lat

Зоран Лутовац: Већина у Србији жели суштинске промене


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју Зорана Лутовца за Блиц

Број слика: 2

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Шта вам вреди идеолошко-програмска чистота или супериорност ако нисте релевантни, ако нисте у стању било шта да промените? Управо то и одговара актуелном режиму.

Овако за “Блиц“ говори председник Демократске странке Зоран Лутовац и додаје да владајућој коалицији управо одговара да се Савез за Србију бави својим посебностима, “док они лагодно владају Србијом окупивши све које су могли: од монархиста до комуниста, од оних који су за евроатланске интеграције до оних који су за евроазијске интеграције”.

Који су најважнији циљеви Савеза са Србију? Колико сте задовољни одазивом грађана на трибинама и шта очекујете од тих окупљања?

- Најкраће речено, нормализација Србије је основни циљ. То, између осталог, подразумева успостављање владавине права, независног судства, слободних медија и фер и поштених изборних услова. То такође подразумева остваривање програмских циљева формулисаних у 30 тачака. На трибинама широм Србије представљамо нашу платформу око које смо се окупили и изборне циљеве око којих смо се сагласили. Реакција грађана је јако добра, пробудила се нада да су промене могуће и да је створена озбиљна алтернатива садашњој власти. То је велико охрабрење за све оне који желе суштинске промене, а они су већина у Србији.

Да ли ће Савез за Србију да формира посланички клуб у садашњем парламенту и када?

- Нема потребе да се формира посланички клуб Савеза јер појединачни клубови имају више простора и више времена за деловање. Важно је да се одржавају консултације свих који подржавају Савез.

Докле су стигли преговори са Борисом Тадићем о уласку СДС у Савез за Србију? Да ли ће још нека странка ући у овај савез?

- Очекујем повољан исход разговора са СДС-ом, а да ли ће још неко да се прикључи зависи од тога да ли ће прихватити циљеве и начин деловања Савеза. Искрено се надам да ту има простора за још аутентичних представника опозиције.

Какав је однос Демократске странке са покретом “Двери” у оквиру овог савеза?

- Врло коректан у оквиру јасно дефинисаних циљева и формата заједничког деловања.

Како ће посланици ДС који су на главном одбору гласали против уласка странке у Савез за Србију спроводити политику ДС у Скупштини? Шта ће бити с њима?

- У ДС-у постоји слобода говора и могућност да се о свим важним питањима разговара и расправља. Такође, као у свакој демократској странци, када се после расправе гласа и страначки органи донесу одлуке, онда су сви дужни да те одлуке спроводе, било да су гласали за такву одлуку или против ње.

Да ли су опозицији потребни нови лидери како би постигла боље резултате на изборима и колико је њена разједињеност погодовала актуелном режиму?

- Опозицији је, пре свега, потребна рационалност. Потребни су јој лидери и актери који су спремни да своје уже циљеве подреде општем циљу: нормализацији свакодневног и политичког живота у Србији. Сви који буду тврдоглаво инсистирали на посебностима у дубокој сенци испод цензуса изгубиће сврху постојања, смисао деловања. Шта вам вреди идеолошко-програмска чистота или супериорност ако нисте релевантни, ако нисте у стању било шта да промените? Управо то и одговара актуелном режиму: да се бавимо нашим посебностима, док они лагодно владају Србијом окупивши све које су могли: од монархиста до комуниста, од оних који су за евроатланске интеграције до оних који су за евроазијске интеграције. Удружени око аутократе искључиво због сопствених интереса они подстичу разлике у опозицији како би спречили удруживање оних који су за суштинске промене због општег интереса. Дакле, рационалност налаже да се уједине аутетичне опозиционе снаге, нађе најмањи заједнички садржалац на платформи општег добра и да се створи друштво у којем савези више неће бити потребни, јер ће сви политички актери у нормалној држави моћи да представе своје програме и равноправно се боре за подршку грађана. Тек када Србија постане уређено друштво наше разлике постаће релевантне, тек тада ће добити пуни смисао. До тада, дужни смо да као одговорни политичари усмеримо све снаге да Србију учинимо нормалном земљом.

Тема једне од трибина Савеза за Србију била је продаја рудника у Бору и ПКБ. Због чега сматрате да је та продаја штетна за Србију?

- Стручњаци су указали на то да су те продаје енормно штетне по Србију не само зато што су у питању значајни ресурси него и зато што се дају у бесцење и што, искуство нам говори, после таквих инвестиционих аранжмана остају само непроцесуирани штетни послови. То су само драстични негативни примери транзиције из недовршене државе у “заробљену државу”. Закони се у заробљеној држави креирају према потребама моћних појединаца противно интересу грађана и државе. Аутократска држава је заробљена уз помоћ политичке и привредне елите које су функционално умрежене. Они контролишу јавно мњење и крчме јавне ресурсе. Јавне политике су у служби приватних актера који у спрези с политичарима обебеђују легализоване привилегије. А све се то прекрива таблоидним баналностима. И док режимски медији производе теме за одвлачење пажње, добро уходана мрежа људи блиских аутократи пустоши земљу.

Статус Косова не сме се препустити аутократи

Актуелно је решавање косовског питања. Шта је по вама решење за ово питање?

- Једно је решавање свакодневних животних проблема на релацији Београд - Приштина, а друго је решавање статуса Косова и Метохије. Што се тиче решавања свакодневних животних проблема људи, то би требало чинити одмах, без одлагања. То подразумева слободан проток људи, робе и капитала, промену јавног дискурса који је ксенофобичан и конфликтан у помирљив и неполитизован. Неопходно је стварање политичких, медијских и социјалних претпоставки за отклањање или бар умањење конфликтног потенцијала. На другој страни, решавање статуса се не сме препустити аутократи који сам доноси одлуке. То је посао за нормалну демократску државу у којој уместо владавине једног човека имате делотворну поделу власти, владавину права и слободне медије у којима се могу чути различита мишљења. Чак је и референдум, као несумњиво демократска тековина, у рукама аутократе само инструмент за спровођење сопствене воље.

(Извор: Блиц)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ