lat

Лутовац: Вучић није оптерећен моралом, законима и правдом


ПОДЕЛИТЕ:

Ви сте суверени носиоци власти. Ви сте власт. Они које бирате су ваше слуге, а не ваши господари. Да бисте ваше животе променили на боље, потребно је да заједно променимо ову власт. Будимо мудри, храбри и солидарни. Не чекајмо да неко други уради наш посао. Морамо сами! Нема ко други. Уједињени можемо све - поручио је за Директно.рс Зоран Лутовац, председник Демократске странке.

Доласком др Зорана Лутовца на чело Демократске странке, започела је нова ера у овој политичкој организацији. Лутовац је посве особита појава на политичкој сцени: смирен, суздржан, сталожен, несклон аферама и скандалима, али и бескомпромисан када су у питању демократија, правна држава и окренутост ка потребама људи, а не економске елите. Тиме је задобио већинске симпатије чланства ДС, али и широког дела јавности.

Власт је препознала Лутовца као потенцијалну опасност, те је уз помоћ његових противника у странци покушала да поцепа ДС и стави је у своју службу. Лутовац је одлучно стао на пут таквим намерама и успео да очува странку. У разговору са њим сумирамо претходну годину и најважније догађаје који су је обележили.

Како бисте оценили протеклу годину и које догађаје бисте издвојили као најзначајније?

- Била је то тешка година у сваком смислу. Свакако да је пандемија корона вируса доминантно утицала на све што се дешавало у протеклој години. Колапс здравственог система, лажни избори на којима се све унапред знало, ескалација корупције и криминала, потпуни застој у процесу европских интеграција, јачање репресије према слободним медијима и свима који другачије мисле. У политичком смислу режим Александра Вучића показао је у потпуности све своје негативне стране стављајући сопствени рејтинг и интересе своје странке изнад здравља и интереса грађана. У економском смислу Србија се нашла у озбиљном проблему што ћемо тек осетити. У социјалном смислу под утицајем претходна два фактора имали смо много више изражене фрустрације и незадовољства, него емпатију и солидарност.

Остаће забележено и то да је режим на сваки начин покушао да ДС изведе на лажне изборе, како би их представио легитимним. За нас демократе је велики успех то што смо остали принципијелни у бојкоту лажних избора, али и то што смо успели да одбранимо странку од покушаја нелегалног њено преузимања од стране бивших функционера којима је режим помагао пре свега дајући им простор у таблоидима и контролисаним медијима. ДС је, упркос јако негативним околностима, у 2020 години почела процес темељних реформи. Донели смо одлуку да раскидамо са штетним праксама и да се потпуно усмеравамо ка јавном интересу. Несебично смо били посвећени интегративним процесима у опозицији, уверени да је то предуслов за промене.

Шта нас очекује у наредном периоду као највећи изазов?

- Здравствена безбедност, економски опоравак, борба против сиромаштва и неједнакости, борба за владавину права и слободне медије. Све те изазове није могуће превазићи у оваквом систему и са оваквом влашћу, зато је потребно променити власт, а потом и систем на којем почива ова држава и ово друштво. Први корак на том путу је да се изборимо за демократске изборе на којима ћемо променити власт, а потом и систем. То су неопходни кораци како би грађани живели боље и спокојније.

Због тога је јако значајно да се све опозиционе снаге концентришу на ту прву станицу у борби за нормалну државу, борбу за слободне и поштене изборе. Велики изазов је наћи модел заједничког деловања опозиције, што је још један нужан услов за промене. У друштву у коме је режим опседнутно посвећен дискредитацији и уништењу опозиције, тај посао није нимало лак. Верујем да ће управо догађаји из 2020. године и непријатна искуства у политичком деловању утицати и на остале актере у опозицији да буду конструктивни и посвећени промени режима.

Сви говоре о промени система, да је то постало скоро опште место. Какве конкретне квалитативне промене нуди ДС?

- Циљ ДС је уређена демократска држава и бољи животни стандард грађана. Нудимо све оно што Србија сада нема: друштво социјалне правде и солидарности, економију која ће почивати на задовољном раднику, а не на јефтиној радној снази, стварну демократију и стварну борбу против корупције и криминала. Желимо да вратимо достојанство грађанима Србије, да буду и понашају се као контролори, а не слуге власти. Нудимо владавину права уместо владавине једног човека и клике око њега. То подразумева да имамо стварну поделу власти на законодавну, извршну и судску. То још конкретније значи, да имамо судство независно од политичког утицаја, судије које неће судити у складу са било чијим очекивањима, него у складу са законима ове земље. То даље значи да имамо парламент који доноси законе у интересу грађана, а не неких интересних група и појединаца, парламент који контролише извршну власт, а не парламент који је пуки инструмент у рукама аутократе и његове владе. То значи извршну власт одговорну парламенту и грађанима, а не подвргнуту аутократи.

Системске промене које предлаже ДС за циљ имају то да се у Србији живи квалитетније. То значи озбиљну реформу јавног сектора, далеко ефикасније управљање ресурсима, транспарентан и демократски процес доношења одлука. Када се говори о системским променама један од предуслова је борба против системске корупције. Миљарде које пуне џепове корумпираним представницима власти морају бити искоришћене за боље здравство, образовање, као подстицаји стратески знацајним областима привреде. ДС има план и људе који це бити посвећени јавном послу.

Да ли је ново руководство ДС свесно своје историјске одговорности пред српским друштвом у смислу да нам се десио Вучић? Шта оцењујете као лоше, а шта добро у претходној политици?

- Наравно да смо свесни. Самокритика је први корак ревитализацији странке и друштва. Важно је да смо свесни својих грешака и да смо спремни да их исправимо. Ми јесмо започели корениту обнову државе и друштва, и у Србији се по први пут после дуго времена заиста осетио дух модерности, али обавезали смо се на много више и остали дужни: пре свега, изградњу стабилних демократских институција. Нажалост, раније нисмо успоставили довољно добре критеријуме да разлучимо ко жели да будео део странке, јер је схвата као средство за промену друштва, а ко је види као начин да се дочепа моћи. Ко се учлањује у странку, а ко у власт. Код грађана је тако полако створена перцепција да је већина међу нама била искључиво вођена личним интересом. Удаљили смо се од наше социјалне базе у култури, здравству, просвети, науци, од радника који су били носиоци свих промена, од пољопривредника... На серији избора, потом смо, сасвим логично, добијали све мањи број гласова.

Демократска странка је данас странка којој је на првом месту јавни интерес. Они који су хтели да наставе по старом више нису у њој. Ми смо сада у потпуности посвећени добробити грађана. И то се јасно види. Нема ту претварања, слаткоречивости или пропаганде. Решили смо да од Демократске странке направимо узорну странку, странку за коју ће се гласати зато што је то добро, а не зато што је она мање зло у односу на друге.

Оптужују Вас да сте се утопили најпре у СЗС, а сада у УОС, те да сте постали невидљиви на политичкој сцени и изгубили идентитет. Одакле долазе те оптужбе и колико су утемељене?

- Када не могу да вас нападају за нешто конкретно онда се позивају на апстрактне оптужбе, ничим утемељене. ДС је један од оснивача СЗС, која је одмах по оснивању постала друга по снази политичка опција, а сада са колегама у опозицији покушавамо да нађемо формат деловања који би водио удрживању расуте опозиционе енергије. ДС није изгубила свој идентитет, него је напротив изградила идентитет непоткупљиве, доследне странке коју интересује искључиво јавни интерес, а не комбинаторика да се пречицом дође до власти или сарадње са влашћу која је погубна по грађане. Оптужбе су долазиле управо од оних који су били склони комбинаторикама и калкулацијама уз свесрдну помоћ режима Александра Вучића који је изузетно посвећен дискредитацији и маргинализацији опозиције.

Актуелно руководство потпуно је посвећено интересу грађана и за то има апсолутну подршку чланова и симпатизера. У јавном интересу су промене. Услов за промене јесте интеграција опозиције. Ми ћемо и даље бити несебично посвећени ономе што је корисно за читаво друштво, а не само за партију. Уверени смо да такав приступ и деловање мора бити препознато и корисно и по ДС на дуже стазе.

Како сте се осећали док су Ваши дојучерашњи саборци цепали ДС, а многи се и отворено ставили у службу Александра Вучића? Да ли је само пука амбиција у питању или и нека идеолошка повезаност?

- Људи показују праву природу када су у искушењу. Једина идеологија Александра Вучића је опстанак на власти. Очигледно да је онима који су хтели да уз помоћ Вучића преотму странку та идеологија веома блиска. Када сам преузео одговорност за ДС знао сам да ме чека изузетно тежак и незахвалан посао. Пропаганду режима која за циљ има да потпуно уништи ДС само је појачавало деловање сада већ бивших чланова и функционера. Не могу рећи да нисам био непријатно изненађен деловањем неких појединаца о којима сам имао високо мишљење.

Да ли сматрате да је поверење грађана у ЕУ значајно нарушено подршком Вучићевој политици стабилократије у Србији и његовој кооперативности по проблему Косова? Да ли опозиција треба да убеди Брисел да ће боље од Вучића спроводити такву политику или да у потпуности промени приступ?

- Значајан део проевропски оријентисанх грађана је био најпре збуњен односом Брисела према аутократији Александра Вучића, а потом и разочаран. Пре свега збг тога што је Вучић само реторички за ЕУ, а у стварности спроводи политику супротну вредностима ЕУ. Исто тако је и са односом према решавању косовског проблема. Не постоји процес који води нормализацији односа са Приштином, постоје само пука обећања. Кад говорим о нормализацији, мислим на нормализацију живота, на кретања људи, робе и капитала, а не на статус Косова.

Питање статуса не може бити на дневном реду када нема елементарних услова за нормалан политички и свакодневни живот у Србији, када нема владавине права, слободе медија или нормалних услова за пословање... Политика власти је контрадикторна и по овом питању, као што је контрадикторна по сваком питању којм се бави: с једне стране се позива на поштовање Устава, а онда на компромисна решења, говоре како је Косово срце Србије, а одмах потом како би успех био да добијемо и метар косовске земље…Говоре о историјском споразуму са Албанцима, док у таблоидима воде антиалбанску пропаганду, Тачија и Харадинаја означавају ратним злочинцима, а онда учествују у раду њихових влада… То није политика, то је антиполитика која би требало да направи конфузију међу грађанима. Нема ту ни државе, ни политике. Све је то перформанс једног аутократе који је обмотао државу и грађане пропагандним ланцима.

Сматрам да је приоритет нормализација односа у Србији, а тек потом нормализација односа са Приштином. Какав споразум могу да потпишу они који нису у стању да испуне минимум демократских и вредносних стандарда који се очекују од Брисела? Оно што није довољно за Брисел није довољно ни за нас грађане Србије.

Ко су партнери ДС у борби за демократску и социјално праведну Србију? Да ли је могуће постићи јединство опозиције о минимуму државних интереса који би били у интересу свих?

- Наши кључни партнери су грађани Србије, а потом и сви искрени опозиционари који хоће да мењају Србију. Проевропске, социјалдемократске странке су наши природни партнери. На смени режима координисано морају радити све релевантне опозиционе снаге, јер је противник није оптерећен моралом, законима и правдом. Браниће богатство стечено криминалом и корупцијом до самог краја - нашег или њиховог. Идеолошке и програмске блискости су релевантне тек када се изборимо за опште цивилизацијске вредности, вредности које су изнад свих идеологија. Нема суштинских промена ако се не изборимо за владавину права, слободу говора и слободне изборе. Без тога нема ни странака ни политике, а камоли било какаквих суштинских промена.

Сви они који буду способни да направе договор око тога шта је државни интерес и око начина како се до њега долази, биће релевантни. Они загледани у партијски интерес и калкулације могу имати неку краткорочну добит, али ће на дуже стазе бити штетни и по себе и по друштво у целини - закључује Лутовац за Директно.рс.

Извор: Директно

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ