lat

Зоран Лутовац: Савез за Србију најозбиљнији противник владајућој гарнитури


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју недеље: Председник Демократске странке за Курир о удруживању опозиције

Зоран Лутовац, председник Демократске странке, која је и један од оснивача Савеза за Србију, каже да је Савез најозбиљнији политички противник владајућој гарнитури, као и да им је све време у фокусу општи циљ нормализације политичког и свакодневног живота. Лутовац у интервјуу за Курир говори о наводима да Бошко Обрадовић из Двери коодинира посланике ДС у Скупштини, као и преговоре које Савез води с другим странкама о приступању том блоку.

Организовали сте изложбу „У инат забораву“. Шта сте тиме хтели да поручите?

- Изложба и окупљање поводом обележавања 5. октобра симболички је чин отпора забораву и ревизији историјских чињеница. Пети октобар се обележава зато што није поштован 24. септембар. Зато што није уважена изборна воља грађана и зато што је то била кап која је прелила чашу. Све незадовољство које се нагомилавало годинама пре тога излило се на улице тог дана. Људи су изашли на улице тражећи правду, слободу и државу чије институције раде у корист својих грађана... Изашли су на улице да бране своју изборну вољу исказану на изборима, достојанство које им је било одузето и да ослободе заробљену државу.

Осамнаест година од 5. октобра, дана када сте хтели, између осталог, да у Србију уведете владавину права, ви сте у Савезу са странкама које не темеље своје програме на тим вредностима. Шта тиме поручујете својим гласачима?

- Платформа и програмски циљеви Савеза за Србију темеље се на вредностима владавине права и сви који су се окупили и који ће се прикључити Савезу обавезали су се да ће заједнички деловати управо на тим вредностима. Међу нама постоје велике идеолошко-програмске разлике, али оно што нас окупља јесу универзалне вредности и циљеви. Главна порука грађанима Србије јесте да смо спремни да се удружимо и потиснемо наше разлике у страну како бисмо заједно са њима набоље мењали Србију и околности у којима живимо.

Посланици ДС у Скупштини негодовали су што им је координатор у парламенту Бошко Обрадовић. Да ли сте разговарали са њима о томе? Шта кажу? Шта им конкретно смета?

- Шефови посланичких група су координатори, они међусобно размењују информације у парламенту. Бошко Обрадовић је, као једини који је члан председништва Савеза меду шефовима посланичких група, био тај који је иницирао координацију. И то је све. Све остале спекулације су део једне те исте стратегије унутар владајуће коалиције да се траже разлике унутар Савеза, да се максимално експлоатишу и користе за слабљење Савеза.

Да ли се бојите да ће ДС доћи главе одлука да буде раме уз раме с Дверима и Стаматовићем? Да ли некад преиспитујете ту одлуку?

- Одлука о заједничком наступу са онима са којима се идеолошко-програмски знатно разликујемо донета је након консултација са чланством широм Србије и после разговора и дебата у органима странке. Огромна већина чланова је разумела тренутак и околности у којима се налазимо и сврху и циљеве заједничког деловања. Донета је одлука у демократској процедури и као у свакој демократској странци то је сада заједничка политика свих: и огромног броја оних који су гласали за то и неколицине њих који су били против.

Да ли сте задовољни функционисањем унутар Савеза? Да ли има неспоразума, прегласавања...?

- О тим стварима се разговара у Савезу, а не у медијима. Важно је да у фокусу имамо оно због чега смо се окупили, а то су суштинске промене Србије, промене које ће Србију учинити стварно демократском државом и грађане ослободити лажи, превара, пљачке и беде у којој их држи неодговорна власт.

Шта је Савезу тренутно у фокусу?

- У фокусу је све време општи циљ нормализације политичког и свакодневног живота, а етапе су: ослобађање медија, стварање фер и поштених изборних услова, независног судства и у крајњем ослобађање заробљене државе и друштва и успостављање владавине права уместо владавине једног човека. Право свих грађана да буду информисани једна је од најближих станица на том путу.

Да ли су се искристалисали преговори са ДСС и СДС? Да ли ће и они бити део Савеза?

- Очекујем да ће се Савезу прикључити сви они којима су платформа и програмски циљеви Савеза прихватљиви.

Где је запело са СДС? Стиче се утисак као да морате да молите Тадића?

- Није запело, воде се разговори и нема посебних молби нити посебних услова за било кога.

Да ли је Јанковићев блок добродошао у Савез?

- Наравно, по критеријумима који важе и за све остале.

О бившем шефу

Ђилас не кадрира у ДС

Неки медији наводе да Ђилас кадрира по ДС. Да ли је то тачно? Да ли од Ђиласа некад затражите савет у вези са руковођењем странком?

- Наравно да то није тачно. Нити бих ја то дозволио, нити би Ђиласу тако нешто пало на памет. Тема наших разговора су како Савез учинити функционалнијим и ефикаснијим да бисмо Србију мењали набоље. Медији који то наводе управо траже пукотине у ДС и Савезу помажући ауторитарцу да отупи оштрицу најозбиљнијег политичког противника.

(Извор: Курир)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ