било да се налазе у ЕУ или ван ње.

Када се изборимо за нормално функционисање политичког и свакодневног живота бићемо на путу остваривања европских вредности. Без тога, ми смо само вољни или невољни саучесници аутократске власти. Саучесници, који ће бити одговорни за сва непочинства, јер не дефинише нас само оно што смо урадили. Одређује нас и оно што нисмо учинили. Што смо пропустили, а имали смо прилику и обавезу да урадимо.

Данас се налазимо у наизглед апсурдној ситуацији да у парламенту имамо никада веће присуство проевропски декларисаних посланика, а истовремено, никада мању подршку европским интеграцијама међу грађанима Србије. Медији под контролом режима су на сталном фону антизападне кампање. То само потврђује тезу о реторичкој, али не и делатној проевропској политици.

Све је већи број оних који одлазе из Србије у потрази за бољим животом. Одлазе у развијене земље ЕУ. Одлазе млади, одлазе људи у пуној снази. Одлазе уз звуке испразног проевропског наратива. Расцепкани и подељени, нисмо актери који то могу да спрече. Окупљени у савез постајемо релевантни и будимо наду грађана који желе темељне промене.

Савез за Србију је инвестиција у одрживу демократску заједницу. Заједницу која ће почивати на универзалним вредностима које сада недостају Србији: на владавини права, независном судству, људским правима, фер и поштеним изборима, слободним медијима... Тек када дођемо до тих вредности, наше посебности биће релевантне, тек тада ће имати пуни смисао.

Зоран Лутовац

(Извор: НИН)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ